DomovPredstavljamo8 razlogov, zakaj je Sončnični Lecitin tako priljubljen

8 razlogov, zakaj je Sončnični Lecitin tako priljubljen

Lecitin je naravna maščobna zmes, ki se lahko pridobi iz različnih virov. Najbolj priljubljen je sončnični lecitin, ki se ga ekstrahira iz semen sončnic (Helianthus) in vsebuje kombinacijo številnih fosfolipidov, antioksidantov in drugih hlapnih spojin. Najpogostejši fosfolipidi, ki so prisotni v sončničnem lecitinu, so fosfatidilholin, fosfatidilinozitol in fosfatidiletanolamin. Predvsem je bogat z vitaminom B4 (holin) in B8 (inozitol).

Zakaj je sončnični lecitin pomemben?

Lecitin je v različnih oblikah prisoten v vseh telesnih celicah. V večjih količinah se nahaja v jetrih, kjer skrbi za boljšo absorpcijo vitaminov, ki so topni v maščobah. Prav tako lecitin kot naravni emulgator v telesu pomaga zmanjšati prisotnost drugih maščob. Vse to pripomore k bolj učinkovitemu procesu presnove maščob v jetrih. Sicer lecitin predstavlja tudi pomemben sestavni del možganovine, živčnih prenašalcev ter sodeluje pri zaščiti rdečih krvnih celic.

Koristni učinki uživanja sončničnega lecitina

Sončnični lecitin je v zadnjem času postal zelo priljubljen med uporabniki predvsem nežnega spola. Na voljo je v obliki kapsul ali v tekoči obliki. Kaj točno na njemu cenijo ljudje po celem svetu? Razlogov je vsaj 8:

1. Delovanje srčno-žilnega sistema

Ko je v krvi preveč maščob, pride so zoženja arterij kot posledica nalaganja maščob na stene krvnih žil. Zaradi zoženih arterij se poveča krvni tlak, kar obremeni srčno-žilni sistem. Kot že omenjeno, je sončnični lecitin naravni emulgator, ki pomaga uravnovesiti raven maščob v krvnem obtoku. To vpliva na izboljšano delovanje srca in vzdrževanje normalnega krvnega pritiska. Posledično to tudi zmanjša tveganje za aterosklerozo, srčni infarkt in možgansko kap.

Lecitin je bogat vir holina in prispeva k zmanjšanju tveganj za razvoj žilnih obolenj, ki so posledica visoke koncentracije homocisteina v krvi. Saj holin sodeluje pri pretvorbi homocisteina v aminokislino metionin.

2. Krepitev možganov

Fosfolipidi, ki sestavljajo lecitin, so gradniki živčnega prenašalca acetilholina, ki prenaša signale po živčnih povezavah. Redno uživanje lecitina zaščiti živčni sistem in pospeši nevronsko regeneracijo. Hkrati pa zadostne količine holina pomagajo pri vzdrževanju spomina, izboljšujejo koncentracijo ter druge miselne aktivnosti.

3. Boljše delovanje jeter

Preobremenjenost jeter s preveliko količino odvečnih maščob poslabša njihovo delovanje in omogoča razvoj oziroma poslabšanje drugih zdravstvenih težav. Z uživanjem lecitina se zmanjša sama količina maščob v krvnem obtoku in izboljša delovanje jeter. Vsakodnevno uživanje sončničnega lecitina podpira še razstrupljanje jeter ter spodbuja pretok žolča.

4. Okrepitev imunskega sistema

Fosfatidilinozitol in fosfatidiletanolamin sta fosfolipida, ki sta prisotna v sončničnem lecitinu ter imata antioksidativne učinke. Antioksidanti spodbudijo delovanje imunskega sistema, saj nevtralizirajo proste radikale ter s tem zaščitijo celice pred oksidativnim stresom.

5. Preprečevanje mastitisa

Mastitis je vnetje dojk, ki se lahko pojavi pri doječih materah in povzroča bolečine. Najpogosteje do mastitisa pride zaradi bakterijske okužbe ali zamašenega mlečnega voda. Zamašen mlečni vod je posledica kopičenja mleka v dojkah, zaradi nerednega urnika dojenja ali izsesavanja nezadostnih količin. Uživanje prehranskega dopolnila kot je lecitin v času dojenja poskrbi za lažji pretok mleka, saj mleku zmanjša viskoznost in izboljša pretočnost. S tem pa se zmanjša tudi tveganje za zamašitev mlečnih vodov.

6. Obvladovanje artritisa

Lecitin pomaga še pri vzdrževanju kostne gostote in preprečevanju same razgradnje kosti. Saj se z uživanjem sončničnega lecitina povečuje proizvodnja novih kostnih celic. S tem so kosti močnejše in poskrbljeno je za njihovo obnovo.

7. Manjša nevarnost alergične reakcije

Poleg sončnic je pogost vir lecitina tudi soja. Sojin lecitin, za razliko od sončničnega, pogosteje povzroča alergijske reakcije ter lahko povzroči hormonsko neravnovesje z dvigom ravni estrogena.

8. Kvalitetnejši spanec

Lecitin pomaga tudi pri težavah z nespečnostjo, saj spodbuja proizvodnjo serotonina. Serotonin je hormon, ki izboljšuje razpoloženje ter vpliva na melatonin, hormon ki uravnava cikel spanja.

Naročnik oglasa: Extenlab d.o.o.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -