DomovZdravjeV boj zoper hipertenzijo

V boj zoper hipertenzijo

Letošnji svetovni dan zdravja je bil posvečen hipertenziji, zato ni presenetljivo, da se o ti težavi, ki pesti marsikaterega Zemljana, letos še bolj govori. V ameriškem žurnalu Hipertenzija pa so celo objavili članek o alternativnih terapijah, ki bi lahko pomagale pri tej (pogosto lahko celo smrtno nevarni) težavi.
Alternativne terapije, kot so aerobne vadbe, vaje za moč in vzdržljivost in izometrične vaje za moč zmanjšajo krvni pritisk in se lahko štejejo za podporno zdravljenje za tiste, ki ne prenašajo ali se ne odzivajo dobro na standardna zdravila, kar zdaj potrjuje tudi Ameriška zveza za bolezni srca.

Hipertenzija

Zdrav življenjski slog

V novi znanstveni izjavi je zveza potrdila, da bi alternativni pristopi lahko pomagali ljudem, ki imajo vrednosti krvnega tlaka višje od 120/80 mm Hg. Vendar pa alternativne terapije ne smejo nadomestiti preverjenih metod za zniževanje krvnega tlaka – vključno z rednim gibanjem, skrbjo za zdravo telesno težo, nekajenjem in nepitjem večjih količin alkohola, dieto z manjšo vsebnostjo soli in seveda tudi rednim jemanjem zdravil. Visok krvni tlak je velik dejavnik tveganja za srčni infarkt in možgansko kap in prizadene več kot 26 odstotkov prebivalstva po vsem svetu ter predstavlja več kot 13 odstotkov prezgodnjih smrti.
Strokovna komisija je ocenila tri alternativne kategorije: vadbene režime, vedenjske terapije, kakršna je meditacija, in neinvazivne postopke ali naprave, vključno z akupunkturo, niso pa se posvetili prehranskim in zeliščnim zdravljenjem. »Velikih, dobro oblikovanih študij, ki trajajo več kot nekaj tednov in preiskujejo alternativne terapije, ni veliko, a pacienti imajo veliko vprašanj o njihovi vrednosti,« je povedal Robert D. Brook, MD, predsednik senata in izredni profesor medicine na Univerzi v Michiganu v Ann Arbor. Pravi tudi, da si vsi bolniki želijo znižati krvni pritisk, po možnosti brez zdravil.

- Oglas -

Učinki

Alternativne terapije redko povzročijo resne neželene učinke in običajno ne pomenijo zdravstvenih tveganj, vendar je analiza pokazala, da so nekateri pristopi bolj koristni kot drugi in bi lahko bili del celovitega načrta zdravljenja hipertenzije. V študijah so ugotavljali tudi učinke joge, različnih stilov meditacije, biofeedback metode, akupunkture, sprostitve in tehnike za zmanjševanje stresa. Ugotovili so, da vse tri vrste vadbe (aerobna, vaje za moč in vaje za vzdržljivost) znižujejo krvni tlak. Sprehajalni programi so imeli skromno korist, presenetljivo pa so štirje tedni izometričnih vaj za roke povzročili nekatere izmed najbolj impresivnih izboljšav – kar 10 odstotni padec krvnega tlaka. Tem vajam pa naj se izogibajo ljudje, ki imajo zelo nenadzorovan visok pritisk (180/110 mm Hg ali več).
Vedenjske terapije, kot sta biofeedback in transcendentalna meditacija, lahko malenkostno pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka. »Večina alternativnih pristopov zmanjša sistolični krvni tlak samo za 2-10 mm Hg, medtem ko standardni odmerki zdravil za zniževanje krvnega tlaka sistolični tlak znižajo za približno 10-15 mm Hg,« je povedal Brook. »Torej bi lahko alternativne pristope dodali v shemo zdravljenja bolnikov, po tem, ko se s svojim zdravnikom pogovorijo o tem, kakšen je njihov cilj za zniževanje tlaka.« Glede na globalno breme visokega krvnega tlaka bo potrebnih več raziskav, ki se bodo posvetile dolgoročnemu zdravju srca in ožilja in vplivu, ki ga imajo nanj alternativne terapije, je še povedal zdravnik.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -