DomovKlub MamaPorod in nosečnostNosečnosti po 35. letu: Kaj morate vedeti?

Nosečnosti po 35. letu: Kaj morate vedeti?

Naše babice in mame so rojevale v zgodnjih dvajsetih ali še prej. Danes se vse več žensk iz različnih razlogov odloča za pozno nosečnost. Medicina nosečnost in porod po 35. letu obravnava kot tvegana.

- Oglas -

Kaj bi morali vedeti o pozni nosečnosti in katera tveganja prinaša?

Optimalna starost za nosečnost je od 20 do 35 let, menijo ginekologi. Vse več žensk v zadnjih letih rojeva po 35. ali celo po 40. letu. Ni nujno, da gre za prvega otroka. Starost ženske, ki prvič rodi, se je dvignila na 28 let – to pomeni, da bo ženska drugega, tretjega ali četrtega otroka rodila zelo pozno.

Nosečnost po 35. letu

Poveča se tveganje za zaplete med nosečnostjo

Pri vsaki noseči ženski se lahko pojavijo zdravstvene težave, ne glede na njeno starost. Pri starejših nosečnicah se tveganje za nastanek zdravstvenih težav poveča. Pri ženskah, ki rodijo po 35. letu, se poveča tveganje za prezgodnji porod, za zastoj rasti ploda v maternici in za to, da se otrok rodi ali s premajhno ali s preveliko težo. Obstaja tudi večja možnost za nastanek zapletov, kot so povišan krvni tlak (preeklampsija), razvoj sladkorne bolezni, mnogorodnost, porod s carskim rezom, predležeča posteljica (placenta previa) in možnost spontanega splava.

Veliko je odvisno tudi od zdravja ženske. Mnoge namreč po 35. letu pogosteje zbolijo, pesti jih lahko tudi kronična bolezen, ki jih dodatno ogroža med nosečnostjo in med porodom.

- Oglas -

Tveganje za nastanek genetskih abnormalnosti

Število genetsko normalnih jajčec drastično upade po 37. letu in še posebej po 40. letu. To pomeni večjo možnost za izgubo ploda in za nastanek genetskih abnormalnosti, kot je downov sindrom. Zdravje ženske na te zaplete nima nikakršnega vpliva – nanje vpliva samo starost. Genetske anomalije se ugotavlja z različnimi testi: z nuhalno (vratno) svetlino in dvojnim, trojnim ali četvernim hormonskim testom.

Nosečnost lahko mine tudi brez zapletov

Nihče ne more napovedati, kako bo potekala nosečnost ženske po 35. letu in vsaka jo doživlja drugače. Za nekatere ženske je težja, za druge pa lažja kot nosečnost v mlajših letih. Okrevanje po porodu je za nekatere lažje, za druge spet težje. Nikjer ne piše, da vsaka starejša nosečnica doživlja zaplete med nosečnostjo. To je odvisno od kopice dejavnikov, med katere sodi tudi zdravje same ženske. Seveda je taka nosečnost lažja za tiste ženske, ki so zdrave. Za zmanjšanje možnosti nastanka zapletov je pomembno, da vzdržujete zdrav življenjski slog tako pred kot med nosečnostjo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -