DomovKlub MamaPorod in nosečnostUgnezditvena krvavitev ali menstruacija – kako ju ločiti?

Ugnezditvena krvavitev ali menstruacija – kako ju ločiti?

Eden od pogostih znakov v zgodnji nosečnosti je t. i. ugnezditvena krvavitev. Vendar pa prihaja pri tem velikokrat do zmede. Včasih je namreč težko razlikovati med začetkom menstruacije in ugnezditveno krvavitvijo. Kako torej ugotoviti, za kaj gre v vašem primeru?

Tiste, ki poskušate zanositi, ste verjetno pozorne na vsak najmanjši znak, da so bili poskusi ta mesec uspešni. Mnoge ženske želijo še pred potencialnim izostankom menstruacije in testom nosečnosti ugotoviti, ali so morda noseče. Pri tem so vam lahko v največjo pomoč različne telesne spremembe, do katerih pride že kmalu po zanositvi.

Ugnezditvena krvavitev

Kaj natančno je ugnezditvena krvavitev?

Kot nakazuje že poimenovanje, se ugnezditvena krvavitev pojavi že kmalu po uspešni združitvi jajčeca in semenčice. Zarodek se začne počasi razvijati in rasti, celice se delijo ter pošiljajo signal telesu, naj se pripravi na nosečnost. Takrat se začne spreminjati tudi stena maternice, imenovana endometrij. Ta se je debelila že med menstrualnim ciklusom, zdaj pa se mora proces še stopnjevati, saj mora stena skrbeti za zaščito zarodka in za njegovo oskrbo s hranili naslednjih 9 mesecev.

- Oglas -

Približno 6–12 dni po oploditvi se zarodek pomakne po jajcevodu in se ugnezdi v maternici. Njegova potreba po hranilnih snoveh se povečuje in približno v tem času se pritrdi na endometrij ter postane tako odvisen od materinega telesa, ki mu zagotavlja oskrbo s hranili in kisikom. Ob ugnezditvi zarodka lahko pride do rahle poškodbe drobnih žilic na endometriju, ki pa ne predstavlja večje nevarnosti, saj se endometrij zelo hitro obnovi. Posledice te poškodbe pa je pogosto prav ugnezditvena krvavitev. Izloček je lahko rdečkaste, rožnate ali celo rjavkaste barve. Običajno se ugnezditvena krvavitev pojavi še pred dnem, ko naj bi se začela naslednja menstruacija.

Kako razlikovati med ugnezditveno krvavitvijo in menstruacijo?

Pogosto je težko ugotoviti, kaj natančno pomeni rahla krvavitev, torej ali gre za napoved bližajoče se menstruacije ali pa je to morda ugnezditvena krvavitev. Žal ne obstaja test, s katerim bi lahko prišli do hitrega in nedvomnega odgovora. Tako je najbolj zanesljivo, da počakate še nekaj dni in nato opravite test nosečnosti. Če ste zelo nepotrpežljivi, pa vam lahko pri razločevanju med ugnezditveno krvavitvijo in menstruacijo nekoliko pomaga tudi datum zadnjega spolnega odnosa. V primeru da je od zadnjega spolnega odnosa minilo že več kot 14 dni, je verjetnost, da gre za ugnezditveno krvavitev, zelo nizka.

Precej žensk, ki so doživele ugnezditveno krvavitev, poroča tudi o tem, da se barva izcedka razlikuje od tistega, ki se včasih pojavi pred menstruacijo. Pri ugnezditveni krvavitvi naj bi bil izcedek nekoliko temnejši, včasih pa ga lahko spremljajo tudi rahli krči. Vendar pa po drugi strani mnoge ženske niso opazile bistvene razlike med obema vrstama krvavitve oziroma nožničnega izcedka.

Je ugnezditvena krvavitev lahko nevarna?

Kot smo že nakazali, sama ugnezditvena krvavitev ni problematična, čeprav se ne pojavi pri vseh ženskah. Vendar pa včasih krvav izcedek ni niti ugnezditvena krvavitev niti prvi znak bližajoče se menstruacije. Krvavitve kmalu po zanositvi so namreč v nekaterih primerih na žalost znak zapletov, kot je na primer zunajmaternična nosečnost. Če torej sumite, da to, kar se vam dogaja, ni nekaj običajnega, je vsekakor priporočljivo, da se glede simptomov čim prej posvetujete s svojim zdravnikom oziroma ginekologom.

- Oglas -

Preberite tudi: Menstruacija: Kaj vse mora ženska vedeti o njej

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -