DomovKlub MamaNevarnost pred virusi pri dojenčkih in otrocih

Nevarnost pred virusi pri dojenčkih in otrocih

Večina staršev morda res še ni slišala za respiratorni sincicijski virus (RSV), vendar gre za razmeroma pogostega povzročitelja okužb dihal pri dojenčkih in majhnih otrocih. V razvitih državah potrebujejo bolnišnično zdravljenje zaradi okužb s tem virusom, odkritim leta 1956,  približno trije odstotki dojenčkov na leto, še veliko več pa jih obišče zdravnika ali oddelke nujne medicinske pomoči.

- Oglas -

otroški virusi

Približno dve tretjini dojenčkov se okužita z virusom v prvem letu življenja, do konca drugega leta se okuži že skoraj vsak otrok. Pri večini dojenčkov povzroči virus le blag prehlad. Toda v določenih primerih, zlasti pri prezgodaj rojenih otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in otrocih s hujšo prirojeno srčno napako, se lahko razvije težja oblika okužbe. Taki dojenčki hudo zbolijo.

Okužbe z respiratornim sincicijskim virusom se v državah z zmernim podnebjem najpogosteje pojavljajo od jeseni do pomladi. Virus je zlahka prenosljiv. Širi se s telesnim stikom (z dotikom, poljubljanjem, rokovanjem) z okuženo osebo. Klice se širijo tudi po zraku pri kašljanju ali kihanju. Poleg tega lahko virus preživi več ur – na pultu v trgovini, v nakupovalnem vozičku ali na uporabljenem robčku.

- Oglas -

Kljub dolgoletnim prizadevanjem strokovnjakom še ni uspelo razviti učinkovitega zdravila oziroma cepiva proti tej okužbi. Obstaja sicer oblika imunoprofilakse z RSV imunoglobulinom, ki je namenjena nedonošenčkom, vendar še vedno velja, da je okužbo najbolje preprečevati s preventivnimi ukrepi (na primer izogibanjem zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi) in dobro higieno rok.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -