DomovArhiv Oglasov10 nasvetov za izboljšanje zdravja v pisarni

10 nasvetov za izboljšanje zdravja v pisarni

Osem ur sedenja na stolu pred računalnikom, dan za dnem ima lahko negativne posledice na naše telo, počutje, predvsem pa na naše zdravje. Miran Trupi, vodja zaposlitvenega portala zaposlitev.info je zato za naše bralce pripravil deset ključnih nasvetov za izboljšanje počutja, zadovoljstva, predvsem pa zdravja na delovnem mestu.

- Oglas -

1. Uprite se skušnjavi sladkosnedne zapeljivosti

Da, prigrizki so mikavni, še posebej tisti, ki jih vaši sodelavci tako lepo postavijo na svojo mizo. A tej “nedolžni” prigrizki lahko, če niste previdni, v vašo dnevno prehrano dodajo nekaj sto nepotrebnih kalorij in pustijo neželene kilograme, če se ne znate upreti vsakodnevni skušnjavi.

Zato si naredite uslugo in namesto sladkarij vnesite v svoj delovni prostor bolj zdrave alternative, kot so koščki sadja ali zelenjave. Ni vam potrebno preskočiti vaših dnevnih prehrambenih navad, le zamenjajte nezdrave prigrizke z zdravimi in naredili si boste gromozansko uslugo in vaše telo vam bo hvaležno, da ne govorimo o vašemu počutju.

2. Voda, voda, in še enkrat voda

Ostanite hidrirani, in ko mislite, da ste spili zadostno količino vode, spite še en kozarec hladnega in osvežilnega eliksirja življenja. Pitje zadostne količine vode vam pomaga pri koncentraciji, vam daje potrebno energijo ter vam poganja telo in ohranja optimalno delovanje kognitivnih procesov.

- Oglas -

Za zadostno hidracijo je priporočljivo od osem do deset kozarcev vode vsak dan. Obstaja pa tudi veliko živil, ki so dober vir vode. Sadje, kot so pomaranče, grenivke, grozdje, lubenica in jabolke, vam lahko pomagajo ohranjati zdravje in hidracijo, da ne govorimo o počutju. Vasekakor pa se vam bo izboljšala samopodoba, saj ste naredili nekaj zase, in samozavest vam bo hvaležna.

Zaposlitev in zdravje

3. Vzemite si čas za telesno aktivnost

Ena izmed najpomembnejših stvari, ki jo lahko naredite čez dan, da ostanete zdravi in v formi, je telesna aktivnost. Ure in ure sedenja in tipkanja ter gledanja v ekran pusti nezaželene posledice na našemu telesu, zato je nadvse pomembno, da se razgibate tudi med delovnikom.

Vzemite si čas in se sprehodite med malico, zaužijte svež zrak in verjemite, za svoje telo boste naredili veliko dobrega le že s to kratkotrajno, a nadvse pomebno dnevno rutino. Če pa nimate časa za sprehode med malico,parkirajte dlje kot običajno, da boste imeli zjutraj in zvečer kratek sprehod v službo, ali pa naj vam postane navada, da namesto dvigala uporabljate stopnice.

4. Jejte zdravo in razumno

Zdrava malica je pomemben del uravnotežene prehrane, zato stremite k dobrim navadam med vašim zasluženim obedom. Uživanje razumskih porcij je nadvse pomemben del vašega zdravja, saj za pisarniško delo ne potrebujete vnosa nepotrebnih kalorij.

Jejte zdravo kosilo v službi, vendar tudi vadite nadzor nad porcijami, da ne boste zaužili preveč kalorij in potem ves popoldan sedeli na stolu, saj velikokrat ne gre za to, da jeste nezdravo hrano, ampak samo da jeste preveč. Naprimer pica sama po sebi ni slaba, če pa človek poje tri ali štiri kose preveč zna pa biti problem. Namesto tega si lahko s sodelavci delite celo pico, nato pa pojeste solato.

5. Izogibajte se napetosti v vratu

Napetost v vratu se lahko pojavi, ko se vrat in zgornja ramena dalj časa držijo v fiksnem, nerodnem položaju. To se lahko zgodi ljudem na delovnem mestu, ki večino dneva govorijo po telefonu ali veliko tipkajo.

Zato je izredno pomembno, da se najprej prepričate, da vaš vrat ne bo dlje časa upognjen na stran, saj napetost v vratu lahko povzroči bolečine v vratu in ramenih, zategnjenost mišic ter občutljivost hrbtnega predela. Bodite pozorni na svojo držo vratu, redno razgibavajte vrat, vstanite vsake toliko časa ter med telefoniranjem uporabljajte zvočnik, naramnico ali slušalke.

- Oglas -

6. Ne naprezajte oči

Naprezanje oči je še ena težava, s katero se lahko srečate pred računalnikom. Naprezanje oči lahko povzroči glavobole, težave pri ostrenju in povečano občutljivost na svetlobo.

Da bi preprečili obremenitev oči, vam priporočamo, da ohranjate razdaljo od zaslona do vaših oči približno za dolžino vaših rok. Prav tako bi morali imeti možnost udobno prebrati, kaj je na vašem zaslonu na tej razdalji, ne da bi morali škiliti.Če ne morete brati zaslona z dolžine roke, preprosto povečajte velikost pisave v računalniku.

Aktivnosr na delovnem mestu

7. Odpočijte se od pisarne

Vsi vemo, da človek enostavno potrebuje čas za sebe, da si napolni baterije, se znebi stresa in predvsem da se umakne iz pisarne. Počitek in kvalitetno preživljanje le tega je pomemben del ohranjanja zdravja na delovnem mestu.

Počitnice pomagajo zmanjšati stres in odvrniti misli od dela, še posebej, če imate konflikt, kot je težava s šefom, sodelavcem ali projektom. Stres lahko oslabi vaš imunski sistem in poveča tveganje za nastanek bolezni, zato je bistvenega pomena, da ga čim bolj zmanjšate. Počitnice so idealen način za regeneracijo duha in telesa, kako pa jih preživite pa prepuščamo vam.

8. Tempirajte se

Še en način da ohranjate zdravje na delovnem mestu je da se izogibate dolgim ​​odsekom dolgih dni.

Občasno se ljudje preveč osredotočijo na nalogo in izvedbo projekta in se ne zavedajo vpliva, ki ga ima na njihovo zdravje. Nezavedanje tega pa privede do povišanja stresa do te mere, da vpliva na razpoloženje in odnose na delovnem mestu.

To pa še ena vrsta stresa, ki jo običajno imenujemo izgorelost. Izgorelost lahko oslabi tudi imunski sistem osebe ter moti spanje in sposobnost koncentracije. Zato ostanite zdravi ter si tempirajte vsakodnevna opravila po svojih zmožnostih.

9. Čisto delovno mesto je zdravo delovno mesto

Vaša tipkovnica, miška in telefon lahko skrivajo na tisoče mikrobov, ki samo čakajo, da se bližje spoznajo z vami. Zato redno čistite pripomočke vašega dela, pa naj bo to tipkovnica, telefon ali ekran.

Virusi lahko preživijo ure ali celo dni na trdi površini in če je virus, kot je rotavirus na površini telefonske slušalke, se lahko prenese tudi na vse uporabnike dotične slušalke. Zatorej ohranjajte vaš delovni prostor čist in zdravje vam bo hvaležno.

10. Spoznajte sami sebe

In tako smo prišli do najpomembnejše točke. Zdravje izhaja iz vsakega posameznika in poznati same sebe je največja vrlina vsakega uspešnega posameznika.

Zato pa se najpomembnejši način za ohranjanje zdravja pri delu začne pri samozavedanju. Spoznajte sebe, spoznajte svoje meje ter naredite vse, kar lahko, da ostanete znotraj teh meja glede na vaše delo. Vedite kdaj si vzeti odmore in vedite, kdaj si vzeti dopust. Predvsem pa se veliko gibajte, kar vam pomaga tako psihično kot fizično, v službi in doma. 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -