DomovKlub MamaPorod in nosečnostKako zdraviti depresijo v času nosečnosti?

Kako zdraviti depresijo v času nosečnosti?

Zagotovo ste že slišali za poporodno depresijo oziroma za njeno milejšo obliko – poporodno otožnost. Nihanja razpoloženja in spreminjanje čustev iz minute v minute ne doletijo vsakogar pa tudi ne v isti obliki. Prav tako to obdobje ni omejeno le na prve tedne po porodu, lahko se zgodi kadarkoli v prvem letu po rojstvu otroka. To, da le zamahnemo z roko in si rečemo, da gre le za hormone, ni le nezdravo, ampak tudi zelo nevarno – tako za mlado mamico kot otroka. Dobra novica je, da poporodna depresija navadno relativno hitro mine.

- Oglas -
Depresija v času nosečnosti

Nihanjem razpoloženja med nosečnostjo pa stroka namenja manj pozornosti. Po nekaterih podatkih naj bi se z resno obliko depresije v času nosečnosti srečala kar vsaka osma ženska. Veliko več pa je takih, ki med nosečnostjo vsaj občasno občutijo žalost, obup in globoko utrujenost. To stanje lahko s sabo prinaša resne posledice – tako za mamo kot za še nerojenega otroka. Depresija v času nosečnosti pogosto ostane spregledana in nezdravljena. Namesto tega jo družina in žal tudi številni zdravniki obravnavajo kot neko popolnoma naravno stanje v nosečnosti, ki bo že minilo.

Tveganja, povezana z depresijo v času nosečnosti

Depresija v času nosečnosti nima le čustvene cene. Če se nosečnica spopada z depresivnimi občutki, ji po vsej verjetnosti primanjkuje energije, zato tudi nima interesa, da bi poskrbela zase in za svoje potrebe. Lahko popolnoma zanemari svojo prehrano, zato njeno telo ne dobi dovolj potrebnih hranil. Lahko uživa alkohol in kadi ali celo jemlje prepovedane droge … Vse za to, da bi zatrla čustva v sebi. Ženska je lahko tako popolnoma na tleh, da včasih ni zmožna niti obiskati ginekologa. Če pa že pride do tja, pa njegova navodila in napotke pogosto presliši oziroma jih ne upošteva.

Posledice depresije v času nosečnosti se seveda odražajo tudi na novorojenčku. Raziskave so pokazale, da so prezgodnji porodi in nizka porodna teža povezani tudi z depresijo med nosečnostjo. Pri mamah, ki so med nosečnostjo depresivne, so pogostejši tudi različni zapleti med porodom. Novorojenčki pogosto potrebujejo dodatno nego, poleg tega imajo tudi slabši mišični tonus ter povišano raven stresnih hormonov, kar zagotovo ni najboljše izhodišče.

- Oglas -
Nosečnost in depresija

Ali obstaja varno in učinkovito zdravljenje?

Kaj lahko naredimo za to, da bi ublažili depresivno stanje in zmanjšali vsa tveganja, ki jih s sabo prinaša? Psihoterapija in zdravljenje z antidepresivi sta nek standard obravnave, a tako en kot drugi prinaša določene težave. Pri nas so psihoterapevtske storitve večinoma še plačljive, kar lahko marsikoga (ne le bodočo mamico) odvrne od tega, da bi si poiskal pomoč.

Antidepresivi so zelo široko dostopna zdravila, a številne nosečnice tovrstno obliko zdravljenja zaradi njegove potencialne škodljivosti zavrnejo. Pa so antidepresivi dejansko škodljivi za nerojenega otroka? Tega za zdaj ni potrdil še nihče. Še vedno ni bila opravljena raziskava, ki bi dala nedvoumen odgovor na to vprašanje. Antidepresivi lahko predstavljajo določeno tveganje za otroka, vendar je enako tvegana tudi nezdravljena depresija.

Obstaja luč na koncu tunela … dobesedno

Terapija s svetlobo je varna in učinkovita oblika zdravljenja – tako za sezonsko motnjo razpoloženja kot za depresijo. Je ta oblika zdravljenja primerna in varna tudi za nosečnice, ki imajo težave z depresijo? Po podatkih pet let trajajoče švicarske raziskave iz leta 2011 je odgovor na obe dilemi pritrdilen. Po petih tednih zdravljenja se je pri 83 % žensk, ki so obiskovale svetlobno terapijo, stanje znatno izboljšalo.

Pri ženskah iz kontrolne skupine, pri katerih so raziskovalci uporabili le provizorično svetlobo (torej placebo), se je stanje izboljšalo le pri 46 % žensk. Svetlobna terapija je preprosta in poceni. Kakršnikoli stranski učinki so izjemno redki in blagi. In kar velja še posebej poudariti: Svetlobna terapija ne vpliva na nerojenega otroka, poleg tega pa tako ne mama ne dojenček nista izpostavljena sicer učinkovitim, a potencialno škodljivim zdravilom.

Preberite tudi: Poporodna depresija, anksioznost in obsesivno-kompulzivna motnja

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -