DomovZdravjeSporna jajca iz Nizozemske naj bi vsebovala pesticid fipronil

Sporna jajca iz Nizozemske naj bi vsebovala pesticid fipronil

Pred dnevi smo prek evropskega sistema hitrega obveščanja izvedeli, da naj bi jajca in piščančje meso iz nizozemskih farm vsebovalo pesticid fipronil. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je 9. 8. 2017 obvestila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) o distribuciji jajčnega proizvoda (predpakirana kuhana in olupljena jajca), ki bi lahko vseboval fipronil, v Slovenijo. Jajca so uporabljali pri pripravi solat in sendvičev.

- Oglas -

jajca nizozemska

Na NIJZ so pripravili indikativno oceno tveganja, ki bi ga uživanje teh proizvodov lahko predstavljalo za zdravje ljudi. Ocenili so, da bi pri zaužitju ene porcije solate z jajci (65 g jajc oz. eno jajce v porciji) ali sendviča z jajci (65 g jajc v porciji) otroci (1-2 leti) dnevno zaužili 87 % akutnega referenčnega odmerka fipronila, odrasli pa 14 %. Po naših ocenah bi odrasli lahko dnevno zaužili do skupno sedem porcij solate ali sendvičev, ki bi vsebovala s fipronilom onesnažena jajca in izpostavljenost fipronilu še ne bi presegla akutnega referenčnega odmerka. Akutni referenčni odmerek je količina snovi, ki jo človek lahko v enem obroku ali dnevu zaužije in pri kateri ne pričakujemo škodljivih učinkov na zdravje.

Pri oceni tveganja so upoštevali, da je edini vir vnosa fipronila v telo z jajci. Pri izračunih so uporabili najvišjo izmerjeno količino fipronila v jajcih, ki je bila določena v Belgiji –  1,2 mg/kg jajc. V ostalih vzorcih jajc, ki so jih analizirali na Nizozemskem in v Nemčiji, so bile izmerjene vrednosti fipronila precej nižje, največ 0,36 mg/kg jajc. Ocenjena izpostavljenost fipronilu zaradi predvidenega uživanja solate ali sendvičev, ki bi vsebovala s fipronilom onesnažena jajca, torej ne presega akutnega referenčnega odmerka. Poleg tega so poudarili, da preseganje tega odmerka tudi sicer še ne pomeni, da se bodo škodljivi učinki na zdravje ljudi dejansko pojavili, temveč gre za pokazatelja verjetnosti, da se škodljivi učinki lahko pojavijo.

- Oglas -

Kaj je fipronil?

Fipronil je insekticid s širokim spektrom delovanja, ki se uporablja za zatiranje in uničevanje bolh, uši, moljev in drugih insektov. V EU je dovoljena uporaba fipronila v fitofarmacevtskih sredstvih, vendar v Sloveniji že od leta 2004 ni registrirano nobeno sredstvo s to aktivno snovjo.

Dovoljena je uporaba fipronila v biocidnih proizvodih za zatiranje mravelj, mrčesa in zajedavcev ter kot veterinarsko zdravilo za zatiranje bolh in zajedavcev na hišnih živalih, ne pa na živalih namenjenih za prehrano ljudi. Toksikološke študije s fipronilom so pokazale, da je za poskusne živali akutno strupen po zaužitju, stiku s kožo in vdihavanju. Ne draži oči ali kože in ne povzroča alergije po stiku s kožo. Pri enkratni in ponavljajoči izpostavljenosti fipronil vpliva na živčevje podgan, miši, psov in kuncev, a učinki izginejo po prenehanju izpostavljenosti fipronilu. Vpliv na živčevje so opazili tudi pri mladičih podgan, ki so bile v času brejosti in med laktacijo izpostavljene fipronilu. V primeru dlje časa trajajoče izpostavljenosti fipronilu so pri poskusnih živalih ugotovili škodljive učinke še na jetrih in ščitnici. Na podlagi rezultatov toksikoloških študij sklepajo, da fipronil ne povzroča raka in ni mutagen.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -