DomovZdravjePonovno o transmaščobah

Ponovno o transmaščobah

Inštitut za nutricionistiko je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, Univerzitetnim Kliničnim centrom v Ljubljani, ter Institutom »Jožef Stefan« začel izvajati nov raziskovalni projekt “Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos -­ implikacije za javno zdravje”.

Transmaščobe

- Oglas -

Trans maščobe so škodljiva sestavina živil, zato njihov vnos želimo čim bolj omejiti. Največje količine trans maščob se nahajajo v živilih, pripravljenih z uporabo delno hidrogeniranih rastlinskih maščob. Kljub temu da so v zadnjih letih odgovorni proizvajalci živil z uvedbo novih tehnologij in kakovostnejših surovin uspeli bistveno zmanjšati količino trans maščob v živilih, rezultati raziskav pred časom presenetljivo pokazali, da je na tržišču Slovenije še veliko živil, ki vsebujejo te zdravju škodljive snovi.

Omejitev vsebnosti trans maščob v živilih je zato država uvrstila med ključne cilje Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti 2015-2025, hkrati pa podprla državni raziskovalni projekt Trans maščobe v živilih. Ključni cilj projekta je ugotoviti izpostavljenost različnih skupin prebivalstva trans maščobam v živilih in zagotoviti podatke, potrebne za zakonsko ureditev tega področja.

Projekt sofinancirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost in Ministrstvo za zdravje RS, finančno pa ga je podprla tudi družba Mercator.

- Oglas -

M.K.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -