DomovBolezni in simptomiMenopavza ali Mena: Konec? Ne, nov začetek!

Menopavza ali Mena: Konec? Ne, nov začetek!

Kdaj nastopi menopavza? Danes so ženske po zadnji menstruaciji, ki nastopi v poprečju malo po 50. letu, videti vse prej kot stare. A kar je v puberteti zaradi hormonov burno dozorevalo, zdaj ugaša. Tretjina žensk v meni nima nobenih težav, tretjina mile in tretjina hude. Kljub navalom vročine, nespečnosti, razdražljivosti in drugim nadlogam, s katerimi so te hormonske spremembe povezane, lahko ženska ohrani mladosten videz in optimističen pogled na svet.

Če težav ne more premagati z zdravim načinom življenja in z naravnimi pripravki, ji lahko pomaga še hormonsko nadomestno zdravljenje.

- Oglas -

Kaj je menopavza

Od pubertete do menopavze se v jajčnikih tvorita ženska spolna hormona estrogen in progesteron. Zaradi teh hormonov se deklica spremeni v žensko, ki ima menstruacijo in lahko rodi otroke. Že dolgo pred menopavzo se v jajčnikih tvori vse manj progesterona. Zmanjšuje se tudi količina estrogena. Zato postanejo menstruacije neredne in zmanjša se plodnost.

Na spremenjeno stanje hormonov se ženske različno odzivajo. Le tretjina je brez težav, ki jih imenujemo menopavzni simptomi. Ti so številni, telesni in duševni, ter so lahko zelo moteči. Še pomembnejše od teh simptomov so pozne posledice prenehanja delovanja jajčnikov, ki nastajajo počasi in neopazno. Pokažejo se že nekaj let po zadnji menstruaciji, predvsem kot osteoporoza in obolenje srca in ožilja.

Nekatere blažje težave, ki jih prinese menopavza, lahko ženska morda premaga sama oziroma si pomaga z nekaterimi pripravki proste prodaje, ob večji telesnih in tudi duševnih težavah pa je prav, da poišče zdravniško pomoč.

Kaj lahko naredimo sami

Menopavza, ki nastopi v zrelih letih, je lahko po eni strani čas intelektualne in duhovne rasti, lahko pa tudi obdobje čustvene nestabilnosti, depresije in obupa, ugotavlja Elvira Omerović Pešec, mag. farmacije. »Težave se lahko pričnejo že pred zadnjo menstruacijo. Izražajo se različno močno. Trajajo lahko le nekaj mesecev ali tudi desetletje in več po menopavzi. Nekateri simptomi, na primer sušenje nožnice, so lahko trajni, če jih ne zdravimo,« pravi farmacevtka.

- Oglas -

Kot pravi, nam pri lajšanju blažjih težav, ki nam jih povzroča menopavza lahko pomagajo:

PREHRANA: izogibajmo se hrani in pijači, ki spodbujata vročinske oblive. Pogosto so to kofein, žgane in vroče pijače ali močne začimbe.

SPROŠČANJE: ugoden vpliv imajo metode sproščanja, kot so avtogeni trening, joga in meditacija.

TELESNA DEJAVNOST: pomaga proti vročinskim oblivom in znojenju ter hkrati ugodno vpliva na duševno počutje. Skupaj z uravnoteženo prehrano, bogato s kalcijem in magnezijem, preprečuje nastanek osteoporoze in zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj.

- Oglas -

RASTLINSKI PRIPRAVKI: v uporabi so pripravki, ki vsebujejo sojo, in pripravki, ki vsebujejo izvlečke rastline grozdnate svetilke (Cimicifuga racemosa).

Iz narave v lekarno

Strokovnjakinja navaja, katere rastline nam pri lajšanju menopavznih težav lahko pomagajo.

 • Sojini pripravki vsebujejo izoflavone iz soje. To so ženskim spolnim hormonom podobne snovi, ki ugodno vplivajo na zdravje in dobro počutje, spodbujajo presnovo, znižujejo raven holesterola v krvi in izboljšajo prožnost žilja.
 • Izvlečki socvetja črne detelje vsebujejo podobne izoflavone.
 • Izvlečki grozdnate svetilke oziroma cimicifuge so namenjeni lajšanju navalov vročine, znojenja, motenj spanja, razdražljivosti, depresivnost in brezvoljnost. Ti pripravki so varni in učinkoviti, zagotavlja sogovornica.
 • Čaji za lajšanje blažjih menopavzalnih težav vsebujejo baldrijan, islandski lišaj, meliso, rman, žajbelj in belo omelo. Najbolje je, če se posamezni čaji kombinirajo v čajno mešanico. Učinkovine v teh zeliščih blažijo težave, ki se pojavijo pri prehodu v menopavzo. Delujejo pomirjevalno, zmanjšujejo potenje in uravnavajo nihanje vrednosti krvnega tlaka.

Vpliv menopavze na srce in kosti

Do menopavze je zaščitno delovanje ženskih spolnih hormonov tolikšno, da pri ženskah v tem obdobju skoraj ni srčnih infarktov. Po menopavzi naravne zaščite ni več, zato se število infarktov pri ženskah približa številu pri moških. Elvira Omerović Pešec poudari, da zaradi bolezni srca in ožilja umre v Evropi letno dvakrat več žensk kot zaradi vseh rakavih bolezni skupaj. Pogosto se v tem času zvečajo tudi vrednosti holesterola in maščob v krvi, zato se lahko pospešeno razvija ateroskleroza.

Tudi osteoporoza je lahko povezana z meno, saj se gostota kosti zaradi pomanjkanja estrogena zmanjša. Zapleti napredovale osteoporoze so zlomi kosti. “Osteoporoza prizadene več kot polovico vseh žensk po menopavzi. Pri ženskah je zlom roke desetkrat pogostejši kot pri moških, in zlom kolka enkrat pogostejši. Lahko je usoden, saj ostanejo številne ženske po zlomu kolka invalidne.”

Kar pri četrtini sedemdesetletnih žensk naj bi bilo na rentgenskem posnetku hrbtenice videti zlom vretenca kot posledico osteoporoze. “Zato bi bilo prav, da bi vsak dan zaužile dovolj mleka in mlečnih izdelkov in bile vsaj 15 minut na dan na soncu. Če mlečnih izdelkov ne marajo, naj uživajo kalcijeve tablete. Pri hujši osteoporozi pa jim zdravnik predpiše zdravila.” K razvoju osteoporoze so bolj nagnjene ženske, ki imajo bolezen v družini, so imele zgodnjo menopavzo, so izredno vitke, so jim operativno odstranili jajčnike, kadijo ali uživajo veliko alkohola, niso telesno dejavne ali ki jemljejo nekatera zdravila (steroide, heparin, antacide) in ne uživajo dovolj kalcija.

Možne duševne spremembe v meni

 • vzkipljivost
 • zmedenost
 • pozabljivost
 • zmanjšana možnost koncentracije
 • slabši spomin
 • pobitost
 • črnogledost
 • razdražljivost
 • hitra menjava razpoloženja
 • različni strahovi
 • depresije
 • jokavost
 • spremembe v spolnem poželenju (več ali manj)
 • neodločnost
 • občutek, da te nihče več ne potrebuje

Možne telesne spremembe v meni

 • vročinski oblivi
 • nočno znojenje
 • vrtoglavice
 • utrujenost
 • nespečnost
 • glavobol
 • suha koža
 • izpadanje las
 • suha nožnica
 • bolečine v kosteh in sklepih

Menopavza: Kdaj je čas za zdravila?

Zdravnik vam lahko po temeljitem pregledu predpiše hormonsko nadomestno zdravljenje. Dejstvo je, da obstaja vrsta načinov zdravljenja, s katero zdravnik lahko vsaki ženski pomaga premostiti težave v meni. »Eden najuspešnejših načinov je gotovo tudi hormonsko zdravljenje, ko jemlje ženska majhne odmerke estrogenov, ki nadomestijo hormonski primanjkljaj v meni. Ta zdravila zelo učinkovito odpravljajo vročinske valove, saj ti pojenjajo že po enem do dveh tednih zdravljenja. Nožnica postane bolj vlažna in spolno občevanje zato spet bolj prijetno. Pogosto hormonsko zdravljenje odpravi tudi glavobole, utrujenost in blažje depresivnosti. Poznamo štiri vrste hormonskih zdravil, ki so v obliki tablet, obližev, krem ali injekcij,« nam je povedala prof. dr. Helena Meden Vrtovec, dr. med., z ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Hormonsko nadomestno zdravljenje nadomesti naravne spolne hormone. Simptomi, ki jih povzroča menopavza, postopoma prenehajo, vrednosti holesterola se zmanjšajo, prekrvitev se izboljša, kosti se ne redčijo.

Vendar strokovnjaki poudarjajo, da tako kot druga zdravila tudi hormonsko nadomestno zdravljenje ni primerno za vsako žensko. Preden ji bo zdravnik predpisal nadomestne hormone, jo bo temeljito izprašal, pregledal in ji zaradi varnosti opravil tudi nekaj preiskav.

Med njimi je mamografski posnetek stanja dojk, ki ga je v času uporabe hormonov treba ponavljati na dve leti. Pomembno je tudi, ali je ženska že imela trombozo ali embolijo, srčni infarkt ali možgansko kap, krvna obolenja in težja jetrna obolenja. »Ženskam, ki so prebolele omenjene bolezni, hormonov načelno ne predpisujemo. Če ocenimo, da ni razlogov proti uporabi hormonov, je treba pregledati še seč, kri ter količino krvnih maščob v telesu. Med obvezne preiskave sodi tudi ginekološki pregled z odvzemom brisa materničnega vratu in ultrazvočna preiskava rodil.«

Piše Neva Železnik

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -