DomovKlub MamaSeznam za nego novorojenčka

Seznam za nego novorojenčka

Se bliža pričakovani datum poroda in vas  grabi panika, da niste pripravljeni? Ste si že naredili seznam najnujnejših pripomočkov za nego in se podali v trgovino?

novorojenček

Globoko zajemite sapo in se pomirite. Običajno mamice ob pogledu na prodajne police z različnimi izdelki za to in ono prej nakupijo preveč kot premalo. Novorojenček še ne potrebuje šamponov in raznih krem za obraz ter telo, pripraviti si morate zgolj naslednje pripomočke:

- Oglas -

1. hladilno mazilo za ritko, da bo pod plenicami zaščitena.

2. mazilo z dekspantenolom, ki ga priporočajo za zaščito ritke med spanjem.

3. mazilo s cinkovim oksidom, če želite biti vnaprej pripravljeni na morebitna vnetja in plenične izpuščaje, saj deluje protivnetno, suši in pospešuje obnavljanje kože.

4. trdo nevtralno milo, s katerim mu boste, ko boste pričeli s kopanjem, enkrat na teden namilili telo in glavo (sicer pa le ritko).

- Oglas -

5. otroško olje s čim manj dodatki, najbolje oljčno ali mandljevo, s katerim boste po umivanju otroku namazali kožne gube (na primer vrat in pazduhe). Potrebovali ga boste tudi za spopad s temenci, in sicer boste z njim namazali dojenčkovo glavo pol ure pred kopanjem. Potem pa ga boste razčesali in odstranili luske s temu namenjenim glavničkom.

6. fiziološka raztopina za čiščenje popka ali vnetih oči

7. alkohol za razkuževanje (na primer škarjic za nohte)

8. suhe krpice za umivanje, lahko so za enkratno uporabo ali bombažne (lahko vrečke), ki jih boste prali (vlažne robčke boste potrebovali zgolj, ko boste dojenčka previjali kje drugje).

- Oglas -

9. vata

10. dve posodi, ki držita kak liter. Ena bo namenjena za čisto toplo vodo, s katero boste polivali krpice za umivanje (še enostavneje je, če namesto nje lahko uporabite termo vrč), druga bo za odpadno vodo. Večja posodica, ki vam je ostala od sladoleda ali kaj podobnega, pa lahko med previjanjem in umivanjem služi za odpadke.

11. glavnik pride prav že zgodaj pri omenjenem odstranjevanju temenc.

12. škarjice za nohte z zaobljenimi konicami, ki jih boste lahko začeli uporabljati, ko bo dojenček star približno dva tedna in bodo njegovi nohti že odstopili od podlage.

13. pumpica ali posebna cevka za čiščenje noska, saj dojenček ne zna »pihniti« in si izprazniti nosu.

14. telesni termometer za podpazduho ali ušesni termometer

15. en ali dva paketa plenic, običajno ustrezajo plenice številka 2, ki so namenjene otrokom težkim od tri do šest kilogramov (več jih za začetek ne kupujte, saj še ne veste, ali bodo prav te vam in vašemu dojenčku ustrezale).

16. bombažne (tetra) plenice – 10 do 20, ki jih pri previjanju sicer ne potrebujemo, saj širokega povijanja razen izjemoma strokovnjaki ne priporočajo več. Pridejo pa prav za podlaganje pri podiranju kupčkov, za higiensko zaščito, ko otroka kam polagamo, kot podloga pri umivanju in previjanju, za brisanje …

Zapomnite si, če vam bo česa zmanjkalo, še vedno lahko nakupite pozneje, če ne drugače tako, da naročite v spletni trgovini (imajo lekarne, živilske trgovine in tudi trgovine za otroke.)

17. brisače

18. kopalna kad

Ne pozabite nase

Ko boste nakupovali, nikar ne pozabite nase. Potrebovali boste na primer mazilo za prsne bradavice (z lanolinom), blazinice za zaščito pred iztekanjem mleka in nedrčke za dojenje. Nekaterim ustrezajo tudi navadni nedrčki, vendar morate pri nakupu upoštevati, da bo številka večja. Najbolje, da si jih priskrbite tik pred zdajci – v osmem mesecu nosečnosti.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -