DomovKlub MamaPorod in nosečnostZanositev: Načrtovana nosečnost po korakih

Zanositev: Načrtovana nosečnost po korakih

Načrtovana nosečnost ali načrtovana zanositev se začne odvijati, ko pri partnerjih dozori odločitev za družino. Seveda pa lahko marsikaj storite tudi za lažjo zanositev.

- Oglas -

Ste pripravljeni na zanositev?

Danes so na voljo številne možnosti, ki parom pomagajo načrtovati in časovno nadzorovati ustvarjanje družine. Navajamo nekaj nasvetov, kako lahko dodatno pomagate naravi za dosego vašega cilja.

Načrtovana nosečnost, načrtovana zanositev

Ko se odločate za zanostiev, poslušajte svoje telo

Poznavanje svojega telesa in tega, kdaj ste najbolj plodni, lahko zelo pomaga pri načrtovanju nosečnosti. Ko veste, kako dolgi so vaši ciklusi in na kateri dan se zgodi ovulacija, lahko določite, kdaj je najugodnejši čas za zanositev. V povprečju je najbolj optimalen čas za oploditev približno pet dni pred ovulacijo, kar za večino žensk pomeni od devet do štirinajst dni od začetka njihove menstruacije.

Jajčece je aktivno približno 36 ur, semenčice pa največ do pet dni po ejakulaciji. S tem v mislih lahko povečate svoje možnosti zanositve, če imate spolne odnose vsak dan od petega dne pred ovulacijo. Svoje telo najbolj poznate sami in tako lahko sami sledite majhnim spremembam, ki so znak posameznega trenutka vašega mesečnega ciklusa. Plodnost napovedujejo rahlo povišana telesna temperatura, prisotnost sluzi in pozicija materničnega vratu, ki je v času ovulacij višje kot sicer.

- Oglas -

V zadnjem času so na voljo tudi testi ovulacije, ki lahko dodatno pomagajo določiti najbolj plodne dneve. Ti testi, ki preverjajo prisotnost ustreznih hormonov za zanositev v urinu, so na voljo v lekarnah pa tudi v nekaterih drogerijah. Najbolj optimalno je, da test izvajate le ob tistih dneh, ko je ovulacija najbolj verjetna ter približno ob istem času vsak dan, saj lahko nivo hormonov niha skozi dan.

Načrtovana nosečnost in zdrave življenjske odločitve

Ta nasvet se morda zdi samoumeven in prav je tako. A vendar se vse premalo zavedamo, da je za zanositev potreben zdrav in dobro delujoč organizem. Obenem tako pripravljate tudi kar najbolj optimalno okolje za zdrav potek nosečnosti. Kakovostna, po možnosti organska in čim bolj raznolika hrana je ključna za hranljivo, dobro uravnoteženo dieto.

Ustrezna količina folne kisline ni priporočljiva le v zgodnji nosečnosti, lahko pa tudi doprinese k možnosti zanositve. Ta pomemben B vitamin ni potreben le za čim boljši razvoj plodu, temveč tudi zmanjšuje možne zaplete pri ustvarjanju jajčec. Največ folne kisline se skriva v zelenolistni zelenjavi kot je špinača ter v brokoliju, avokadu, špargljih, pomarančah, zelo visoko vsebnost pa ima tudi leča ter malo manj fižol. V kombinaciji z ustrezno vadbo, optimalno telesno težo ter dovolj spanja so možnosti za zanositev bistveno boljše.

Kajenje je še ena od razvad, ki lahko zelo negativno vpliva na zanositev, ne glede na to, kateri od partnerjev kadi. Raziskave so namreč pokazale, da se čas, potreben za zanositev, podaljša povprečno za dva meseca, če oseba kadi. Če kadita oba partnerja, pa se ta čas še podaljša.

Ali načrtujete zanositev?

Sprostite se in… seksajte

Stres je eden od pomembnejših dejavnikov, ki lahko ovirajo zanositev. To nas spremlja še iz prastarih časov, ko je bil stres znak pretečih nevarnosti iz okolja in je dal telesu znak, da bi bilo v takšnih okoliščinah prenevarno za nebogljene otročke. Danes pa stres pogosto spremlja že prizadevanja za zanositev, še posebej, če traja dlje kot pričakovano. Sproščenost vam koristi tudi sicer v življenju, zato so lahko joga, meditacija ali druge sproščujoče dejavnosti odlične sopotnice – ne glede na to, ali želite zanositi ali ne.

Kakopak brez seksa ne gre. A pomembno je tudi, da se imate dobro. Načrtovanje nosečnosti ima lahko prizvok vojaške operacije, to pa ni prav nič zabavno in spontano. V resnici je povprečen čas, ki ga par potrebuje za zanositev, približno pol leta, povsem normalno pa je tudi vse do enega leta. Zato je bolje, da se čim manj »trudite« zanositi in čim bolj uživate. Pri tem pomagajo tudi orgazmi ter spontani in redni spolni odnosi – ne le takrat, ko imate najbolj plodne dni. Priporočljivo pa je tudi, da se izogibate lubrikantom, saj lahko ustvarjajo sovražno okolje za semenčice in jajčeca.

Nosečnost in posvetovanje pri zdravniku

Zanositev in posvet z zdravnikom

Posvet z zdravnikom morda ne bo odveč že v začetku načrtovanja družine. Medicinska stroka tipično začne obravnavati morebitne težave z neplodnostjo, če par v enem letu ne spočne otroka. A  če se vam zdi, da morda obstajajo ovire na poti do zanositve ali če imate kakšne dlje časa trajajoče zdravstvene težave, vam bo obisk pri zdravniku že vnaprej postregel z odgovori.

- Oglas -

Znaki, ki lahko napovedujejo težavo so med drugim tudi kakršnekoli nepravilnosti pri menstruacijah, najsi bodo predolge, prekratke, neredne ali zelo močne. V tem primeru lahko zdravnik preveri, ali gre za hormonsko neravnovesje. Prav tako lahko tudi nekatere spolno prenosljive bolezni povzročijo težave, če jih ne bi zdravili. Ena od njih je na primer klamidija.

Preberite tudi: Test nosečnosti: kdaj pokaže pravilen rezultat?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -