DomovKlub MamaSočutje se razvije postopoma

Sočutje se razvije postopoma

Malčku se zdi, da svet in ljudje okoli njega obstajajo, da skrbijo zanj in ga zabavajo. To pokaže tako, da noče deliti stvari z drugimi, počakati na vrsto in potrpeti, da si bodo starejši vzeli čas zanje. A postopoma dojame, da se svet ne vrti okoli njih in da morajo upoštevati tuja čustva, sočutje se počasi razvije. Igre vlog, ko otrok skrbi za igračo, so odlične, da se otrok nauči misliti na občutke in čustva drugih.

- Oglas -

otroško obnašanje

• Že pri približno dveh letih otrok med igro bolj sodeluje z drugimi otroki. Še vedno se ne zaveda njihovih stališč, vendar se na tujo žalost utegne odzvati tako, da tudi sam postane žalosten. V naslednjih dveh letih začne upoštevati občutke drugih ljudi.

• Pri približno treh letih pokaže, da razume težave drugih ljudi. Ne poveže jih z lastnimi izkušnjami, temveč na primer prosi starše za pomoč, če sliši jokati mlajšega sorojenca.

- Oglas -

• Pri približno štirih letih, preden se odzove, razmisli o nasprotujočih si občutjih – zadovoljstvu, ko je okaran mlajši sorojenec, in hkrati sočutju, ko ta plane v jok. Postane potrpežljivejši in počaka, saj že razume, kaj se dogaja okrog njega in da ni vse povezano z njim.

• Pri petih letih otroci upoštevajo potrebe in želje drugih, kar pa ne pomeni, da jim dajejo prednost pred lastnimi. Petletne malčke skrbi za sorojence in prijatelje. Poskrbeli bodo za mlajšega bratca ali sestrico – zaščitniško ga na primer držijo za roko, ko vstopita v sobo, polno otrok, ali neznan prostor.

Vsi malčki pa so včasih neprijazni ali celo nasilni do drugih. To je običajno obdobje v razvoju, ki mine samo od sebe. Če se staršem zdi, da otrok pri tem pretirava in da njegovo vedenje škodi odnosu z drugimi otroki, se naj posvetujejo s strokovnjakom. Skrajnosti včasih namreč kažejo na hujšo težavo, ki se ji je treba dodatno posvetiti.

(povzeto po knjigi Moj čudežni malček, Založba Mladinska knjiga, 2010)

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -