DomovKlub MamaPorod in nosečnostNosečnost: bolečine v spodnjem delu trebuha v zgodnji nosečnosti

Nosečnost: bolečine v spodnjem delu trebuha v zgodnji nosečnosti

Bolečine v spodnjem delu trebuha so med nosečnostjo dokaj pogoste. Nemalokrat se te bolečine začnejo pojavljati že v zgodnji nosečnosti oziroma v prvem trimesečju. Vzroki zanje so lahko dokaj nenevarni (na primer prebavne težave) in ne vplivajo na samo nosečnost. Bolečine v spodnjem delu trebuha na začetku nosečnosti pa lahko opozarjajo tudi na resnejše težave.

- Oglas -

Problematično je predvsem, če bolečina sčasoma ne izgine oziroma če se njena intenzivnost celo stopnjuje. Kaj so torej najpogostejši vzroki za bolečine v abdominalnem predelu, ki se pojavijo že kmalu po zanositvi?

Nosečnost bolečine v trebuhu

Ugnezditvena bolečina

Verjetno poznate izraz ugnezditvena krvavitev, ki se običajno pojavi približno od 10 do 14 dni po oploditvi jajčeca. Mnogokrat je tako lahko ugnezditvena krvavitev zamenjana z menstruacijo. Poleg rahlega krvavega, rjavkastega ali rožnatega izcedka se v tem času pogosto pojavijo tudi bolečine v spodnjem delo trebuha oziroma krči, ki spominjajo na menstrualne. Ta bolečina je načeloma nenevarna in nima vpliva na sam potek nosečnosti.

Boleči ligamenti

Po oploditvi in ugnezditvi zarodka se začne maternica širiti. Med tem procesom se začnejo okrogli ligamenti, ki ji dajejo podporo, daljšati in tanjšati, pri tem pa pogosto zadenejo ob okoliška živčna vlakna. Posledično lahko čutite rahlo nelagodje v spodnjem delu trebuha. Gre za zelo pogost simptom v zgodnji nosečnosti. Bolečina se v tem primeru običajno pojavi na desni strani. Nosečnico pogosto preseneti že takoj zjutraj, ko se zbudi. Pojavi se lahko tudi med spanjem, ko se obračate v postelji, ali med drugimi nenadnimi gibi. Načeloma lahko pomaga sprememba položaja, posebno zdravljenje pa ni potrebno, saj je bolečina običajno zelo blaga. Previdni bodite predvsem pri tem, da ne delate nenadnih gibov. Ko na primer sedete ali vstanete, si vzemite dovolj časa, kar bo zmanjšalo tveganje za bolečine.

- Oglas -

Spontani splav

Ob bolečinah v spodnjem delu trebuha na začetku nosečnosti mnoge ženske najprej pomislijo na spontani splav. Čeprav obstaja precej drugih razlogov za te bolečine, pa je tudi to možnost, ki je ne smemo prehitro izključiti. Po drugi strani pa ni potrebna niti pretirana panika. Ob pojavu bolečine se je vsekakor smiselno posvetovati z ginekologom, tudi če ni prisotna krvavitev iz nožnice. Ginekolog bo opravil ultrazvočni in po potrebi tudi vaginalni pregled ter tako preveril, ali je z vami in otrokom vse v redu.

Zunajmaternična nosečnost

Kot nakazuje že ime, o zunajmaternični nosečnosti govorimo, ko se jajčece, oplojeno s semenčico, oziroma zarodek ne ugnezdi na maternični sluznici, kjer bi se nadaljeval njegov razvoj, ampak se pripne nekam zunaj maternice, najpogosteje na jajcevode. Čeprav zarodek tudi v tem primeru raste, pa se ne more spremeniti v otroka. Medtem ko se zarodek povečuje, lahko občutite bolečine v spodnjem delu trebuha, pojavijo pa se lahko tudi druge težave – včasih celo takšne, zaradi katerih je lahko ogroženo vaše življenje. Najpogostejši simptom zunajmaternične nosečnosti je sicer poleg bolečine v spodnjem delu trebuha še krvavenje iz nožnice, včasih tudi zelo rahlo.

Velikokrat se intenzivnejše težave, ki so posledica zunajmaternične nosečnosti, pojavijo šele nekoliko kasneje, ko je lahko situacija že zelo resna. Prav to je tudi eden od razlogov, zaradi katerih se je v primeru bolečin v spodnjem delu trebuha na začetku nosečnosti smiselno čim prej posvetovati z zdravnikom, tudi če bolečine niso zelo močne.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -