DomovKlub MamaVrtnarite z otroki

Vrtnarite z otroki

Joga kot znanost o človeku nam je skozi tisočletja pomagala spoznavati nas same in naše mesto v svetu. Osnovni princip v jogi je nenasilje ali ljubezen v najširšem smislu, to je skrb za dobrobit vseh ljudi ter žive in nežive narave. Dober odnos do drugih se začne pri nas samih. Če ne maramo sebe in s seboj slabo ravnamo, se bo to odražalo tudi v razmerju do drugih. Če ne znamo poskrbeti zase, tudi za druge ne bomo znali. Morda bomo svoje slabosti pripisovali drugim ali pa v njih prepoznavali le tisto, kar je v nas samih.

Naša negativna razpoloženja in čustva bodo najprej škodila nam samim. Zato je tako pomembno, da se naučimo opazovati sebe, vendar brez obsojanja ali lažnega ponosa. Že samo z zavedanjem, kaj se dogaja v nas tako na fizičnem kot na psihičnem nivoju, nam omogoči, da se odločamo bolj premišljeno in zaživimo bolj izpolnjujoče življenje.
V delovnem okolju se tako ali drugače srečujemo s pritiski in stresi, in če jih ne znamo nevtralizirati, se bo to prej ali slej odrazilo na našem počutju in načelo naše zdravje. Ker se napetost ob stresu najpogosteje kopiči v mišicah ob hrbtenici in v ramenskem obroču, bomo opisali tri vaje, ki nam pomagajo ublažiti napetost. Če jih izvajamo z zaprtimi očmi, bomo le-te spočili, hkrati pa se bomo lažje osredotočili na dogajanje v telesu. Poleg fizičnih učinkov, ki jih April nam letos sicer ni preveč vremensko naklonjen, a pravijo, da aprilski dež prinese majske cvetice. In ker ni nikoli prezgodaj (in prav tako ne prepozno), da svoje otroke podučite o lepotah narave in radodarnosti vrta,  vam tokrat predstavljamo nekaj zabavnih načinov za skupno vrtnarjenje, ki bo vam v zadovoljstvo, vašim otrokom bo prineslo prineslo smeh in celo družino nagradilo z obilico sreče.

- Oglas -

otroci vrtnarjenje

Pica vrt

Prav ste prebrali. Posadite svoj pica vrt. Otroci obožujejo pico, zato skupaj z njimi posadite vse začimbe, ki jih potrebujete za pico – od origana, bazilike, timijana, pa seveda tudi do paradižnikov. Niso sicer začimba, so pa sestavni del pice.

Moj peteršilj

Da bi otrokom vzbudili zanimanje za to, kako rastejo rastline in kaj vse je potrebno za peteršilj, da ta požene, jim ga dovolite posejat (ali katerokoli podobno začimbo, majaron ali timijan, denimo) v obliki prve črke njihovega imena. Ko bo otrokova osebna gredica vzklila, bo veselje nepopisno.

Mozaik z vrta

Potrebujete maso za oblikovanje ali pa glino, iz katere naredite enakomeren kvadrat. Prosite otročke, naj vsak v svoj kvadrat odtisnejo obe svoji ročici in pazite, da bo kvadrat dovolj velik, da naokrog, nad ali pod odtisoma rok vtisnete še vse, kar so našli na vrtu ali drugje – zanimive kamenčke, kako školjko z morja ali pač karkoli drugega. Rezultat je lahko darilo za babico ali dedka in medtem ko se suši, podučite otroke o kakšni pomembni lastnosti stročnic.

- Oglas -

Vrtni škornji

Dovolj bo, da izberete stare pisane gumijaste škornje, ki so jih otroci prerasli. S tem lahko tiste ljubke škornje, ki jih ne morete odvreči, obdržite, hkrati pa z vsakim škornjem »počastite« enega člana družine. V podplat vsakega škornja zvrtajte nekaj lukenj, eno pa na vrhu škornja, da ga boste lahko obesili. Škornje napolnite z zemljo, po navodilih zasadite ali posejte rastline ali cvetice in jih obesite na ograjo ali pa na steno – po želji. Seveda pa jih lahko prav lepo razpostavite tudi po tleh. Bolj, ko so pisani, večje bo veselje. Pazite le, da vas otroci ne pretentajo in med stare škornje potisnejo kakega novejšega.

Semenske bombe

Vaši otroci bodo navdušeni, saj lahko pri pripravljanju teh bombic postanejo zeloooo umazani. V kroglo kompostirane zemlje (po možnosti dodajte malo gline) dodajte malo vode in nekaj semen in vse to dobro pregnetite, potem pa oblikujte v kroglo. Pustite jih lahko vsepovsod, kjer jih bo ujelo kaj dežja. Skupaj z najmlajšimi opazujte, kako klijejo poganjki.

Jajčni vrt

Za zajtrk naredite jajca na oko in pazite, da jih ubijete tako, da jim odpade samo vrh oziroma »čelo«. Potem jih umijte in napolnite z zemljo in s semeni kakšne trave, najbolje takšne, ki bo karseda grmičasta. Ko rastlina požene, jajčku narišite obraz in otroci se bodo zagotovo zabavali nad kosmatim gospodom Jajcem.

Bučni vrt

Nekaj podobnega lahko naredite z velikimi bučami, ki jih izdolbete. Zapomnite si, da bodo tiste, ki imajo izrezljane obraze, najverjetneje puščale in ne bodo primerne za tovrstno sajenje.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -