DomovAlternativna medicinaPomlad je tu! Potrebujete akupunkturo?

Pomlad je tu! Potrebujete akupunkturo?

Špikanje, ki ni prav nič neprijetno, je pa akupunktura del alternativnega zdravljenja že več kot tri tisoč let. V spomladanskem času, ki nekatere navdušuje s cvetjem, zelenjem in brstenjem, se mnogo ljudi bori s kihanjem in kašljanjem ter solzenjem oči, ki jih ta veseli čas prinaša. Tokrat vam bomo zato predstavili šest znakov, ki nakazujejo, da to pomlad tudi vi potrebujete akupunkturo.

- Oglas -

V teoriji akupunkture je človeško telo pravi mikrokozmos naravnega sveta, ki ga obkroža. Letni časi, predvsem pa prehodna obdobja med njimi, so pomemben faktor za naše počutje. Vsak letni čas je povezan z določenim organom in »spomladanski organ« so jetra. Kadar v njih manjka ravnovesja, so tudi ostale telesne funkcije, ki so z jetri povezane, zmedene. A to še ne pomeni, da je ponovno dosežena harmonija telesa spomladanska utopija! Pri tem si lahko pomagate tudi z akupunkturo. Tu je šest znakov, ki priča, da jo res potrebujete.

Akupunktura

Hitro se ujezite

Vas razjezijo že same pojoče ptice? Tudi to je znak neuravnovešenih jeter. In ne le to, hkrati se tudi veliko hitreje razjezite, saj je čustvo (po teoriji akupunkture, ki vsak organ povezuje z enim od čustev), povezano z jetri, prav jeza. Zdrava doza jeze lahko jetra uravnovesi, če pa so jetra zmedena, se boste ne le hitreje ujezili, pač pa boste to jezo tudi težje nadzirali.

- Oglas -

Glavoboli, bolečine v telesu

Ker se funkcije v našem telesu ne pretakajo kot bi se morale, pride do napetosti. Od tod izvirajo tudi številne bolečine, ki se izražajo kot pritiski, napetosti ali omejujoči občutki v telesu. Napetostni glavoboli in menstrualni krči so v tem letnem času še hujši.

Zatrdele mišice

Z jetri je povezan žolčnik in skupaj negujeta vezivna tkiva telesa, kite in vezi. Morda boste zato opazili večjo togost, napetost ali tesen občutek v mišicah in sklepih.

Vaša prebava je neurejena

Zdrava prebava je močno povezana z in odvisna od doslednega in nemotenega premikanja skozi celo telo. Če jetra ne ohranjajo tega toka, se prebavne težave lahko kaj hitro pojavijo. Seveda pa je tu pomembna tudi povezava med možgani in želodcem; če ste pod večjo količino stresa kot običajno, so tudi prebavne funkcije manj učinkovite in na splošno manj dejavne.

Počutite se napete

In ker v akupunkturi velja, da so jetra tisti sistem, ki je odgovoren za nemoten pretok skozi telo, je seveda logično, da kadar jetra ne delujejo optimalno, čustven stres, toga drža, plitvo dihanje in zategnjena čeljust stanje samo še poslabšajo.

Oči vam delajo težave

Tako kot so vsi organski sistemi povezani z določenim čustvom, je tudi vid povezan z jetri, zato so vse težave, povezane z vidom ali očmi, vsaj delno povezane tudi z jetri. Praviloma nakazujejo neravnovesje v jetrih. Težave, ki so običajno s tem povezane, pa so širokega spektra: od slabšega vida pa do bolečin v očesih, utrujenosti in seveda tudi izsušenosti oči.

Pomagajte si sami – točka 3

Jetra 3 je točka, na katero morate pritisniti, da si to pomlad sami pomagate z akupunkturo.
Nahaja se na stopalu med prvim in drugim nožnim prstom, malce nižje, ne takoj pri razmaku prstov. Iščite jo, dokler ne najdete mehkega mesta. Pritisnite nanjo, mehka bo na dotik. Lahko jo pritisnete tako z zgornjega dela stopala kot spodnjega hkrati, lahko le na enega. Lahko boste to občutili kot nežno bolečino, zato to raje naredite večkrat po malem, kadar imate le na voljo svoje bose noge.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -