DomovKlub MamaPorod in nosečnostZgodnji prvi znaki nosečnosti - ali sem noseča?

Zgodnji prvi znaki nosečnosti – ali sem noseča?

Zgodnji znaki nosečnosti oziroma prvi znaki nosečnosti se razlikujejo med ženskami. Nekatere same začutijo, da so noseče, nekatere pa zaupajo testu nosečnosti.

- Oglas -

Nosečnost – načrtovana ali pa takšna, ki malo preseneti – se pogosto nakazuje še preden bi izostala menstruacija ali pa test pokazal kakšno dodatno črtico, tokrat govorimo o zgodnjih znakih nosečnosti. Nekatere ženske poročajo, da so takoj začutile, da nosijo novo življenje, spet drugim prve znake sporoči kar njihovo telo ali počutje, med najbolj zanesljivimi metodami za potrditev pa so testi nosečnosti.

Prvi znaki nosečnosti

Prvi znaki nosečnosti – Spremembe v telesu

Med prve znake nosečnosti lahko sodijo tudi rahle, a opazne spremembe v prsih. Te lahko postanejo bolj občutljive in malo večje, avreola lahko potemni, pojavijo pa se lahko celo bolj opazne vene. Najbolj udoben nedrček lahko olajša posledice, pa četudi ponoči. Drugi telesni znaki so lahko tudi glavoboli, bolečine v hrbtu ter rahli krči. Slednji so še posebej pogosti in čeprav se jih mnoge nosečnice tudi ustrašijo, najpogosteje pomenijo le, da se maternica pripravlja na širitev. V času nosečnosti se namreč volumen maternice lahko poveča kar za petstokrat.

Zanimivo je, da številne nosečnice že zelo zgodaj izkusijo tudi potrebo po pogostem odvajanju. Čeprav maternica še ni dovolj velika, da bi pritiskala na mehur, pa telo proizvaja več tekočine, zaradi česar so obiski stranišča pogostejši. Prav tako hitro tudi kavbojke postanejo pretesne, a to je bolj zaradi napihnjenosti ali zaprtosti, saj dodatni progesteron upočasni in poleni prebavo.

- Oglas -

Počutje in spremembe so lahko zgodnji znaki nosečnosti

Z nosečnostjo se začne v telesu neverjetno dogajanje in veliko tega povzročijo hormoni, ki lahko prav neprijetno nihajo in s seboj potegnejo nihanja razpoloženja pa tudi slabost. Ta se pojavi najpogosteje okoli šestega tedna nosečnosti, lahko pa tudi prej. Da je to obdobje še bolj naporno, jo lahko spremlja tudi bolj izostren voh ter nenaden odpor ali pa grozno hrepenenje po določeni hrani.

Še en zelo pogost zgodnji pokazatelj je tudi velika utrujenost, ki jo lahko spremlja tudi zadihanost. Ta navadno mine po prvem trimesečju, a dokler vztraja mnoge bodoče mamice potrebujejo tudi kakšen dnevni počitek.

Sledenje mesečnemu ciklu

Ženske, ki sledijo svojemu mesečnemu ciklu in si redno merijo telesno temperaturo, lahko tudi tako zaslutijo morebitno nosečnost. Telesna temperatura ženske se namreč rahlo poviša ob ovulaciji ter ostane tako do naslednje menstruacije. Če ostane rahlo povišana, krvavitev pa se ne pojavi, je lahko vzrok tudi nosečnost.

Čeprav obstaja nekaj zgodnjih znakov, ki lahko nakazujejo prihod novega življenja, pa je mnoge med njih čisto mogoče zamenjati tudi za znanilce naslednjega ciklusa mesečnega perila. Poleg izostanka le-tega je med najbolj zanesljivimi indikatorji pozitiven test nosečnosti, dokončno pa se potrdi s pregledom pri ginekologu.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -