DomovZdravjeMenopavza in izzivi hormonske terapije

Menopavza in izzivi hormonske terapije

Obdobje menopavze je za sleherno žensko čas, ko se sooči s spremembami v delovanju organizma, saj se takrat pri ženski postopoma zaključujeta reproduktivno obdobje in dejavnost jajčnikov. Prav tako se zmanjša količina estrogena, ki ga telo tvori, kar v celoti doprinese k spremenjenemu počutju, ki ga pogosto spremljajo tudi manj prijetni odzivi. Razdražljivost, nespečnost, nenadni vročinski oblivi itn. Na nedavni novinarski konferenci, ki je pod okriljem Slovenskega menopavznega društva potekala vzporedno s simpozijem »Zlata petdeseta«, so vodilni slovenski strokovnjaki pomagali razjasniti dileme, polresnice in mite o premagovanju menopavznih težav s hormoni.

Ključna vprašanja

Obdobje klimakterija ali menopavze je pri ženskah v veliki meri neposredno odvisno tudi od okolja, ki mu posameznica pripada. Po dosedanjih izsledkih iz medicine menopavza v nerazvitem svetu nastopi znatno prej kot v razvitem, kjer je starostna meja precej višja. V Sloveniji naj bi večina žensk v to obdobje vstopila okoli 53. leta starosti. O ključnih dilemah novodobnih oblik hormonskega zdravljenja in iztočnicah, kdaj po strokovni plati predpisati hormone, kakodelujejo, v kakšni obliki so dostopni, kako dolgo naj bi jih posameznica jemala in na koga se lahko pri tem z zanesljivostjo obrne, so spregovorili prim. Lucija Vrabič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, iz Zdravstvenega doma Kranj, prof. dr. Adolf Lukanović, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana, Marko Mlinarič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, iz Zasebne ginekološke ambulante Marko Mlinarič iz Zagorja ob Savi in doc. dr. Branka Žegura, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, s Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor.

- Oglas -

Uporaba hormonskega zdravljenja v obliki pršila, obliža, kreme (pri nas na voljo samo v pršilu) se izogne prvemu prehodu skozi jetra. Odmerki estrogena so nižji, manj je tudi neželenih učinkov. Lokalna terapija v obliki vaginalnih tablet, mazil ali obročkov se uporablja za preprečevanje ali zdravljenje težav zaradi urogenitalne atrofije. Omenjeno zdravljenje nima sistemskega učinka in je lahko zelo dolgotrajno.

Menopavza – tabu ali pripravljenost na nekaj novega

Izhajajoč iz dejstva, da povprečna ženska v razvitem svetu v pomenopavznem obdobju preživi še tretjino svojega življenja, je treba vedeti, da si ga slehernica želi preživeti čim bolj polno, dejavno, z malo ali nič stresa in z najmanj zdravstvenimi zapleti. Po besedah prim. dr. Vrabičeve je menopavza v našem okolju še vedno tabu, o njej se premalo govori, v resnici o njej tudi premalo vemo. Kot je poudarila, vlada na tem področju veliko predsodkov, da morajo ženske klimakterične težave preprosto pretrpeti. Po ponovljivem vzorcu, če je to uspelo njihovim materam in babicam, bo tudi njim. Pri tem pa je treba, kot je bila odločna, nujno upoštevati, da so današnje obremenitve petdesetletnic povsem drugačne od prejšnjih generacij žensk (poznejše materinstvo, zahtevne službe, skrb za družino, veliko stresa in skopo odmerjen čas zase ter za sprostitev). Razumljivo je, da vsi našteti dejavniki že tako nezavidljiv položaj ob menopavzi še dodatno zapletejo, nastale težave pa v precejšnji meri prizadenejo kakovost življenja. Kako si torej v sodobnem življenju blagostanja, zadovoljive osveščenosti na račun preverjenih dognanj stroke in dostopnosti do različnih oblik terapij posameznice vendarle lahko optimalno olajšajo obdobje, ki ga prinaša manopavza?

Hormonske tablete menopavza

Nova priporočila v menopavzni medicini

V strokovnih krogih so pred kratkim sprejeli nova strokovna priporočila v menopavzni medicini, ki jih je predstavil dr. Marko Mlinarič iz omenjene Zasebne ginekološke ambulante v Zagorju ob Savi. Gre za posodobitev Slovenskega konsenza o menopavzni medicini, ki ga je v naš prostor kot prvo postavilo Slovensko menopavzno društvo leta 2008, medtem pa so strokovna stališča o menopavzi na podlagi multidisciplinarnega pristopa in najnovejših spoznanj posodobila tudi druga mednarodna združenja, društva in ustanove, ki se ukvarjajo z menopavzo.

Ginekolog dr. Mlinarič je o smernicah povedal: »Medicina je izjemno široka, hitro se razvija in nemogoče je spremljati razvoj ter vse novosti na vseh medicinskih področjih, zato so priporočila nujna. So povzetek sodobnih dognanj za področje menopavzne medicine, dostopna pa so vsem strokovnjakom, ki obravnavajo pacientke v tem obdobju. Priporočila pomenijo uskladitev pogledov na problem, zato bodo pacientke deležne poenotenih informacij ne glede na specializacijo njihovega terapevta. Nove smernice poudarjajo individualno obravnavo in svetovanje, zdravljenje pa mora biti prilagojeno pacientkinim potrebam in željam ter skladno s pravili medicinske stroke.«

- Oglas -

Oblike hormonskega zdravljenja

Vsekakor se je umestno vprašati, o katerih oblikah hormonskega zdravljenja govorimo in kako je to

prilagojeno posamezni uporabnici. Treba je pojasniti, da hormonsko zdravljenje v osnovi pomeni dodajanje ženskega spolnega hormona estrogena, pri čemer je priporočljiv najmanjši možni odmerek, ki učinkovito odpravi težave in povzroča najmanj neželenih učinkov.

  • V perimenopavznem obdobju (gre za menopavzni prehod in še kakšno leto po nastopu menopavze) se najpogosteje izvaja monoterapija s progestageni, predvsem za uravnavanje menstrualnega ciklusa v obliki peroralnih ali vaginalnih tablet ali z estrogeni, in sicer pri ženskah po odstranitvi maternice (v obliki tablet, pršila, obližev, gelov, krem).
  • Sekvencijsko ali ciklično hormonsko zdravljenje vsebuje estrogen ali progestagen v odmerkih, ki posnemajo menstrualni ciklus, zato imajo ženske ob takšni terapiji menstruacijo. Primerno je za ženske v perimenopavzi, ki imajo menopavzne težave. Kontinuirana kombinirana oblika zdravljenja je primerna za ženske po menopavzi, ki imajo maternico.
  • Poznamo še oralno ali parenteralno obliko (pršila, obliži, kreme, geli). Estrogenska hormonska terapija je pri nas na voljo v pršilu, pri čemer je za zaščito maternične sluznice ob jemanju estrogena treba dodati progestagen v tableti ali vaginalno. Prednost za uporabo ima vsekakor naravni progesteron, zato se transdermalnemu dodaja naravni mikroniziran progesteron, ki je lahko v peroralni ali vaginalni obliki.

Treba je poudariti, da je estrogen v osnovi hormon rasti, zato lahko ob dodatnem jemanju povzroči prekomerno rast maternične sluznice. Zaščita s progesteronom je zato vsekakor potrebna.

Ginekologinja dr. Žegura je o zdravljenju, prilagojenem potrebam posameznice, povedala: »Če je terapija prilagojena posameznici, je tveganj zanemarljivo malo ali nič, koristi pa so ogromne. Študije so namreč neizpodbitno dokazale, da je pravočasna uporaba terapije odlična za zdravje srca in ožilja ženske, vpliva na preprečevanje raka debelega črevesa, sladkorne bolezni tipa 2, in če je pravočasno vpeljana, upočasnjuje tudi nastanek kognitivnih motenj in demence. Treba pa je poudariti, da pri starejših, torej ženskah po 60. letu starosti, uvajanje hormonskega zdravljenja poveča dodatna tveganja, saj je proces ateroskleroze že napredoval.«

- Oglas -

Urogenitalno staranje in vpliv na kakovost življenja

Prof. dr. Lukanović je podrobneje spregovoril o vzrokih za staranje urogenitalnega trakta pri ženskah. Povedal je, da hormonsko zdravljenje v uroginekologiji temelji na znanju, da imata urinarni in genitalni trakt skupno embrionalno osnovo in funkcionalno anatomsko povezavo, oba sistema pa delujeta in se spreminjata pod vplivom spolnih hormonov. Pomanjkanje hormonov – zlasti estrogena – povzroči metabolične in trofične spremembe na vseh organih, ki imajo estrogenske receptorje, tudi na urogenitalnem traktu. Omenjene atrofične spremembe zelo pogosto privedejo do vzporednih motenj, kot sta stresna urinska inkontinenca in urgentna inkontinenca.

O presoji in odnosu do menopavze, ki vlada v naši družbi, je še dodal: »Menopavza nikakor ne sme biti stigma, saj je spremljevalka naravnega procesa staranja. Dojemanje menopavze je zelo različno. Vsekakor bi bilo treba splošni osveščenosti in preventivnim programom namenjati več pozornosti.«

Tina Ramujkić Sodelujoči na dogodku za medije
(od leve proti desni): Strokovnjaki z omizja na novinarski konferenci: Marko Mlinarič, Branka Žegura, Lucija Vrabič in Adolf Lukanović

Upoštevanje celostnega vidika

Strokovnjaki so si bili enotni, da je pri spoprijemanju s spremembami in nevšečnostmi, ki jih v življenje ženske prinaša menopavza, ključno upoštevati celostni vidik, tako okolje, življenjske navade, telesne aktivnosti kakor tudi razumevanje s strani bližnjih. Dr. Lukanović je denimo izpostavil, da sta pri premagovanju vazomotornih simptomov, kot so nenadni vročinski oblivi, in drugih psihičnih težav dobrodošla poznavanje in izvajanje nekaterih azijskih tehnik sproščanja, npr. joge in avtogenega treninga. Prav tako je pri ženskah v menopavzi ključnega pomena uravnotežena telesna teža, saj prekomerna teža negativno vpliva na mišice medeničnega dna. Nikakor pa ne gre zanemariti, kot je dejal, potrebe po zadostnem vnosu tekočine v telo, saj so določene urogenitalne težave pri ženskah pogosto povezane ravno s prenizko hidracijo.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -