DomovKlub MamaKisli refluks: zgage z zgago

Kisli refluks: zgage z zgago

Zatekanja želodčne vsebine, predvsem kislega želodčnega soka, nazaj v požiralnik, imenujemo gastroezofagealni refluks. Do tega pride, ker se spodnja požiralnikova mišica zapiralka ne zapre, kot bi se morala. Požiralnik take vsebine ni vajen in lahko mu povzroči težave. Kadar je kisla želodčna vsebina dalj časa v stiku s sluznico požiralnika, jo namreč poškoduje, kar občutimo kot zgago. Ta pekoči občutek vsake toliko časa ni nič nenavadnega, če pa do njega prihaja redno, vsaj dvakrat na teden, morda že lahko govorimo o gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB). Morda vas bo presenetilo dejstvo, da kisli refluks in zgaga lahko pestita že dojenčke in otroke.

- Oglas -
Refluks pri otroku
Zgaga lahko pesti že dojenčke, ki pa jo praviloma prerastejo do prvega leta starosti.

Refluks pri dojenčkih

Strokovnjaki ocenjujejo, da ima vsaj polovica novorojenčkov (posebej prezgodaj rojenih) določeno mero težav s kislim refluksom, ki pa ga praviloma prerastejo do prvega leta starosti, le redko je bolezen prisotna po drugem letu. Ker lahko težava postane tudi bolj resna, moramo biti na simptome kroničnega refluksa pri dojenčkih pozorni. Med njimi so lahko: pljuvanje, bruhanje, kašljanje, razdražljivost, kri v blatu in pomanjkanje teka. Kadar te znake opazite, jih pazljivo spremljajte. Posvet z zdravnikom je morda potreben, če:

 • otrok res obilno bruha ali pa gre za vztrajno in močno bruhanje
 • je izbruhana tekočina zelena ali rumena oziroma je videti kot kavna gošča ali kri
 • ima otrok po bruhanju težave z dihanjem
 • je ob hranjenju izjemno razdražljiv ali zavrača hrano in zaradi tega ne pridobiva ustrezne telesne teže
 • ima težave s požiranjem.

Poglejmo nekaj preprostih ukrepov, ki lahko pomagajo, da se refluksu čim bolj izognemo:

 • otrok naj med hranjenjem večkrat ‘podre kupček’, po hranjenju pa ga še pol ure držite v pokončnem položaju
 • če ga hranite po steklenički, dodajte žličko riževih kosmičev na 60 mililitrov mleka
 • naj ne poje preveč naenkrat, o primerni količini se posvetujete z zdravnikom ali medicinsko sestro.

Pri otrocih

Nekatere raziskave kažejo, da je kisli refluks nekaj običajnega tudi pri otrocih, a ga pogosto spregledamo. Težave povzroči še ne popolnoma razvit prebavni sistem in tako jih večina otrok preraste. Z zdravnikom se lahko pogovorimo, kadar se simptomi pojavljajo pogosto in se zaradi njih otrok ne počuti dobro. Med simptomi so lahko:

- Oglas -
 • hripav in raskav glas
 • kronično kašljanje
 • ponavljajoča se pljučnica
 • sopihanje
 • težko ali boleče požiranje.

Otrokom lahko pomagamo predvsem s skrbjo za njihovo prehrano. Med pogostejšimi povzročitelji težav so citrusi, čokolada, pijače s kofeinom, mastna in ocvrta hrana, česen in čebula, pepermint, močno začinjena hrana in paradižnikove omake. Priporočljivo je tudi, da otrok zadnji obrok zaužije vsaj tri ure pred spanjem. Glavo mu lahko dodatno privzdignete z blazino.

Kaj pa nosečnice

Med nosečnostjo se v telesu odvija paleta hormonskih in fizičnih sprememb, tako da se lahko ženskam v tem obdobju pojavi zgaga ali refluks, tudi če prej tovrstnih težav niso imele. Delno so morda temu krive povišane ravni hormona relaksina, ki omehča ligamente in tudi zaporo med želodcem in požiralnikom. Svoje lahko prida še pritisk zarodka na želodec. Poleg izogibanja nekateri hrani in uživanja manjših obrokov, lahko nosečnica poskuša ublažiti zgago tudi z jogo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -