DomovNovice in zanimivostiRaziskava o transmaščobah

Raziskava o transmaščobah

Trans maščobne kisline (TMK) so prepoznane kot pomemben dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni (SŽB). V človeškem telesu se ne sintetizirajo in ne sodijo med snovi, ki so v prehrani potrebne.

- Oglas -

Transmascobe

Poznani so še drugi negativni vplivi TMK na zdravje, med drugim zmanjšana porodna telesna masa in negativen vpliv na razvoj možganov. Medtem ko so TMK naravno prisotne v maščobah prežvekovalcev, je večina zaužitih TMK izvorno povezana z industrijskimi trans maščobami (I-TM), katerih vir so delno hidrogenirane maščobe (DHM). Te maščobe so zaradi cenenosti in privlačnih tehnoloških lastnosti zelo atraktivne za živilsko industrijo.

Zato je Inštitut za nutricionistiko je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, Univerzitetnim Kliničnim centrom v Ljubljani ter Institutom »Jožef Stefan« letos začel izvajati nov raziskovalni projekt “Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos -­ implikacije za javno zdravje”.

- Oglas -

Trans maščobe so škodljiva sestavina živil, zato njihov vnos želijo čim bolj omejiti. Največje količine trans maščob se nahajajo v živilih, pripravljenih z uporabo delno hidrogeniranih rastlinskih maščob. Kljub temu da so v zadnjih letih odgovorni proizvajalci živil z uvedbo novih tehnologij in kakovostnejših surovin uspeli bistveno zmanjšati količino trans maščob v živilih, rezultati raziskav pred časom presenetljivo pokazali, da je na tržišču Slovenije še veliko živil, ki vsebujejo te zdravju škodljive snovi.

Transmascobe in prehrana

Omejitev vsebnosti trans maščob v živilih je zato država uvrstila med ključne cilje Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti do 2025, hkrati pa podprla državni raziskovalni projekt Trans maščobe v živilih. Ključni cilj projekta je ugotoviti izpostavljenost različnih skupin prebivalstva trans maščobam v živilih in zagotoviti podatke, potrebne za zakonsko ureditev tega področja.

Projekt sofinancirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost in Ministrstvo za zdravje RS, finančno pa ga je podprla tudi družba Mercator. Projekt bo trajal do februarja 2019, medtem časom pa vi sami lahko nekaj storite zase in se jim izogibate.

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -