Za manj soli in več življenja

Slovenski pregovor Ljubezen brez poljubov je kot kruh brez soli zgovorno predstavlja pomen soli v naši prehrani. Zbrali smo pomembne informacije o pomenu kuhinjske soli kot tudi o smiselnosti zmernega uživanja. Objavili smo rezultate domačih in mednarodnih raziskav, ki so pokazale, da tako odrasli kot otroci uživamo preveč slano hrano. Spodbudno je vedeti, da odvajanje od soli ni zahtevno in nas lahko vpelje v nov kulinarični svet. Danes na trgovskih policah najdemo izdelke z manj soli. Posezimo po njih.

Odrasel človek potrebuje za normalno življenje le pol grama natrija (1,4 gramov soli) dnevno. Zgornja meja dnevnega vnosa soli, ki še ne predstavlja tveganje za zdravje je 5 gramov. Zgornja meja zdravega dnevnega vnosa soli pri otrocih starosti 4-6 let je 3 grame. Pri našem načinu prehranjevanja dnevno zaužijemo kar 11–14,3 gramov soli. Ta vnos torej kar za 120–185 odstotkov presega omenjeno zgornjo mejo dnevnega vnosa soli. Za ugotovitev dnevno zaužite količine soli v Sloveniji tako pri odraslih kot tudi otrocih smo izvedli več raziskav.

Kje so bogati viri soli?

Strokovnjaki so ugotovili, da so v prehrani Slovencev, tako kot prebivalcev drugih razvitih držav, največji viri zaužite kuhinjske soli oziroma natrija:

  • predpripravljene jedi tipa »pogrej in pojej« ali »pojej«;
  • sendviči;
  • pločevinke;
  • mesni izdelki (vse salame, klobase, hrenovke, šunke, pršut, paštete…);
  • siri;
  • vsa t.i. hitro pripravljena hrana, pice, krompirčki, hamburgerji, kebabi, hotdogi
  • slani prigrizki
  • slane štručke in podobno pecivo
  • polnjene testenine
  • nekatera žita za zajtrk recimo Corn flakes

Za ugotovitev dnevno zaužite količine soli pri odraslih Slovencih smo izvedli več raziskav: analizo koncentracije natrija v urinu pri reprezentativnem vzorcu (24-urno zbiranje urina), ki po mednarodni literaturi velja za »zlati standard« za merjenje vnosa soli in ki predstavlja 85–90 odstotkov zaužitega natrija. Raziskava merjenja natrija v 24-urnem urinu, ki je bila izvedena v letu 2007 na CINDI Slovenija, je pokazala, da prebivalci Slovenije zaužijemo povprečno 12,4 grama soli dnevno. Kuhinjska sol je pomemben vir joda, ki sodi med esencialne elemente. Zato kupujmo jodirano kuhinjsko sol.

Povejte svoje mnenje - kometirajte
Deli
Monika Kubelj

Avtorica in novinarka.