DomovKlub MamaPorod in nosečnostVse, kar morate vedeti o glavobolih in migreni med nosečnostjo

Vse, kar morate vedeti o glavobolih in migreni med nosečnostjo

Glavoboli so med nosečnostjo dokaj običajen pojav, še posebej v prvem trimesečju. Mnoge ženske doživijo med nosečnostjo celo prvi migrenski napad. Na srečo se pri večini nosečnic težave z glavoboli do drugega trimesečja umirijo, saj se hormoni uravnovesijo oziroma se vaše telo privadi na novo stanje. Vendar pa se lahko nekatere ženske spopadajo s hudimi glavoboli praktično vse do poroda.

- Oglas -
Glavoboli med nosečnostjo

Kaj povzroča glavobole med nosečnostjo?

Strokovnjaki niso povsem prepričani, kaj je glavni razlog za pogosto pojavljanje glavobolov med nosečnostjo. Domneva se sicer, da so tovrstne težave povezane s hormoni, kriv pa je lahko tudi večji volumen krvi pri nosečnicah. Ko ženske izvedo, da so noseče, pogosto kar naenkrat prekinejo z uživanjem kofeina, kar je lahko še eden izmed razlogov za glavobole. Možni razlogi za glavobole med nosečnostjo so lahko med drugim še pomanjkanje spanja, zamašeni sinusi, alergije, stres, nezadosten vnos tekočine in depresivni občutki. Dobro je, da se poišče glavni razlog oziroma razloge za glavobole, saj se je mogoče tako težave lotiti pri samem izvoru oziroma ugotoviti, ali bo morda že kmalu minila sama od sebe.

So lahko glavoboli simptom resnejših težav?

V nekaterih primerih so lahko glavoboli med nosečnostjo znak, ki si zasluži posebno pozornost, saj lahko opozarja na resnejše težave. Predvsem v drugem ali tretjem trimesečju je lahko glavobol povezan s preeklampsijo oziroma povišanim krvnim tlakom. Drugi simptomi preeklampsije so še povečana količina beljakovin v urinu, težave z vidom ter z jetri in ledvicami. Če vas v času nosečnosti preseneti zelo hud glavobol, je tako vsekakor dobro, da čim prej obiščete zdravnika. Obstaja sicer velika verjetnost, da ne gre za nič hujšega, vendar je kljub temu dobro pridobiti strokovno mnenje.

Gre za migreno ali »običajni glavobol«?

Razlikovanje med klasičnim glavobolom in migreno ni vedno enostavno. Najpogostejša vrsta glavobolov so sicer t. i. tenzijski glavoboli. Občutijo se, kot da bi nekaj stiskalo vašo glavo ali kot neprekinjena bolečina ob straneh glave ali nad vratom. Če ste že v preteklosti pogosto doživljali tenzijske glavobole, lahko nosečnost stanje še poslabša. Bolečine, povezane z migreno, so lahko včasih zmerne, v drugih primerih pa se pojavijo zelo močne, pulzirajoče oziroma utripajoče bolečine.

- Oglas -

Za migrene je sicer značilna bolečina le na en strani glave. Pogosto migrene spremljajo tudi simptomi, kot so slabost, bruhanje ter povečana občutljivost na svetlobo in hrup. Migrenski napadi lahko trajajo vse do 72 ur. Nekateri ljudje doživljajo tudi t. i. migrene z avro. Tako se pojavijo tudi težave z vidom, včasih že pred samim začetkom migrene oziroma bolečine. Posebna vrsta glavobolov so tudi sinusni glavoboli. V tem primeru se bolečine običajno pojavijo v predelu lic, okoli oči in na čelu. Za sinusne glavobole je značilno, da nastopijo po okužbi dihal, kar nakazuje že njihovo ime. Ljudje sicer pogosto zamenjujejo sinusne glavobole z migrenami.

Kako pogoste so migrene med nosečnostjo?

Nekatere raziskave kažejo, da naj bi kar 16 odstotkov žensk, ki imajo težave z migrenami, prvi napad doživelo prav med nosečnostjo, najpogosteje že v prvem trimesečju. Po drugi strani pa naj bi se pri ženskah, ki so imele migrenske napade že pred tem, težave med nosečnostjo nekoliko umirile. To velja še posebej za tiste ženske, ki so imele težave z migrenami običajno med menstruacijo.

So lahko migrene med nosečnostjo nevarne?

Migrene med nosečnostjo same po sebi sicer niso nevarne, čeprav so lahko zelo neprijetne. To pomeni, da migrene načeloma nimajo vpliva na zaplete, povezane s potekom nosečnosti. Vendar pa obstaja pri tistih ženskah, ki doživljajo migrene, večja verjetnost, da bodo imele tudi težave s preeklampsijo, zato je dobro, da je z vašimi migrenskimi napadi seznanjen tudi vaš ginekolog. Tako bodo lahko testiranja opravljena še posebej skrbno in temeljito.

Kaj pa uživanje protibolečinskih tablet?

Določena protibolečinska sredstva so lahko med nosečnostjo problematična. Če doživljate glavobole ali celo migrene, se morate o tem posvetovati z zdravnikom, ki vam bo svetoval tudi glede primernosti uživanja protibolečinskih zdravil. Kadar so težave zelo hude, lahko sicer prednosti jemanja protibolečinskih sredstev pretehtajo. Nosečnice, ki se spopadajo s hudimi migrenskimi glavoboli, se včasih napoti tudi k nevrologu.

Seveda pa je smiselno poskusiti tudi z naravnimi metodami za premagovanje bolečin. V primeru migrene se priporočajo mrzli obkladki, pri tenzijskih glavobolih pa vam lahko pomagajo tako topli kot hladni obkladki na čelo. Privoščite si lahko tudi kopel ali prho (pri migreni hladno, pri tenzijskem glavobolu vročo), masažo ali pa poskusite s tehnikami sproščanja. Nekaterim nosečnicam pa pri premagovanju glavobolov/migrene zelo pomaga tudi akupunktura.

Preberite tudi: Migrena – neznosna utripajoča bolečina v glavi

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -