DomovBolezni in simptomiSuha usta in prizadete žleze slinavke

Suha usta in prizadete žleze slinavke

Ljudje se večkrat srečamo z nadležnim pojavom suhih ust. Največkrat se nam to zgodi zaradi dehidracije, ko slina postaja vse gostejša in vlecljiva, nato pa je skoraj več ni. Pri tem težje požiramo, govorimo, pojavi se slab zadah, ljudem s snemnimi protezami pa te nočejo več “držati”.

Suha usta

Suha usta pa se lahko pojavijo tudi brez posebnega razloga, ko žleze slinavke enostavno proizvajajo manj sline. Diagnoza nam včasih pove, da gre za Sjögrenov sindrom, avtoimuno kronično bolezen, ki prizadene žleze z zunanjim izločanjem, med drugim tudi žleze slinavke, kar povzroča suhost ust. V Sloveniji ima primarni Sjögrenov sindrom 0,6 odstotka prebivalstva, od tega ženske 10-krat pogosteje. Prepoznamo ga po lokalnih simptomih, kot so suhost ust, oči, nosne sluznice in kože, ter po splošnih znakih, kot so utrujenost, sklepne in mišične bolečine …

- Oglas -

Preprečevanje zapletov v ustih

Ljudje s Sjögrenovim sindromom so zaradi pomanjkanja sline zelo dovzetni za nastanek zobne gnilobe ali kariesa ter občutijo težave pri nošenju protez, zato so potrebni ukrepi za omilitev bolezni in preprečevanja zapletov.
Poskrbeti je treba za povečanje izločanja sline (vlaženje ustne sluznice z vodo, v katero je dodana limona, žvečenje žvečilnega gumija, zdravilo pilokarpin, ki pospešuje izločanje žlez).
Zelo pomemben pa je tudi celosten načrt vzdrževanja pravilne ustne higiene s kakovostnimi pripomočki (zobna krema, ščetka, zobna nitka) in redno obiskovanje osebnega zobozdravnika, ki večkrat letno kontrolira stanje. Kreme ali ustne vode morajo imeti zaradi želene remineralizacije zob višjo vsebnost fluora, ne smejo pa vsebovati nepotrebnih čistilnih dodatkov, ki bi dražili občutljivo sluznico.
Pri bolnikih s snemnimi protezami slina zagotavlja vlažnost (lubriciranje) in preprečuje žuljenje akrilatne proteze po suhi sluznici, obenem pa je nujen posrednik, da proteza “dobro drži”. Ob zmanjšanem izločanju sline in neustreznem ukrepanju lahko proteza zelo boli in postane neuporabna.

Janez Šekoranja, dr. dent. med.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -