DomovKlub MamaPorod in nosečnostTest nosečnosti: kdaj pokaže pravilen rezultat?

Test nosečnosti: kdaj pokaže pravilen rezultat?

Razmišljanje o tem, da bi kupili test nosečnosti ali kdaj je pravi čas za opravljanje testa nosečnosti? Običajno je to povezano z dvema razlogoma. Prvi je ta, da si želite zanositve in ste tako zelo neučakani, drugi pa je prav tako povezan z neučakanostjo, le da pozitiven rezultat ni tisto, na kar upate.

- Oglas -

Kdaj je smiselno delati test nosečnosti

Ne glede na to, kakšni so vaši motivi, je pomembno, da ste seznanjeni z določenimi osnovnimi informacijami glede testov nosečnosti. Tako boste lažje presodili, ali je opravljanje testa v vaši situaciji smiselno ali pa je bolje še malce počakati in s tem navsezadnje prihraniti tudi denar.

Test nosečnosti

Kdaj lahko opravljate test nosečnosti?

Čeprav nekatere reklame obljubljajo natančen rezultat testa nosečnosti celo več dni pred izostankom menstruacije, pa je resničnost takšnih trditev močno vprašljiva. Testi nosečnosti, namenjeni domači uporabi, namreč običajno preverjajo prisotnost t. i. humanega horionskega gonadotropina, hormona, ki je pogosto poimenovan tudi s kratico hCG. Gre za »hormon nosečnosti«, ki se začne tvoriti po ugnezditvi oplojenega jajčeca v sluznico placente.

Najboljši čas za test nosečnosti

Tako je priporočljivo, da se test nosečnosti ne izvaja pred prvim dnem izostanka menstruacije, za še zanesljivejše rezultate pa je bolje počakati še nekaj dodatnih dni. Če ste bili zelo nepotrpežljivi in ste test nosečnosti opravljali prej, rezultat pa je bil negativen, je smiselno test čez nekaj dni ponoviti. Upoštevati morate tudi to, da je občutljivost testov nosečnosti različna. Medtem ko lahko nekateri zaznajo tudi zelo nizke ravni hCG-ja, bodo drugi kljub morebitni nosečnosti negativni ali pa bo črtica zelo rahla oziroma skoraj neopazna, dokler raven omenjenega hormona ne bo dovolj visoka.

- Oglas -

Kaj storiti v primeru nerednih menstruacij?

Pri mnogih ženskah je menstruacija zelo neredna, zato je težje oceniti, kdaj je smiselno opraviti test nosečnosti. V takšnih primerih je priporočljivo, da test nosečnosti opravite najmanj 14 dni po nezaščitenih spolnih odnosih, za večjo natančnost pa počakajte vsaj 21 dni. Če vam radovednost ne da miru, lahko obiščete tudi zdravnika in opravite krvni test. Pri krvnem testu je namreč mogoč zelo natančen rezultat že kmalu po oploditvi.

Kako zanesljivi so testi za domačo uporabo?

Danes so vam na voljo zelo zanesljivi urinski testi nosečnosti, ki jih lahko izvedete sami. Njihova zanesljivost običajno variira med 95 in 99 odstotki. Na pravilnost rezultata večinoma ne vplivajo niti morebitna zdravila, ki jih jemljete, pri čemer so najočitnejša izjema tista zdravila, ki vsebujejo hCG. V tem primeru je namreč možen lažno pozitiven rezultat. Po drugi strani pa je možno, da test pokaže negativen rezultat, četudi ste noseči, kadar pred opravljanjem testa nosečnosti popijete preveč vode oziroma tekočine.

Urin bo namreč tako bolj razredčen kot običajno, zato test ne bo mogel zaznati realne količine hCG-ja. Paziti morate tudi na to, da dosledno upoštevate priložena navodila. Nekateri testi na primer zahtevajo, da jih pomočite v kozarec z urinom, spet pri drugih pa je dovoljeno urinirati neposredno na paličico. Če je to mogoče, test nosečnosti opravite takoj, ko se zbudite. Uporaba prvega jutranjega urina namreč običajno daje najbolj zanesljive rezultate.

Preberite tudi: Menstruacija: Kaj vse mora ženska vedeti o njej

Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -