DomovKlub MamaZaščitimo otroke pred alkoholom

Zaščitimo otroke pred alkoholom

Dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS) vsako leto obeležujemo 9. septembra. Ta datum in ura simbolizirajo devet mesecev nosečnosti, obdobje, ko je še nerojeni otrok ogrožen z vidika rasti in razvoja pri izpostavljenosti alkoholu. Posledice take izpostavljenosti (telesne, vedenjske in nevrološke in/ali duševne motnje) so pri otroku trajne, lahko pa jih v celoti preprečimo.

- Oglas -

Nosečnice in alkohol

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da naj se še nerojenih otrok ne izpostavlja alkoholu, saj če alkohol pije noseča mama, ga pije tudi njen še nerojeni otrok. Zato priporočamo ženskam, da naj ne pijejo alkoholnih pijač v času nosečnosti kot tudi ne takrat, ko poskušajo zanositi. Odsvetuje se tudi uživanje alkohola v obdobju dojenja, pa čeprav krožijo mnenja, da recimo pivo ustvarja mleko. Izbira in odločitev za tovrstno vedenje pa je zagotovo lažja ob razumevanju in podpori partnerja in okolice.

Kako lahko ukrepamo?

»Alkohol, ki ga zaužije nosečnica, prehaja z zamikom približno ene minute iz matere v otroka skozi posteljico in v njegovi krvi doseže vsaj tako visoko koncentracijo kot pri mami. Ker so otrokova jetra, kjer poteka razgradnja alkohola, še nerazvita, se alkohol pri njem presnavlja počasneje in zato tudi dlje časa kroži po njegovem telesu in nanj škodljivo učinkuje. Tudi pri dojenju preko materinega mleka alkohol prehaja z matere na otroka,« je pojasnila dr. Barbara Lovrečič, zdravnica specialistka, nacionalna ekspertka z NIJZ. Alkohol lahko škodljivo vpliva na rast in razvoj zarodka in ploda kadarkoli v celotnem obdobju trajanja nosečnosti, vključno z najzgodnejšim obdobjem, ko ženska sploh še ne ve, da je noseča, vse do rojstva otroka. Zapleti in posledice zaradi alkohola se lahko kažejo že med samo nosečnost, saj lahko pride do spontanega splava, odmrtja ploda ali prezgodnjega poroda. Učinki in posledice dolgotrajnega pitja alkoholnih pijač v obdobju nosečnosti se lahko pokažejo že takoj ob rojstvu kot npr. abstinenčni sindrom (otrok je npr. razdražljiv, slabo spi, se trese in ima krče), lahko pa nastopi tudi nenadna smrt dojenčka. Otrok, ki je bil pred rojstvom izpostavljen alkoholu, se lahko rodi s prenizko telesno težo, je podpovprečne rasti, ali z vrsto prirojenih telesnih, duševnih, čustvenih in vedenjskih motenj ter učnih težav.

- Oglas -

»Zmotno je prepričanje, da so vsi, ki so bili izpostavljeni alkoholu pred rojstvom, prizadeti v enaki meri in na enak način. Obseg posledic zaradi izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom se med posamezniki razlikuje, odvisno od tega, kdaj v nosečnosti je mati pila alkohol, od količine zaužitega alkohola, pogostosti pitja, presnove, materinega zdravstvenega stanja in njene prehrane, od ranljivosti zarodka oziroma kombinacije več dejavnikov, « je povedala dr. Barbara Lovrečič, zdravnica specialistka, nacionalna strokovnjakinja z NIJZ. Večje količine zaužitega alkohola pri nosečnici in pogostejša izpostavljenost alkoholu predstavljajo večje tveganje za posledice. Dokazano je namreč, da je alkohol toksin in teratogen, kar pomeni, da povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa v času nosečnosti, ter tako povzroča nepopravljive in doživljenjske poškodbe, ki jih otrok ne preraste in jih ne moremo pozdraviti, se jim pa lahko v celoti zanesljivo izognemo in jih preprečimo, če nosečnica ne uživa alkohola. Imejte to v mislih.

M.K.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -