DomovKlub MamaPorod in nosečnostZaščita pred neželeno nosečnostjo po porodu

Zaščita pred neželeno nosečnostjo po porodu

Ženska lahko kmalu po porodu ponovno postane plodna – še pred prvo menstruacijo. Za katere metode kontracepcije se lahko odloči ženska, ki doji, in ženska, ki ne doji?

- Oglas -

Kdaj se bo po rojstvu otroka ponovno vzpostavila plodnost pri ženski, je težko napovedati. Plodnost se bo prej pojavila pri ženski, ki ne doji. Pri slednji se prva ovulacija oziroma možnost zanositve pojavi po približno šestih tednih po porodu. Ovulacija se pri ženski, ki doji, pojavi kasneje.

Kontracepcija po porodu

Dojenje kot kontracepcija?

Dojenje je učinkovita metoda kontracepcije samo v prvih šestih mesecih po porodu in to samo pod pogojem, da ženska nima menstruacije in polno doji. Ob dojenju v prvih šestih mesecih zanosijo tri od stotih žensk. Dojenje kot kontracepcijska metoda ni več zanesljivo v naslednjih primerih: ko je otrok starejši od šestih mesecev, ko ženska dobi menstruacijo, ko delno ali popolno preneha z dojenjem ali dojenčku začne dajati drugo hrano.

Zaščita za žensko, ki še doji

Če ženska želi dodatno zaščito poleg dojenja, če nepopolno doji ali dobi menstruacijo, se lahko odloči za zanesljivejše metode kontracepcije. Priporočljiva je redna in pravilna uporaba kondoma, pa tudi uporaba podkožnih vsadkov, hormonskih kontracepcijskih injekcij ter materničnega vložka z bakrom, ki ga ginekolog vstavi ob prvi menstruaciji. Uporaba naravnih metod (kot je npr. štetje neplodnih dni) je zaradi nerednih menstruacijskih ciklusov v času dojenja manj zanesljiva. Ginekologi ob dojenju odsvetujejo uporabo hormonskih kontracepcijskih tablet, saj hormoni vplivajo na količino mleka.

- Oglas -

Zaščita za žensko, ki ne doji

Za ženske, ki ne dojijo in načrtujejo nosečnost v prihodnosti, ginekologi svetujejo jemanje hormonskih kontracepcijskih tablet. Jemati jih lahko začnejo tri tedne po porodu. Če ženska, ki ne doji, ne namerava zanositi dalj časa, se lahko ob prvem ginekološkem pregledu po porodu (po šestih tednih) odloči za vstavitev materničnega vložka ali hormonskega kontracepcijskega vsadka. Odloči se lahko tudi za uporabo hormonskih kontracepcijskih injekcij. Zelo priporočljiva je stalna dosledna uporaba kondoma. Če ženska ne želi več imeti otrok, se lahko odloči za sterilizacijo – lahko pa se sterilizira njen partner (star mora biti vsaj 35 let). Naravne metode kontracepcije so v prvih mesecih po porodu manj zanesljive, saj ženska še nima urejenih ciklusov. Nezanesljiva je tudi metoda prekinjenega odnosa.

Zaščita pred neželeno nosečnostjo po 35. letu

Za žensko, staro nad 35 let, ki se želi zaščititi pred neželeno nosečnostjo, je priporočljiva uporaba kondoma in spermicidov. Slednji poleg zaščite tudi vlažijo nožnico, ki v tem obdobju postaja suha. Če ženska nima dejavnikov tveganja za srčno-žilne in presnovne bolezni ter ne kadi, lahko jemlje kontracepcijske tablete. Za ženske po 35. letu so priporočljive predvsem nizkodozne kontracepcijske tablete. Maternični vložek v primerjavi s hormonsko kontracepcijo ne vpliva na celoten organizem in je primeren tudi za starejše ženske. Pri tej metodi je treba biti pazljiv ob menjavi partnerjev, saj vnetja rodil zaradi spolno prenosljivih bolezni v tem primeru potekajo burnejše. Manj zanesljive so metode naravne kontracepcije, saj so ovulacije pri starejši ženski nepredvidljive. Najboljša metoda za pare, ki si ne želijo več otrok, ostaja sterilizacija. Sterilizacija moškega (vazektomija) je varnejša od sterilizacije ženske.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -