DomovKlub MamaPorod in nosečnostPrezgodnji porod - Kakšni so znaki in možni zapleti

Prezgodnji porod – Kakšni so znaki in možni zapleti

Prezgodnji porod je v razvitem svetu še vedno glavni vzrok za obolevnost in celo smrt novorojenčkov. Ne samo, da je tak porod velik psihični pritisk za nosečnico, tudi visoki stroški zdravljenja predstavljajo veliko breme.

- Oglas -

Kaj je prezgodnji porod in kakšni so znaki, ki ga spremljajo?

Če se porod začne pred 37. tednom nosečnosti, je prezgodnji. Če se otrok rodi pred 23. tednom, ima kljub dostopni opremi in zdravljenju malo možnosti za preživetje. Veliko večjo možnost pa imajo ob intenzivnem zdravljenju tisti, ki se rodijo med 24. in 25 tednom nosečnosti, preživi jim namreč dve tretjini.

Glavni znak prezgodnjega poroda je odtekanje porodne vode, popadki in pretrganje plodovnih ovojev, drugi znaki pa so: bolečina v žlički, trebuhu in križu, krči, podobni menstruacijskim, neboleče krčenje maternice, pogosto uriniranje, driska, vaginalne krvavitve ali rdečkasto obarvan vaginalni izcedek. Seveda ti znaki še ne pomenijo, da se bo začel prezgodnji porod, vendar je obisk pri ginekologu vsekakor nujen. Tudi, če se je porod že pričel, lahko zdravnik porod zaustavi (seveda je to odvisno od okoliščin).

Kaj točno sproži prezgodnji porod, ni ugotovljeno, med zelo verjetne razloge pa spadajo:

  • slab socialni status,
  • prekomerno uživanje mamil ali alkohola,
  • aktivno in pasivno kajenje med nosečnostjo,
  • premalo samodiscipline,
  • stres,
  • fizične obremenitve,
  • infekcije,
  • pogoste nosečnosti,
  • večplodna nosečnost,
  • neprimerna telesna teža.

Tiste ženske, ki so že imele prezgodnji porod, imajo tudi v naslednji nosečnosti večjo možnost, da se to ponovi.

- Oglas -

Nosečnice s sladkorno ali kakšno drugo kronično boleznijo, starejše od 33 let in tiste z razvojno nepravilnostjo maternice tudi spadajo med tiste nosečnice, pri katerih je več možnosti za prezgodnji porod, kot pri ostalih. Ker v mnogih primerih vzrok za prezgodnji porod ni ugotovljen, so tudi pri naslednji nosečnosti zdravniki glede ukrepov precej omejeni.

Prezgodnji porod in inkubator

Kaj se dogaja v porodnišnici, ko se pojavijo znaki prezgodnjega poroda?

Nosečnici ob prihodu naredijo CTG, s katerim se ugotavlja napetost trebušne stene in spremlja srčne utripe ploda. Ugotavlja se tudi morebitno odtekanje plodovnice, oceni se stanje materničnega ustja in poišče mesto krvavitve. Poleg ultrazvoka se oceni še stanje ploda in če se porod še ni začel, se nosečnici predpišejo zdravila za zorenje pljuč ploda ter zdravila za zaustavljanje popadkov. S tem se pridobi čas, da se plod dodatno razvije in se nosečnico premesti v enoto za zdravljenje in nego nedonošenčkov.

Kako lahko zmanjšamo možnost za prezgodnji porod?

Zelo pomembna preventiva je vsekakor zdrava spolnost, nosečnost pa naj bo načrtovana tako, da bo čim manj stresna, torej ob pravem času in okolju. Če je pri ženski prisotna razvojna nepravilnost maternice, se priporoča operativni poseg za odpravo napak, v primeru kroničnih bolezni, pa je pomembno nosečnost načrtovati v najprimernejšem obdobju s pravimi zdravili (ob posvetu z zdravnikom). Nosečnica se ne sme izvajati prevelikega fizičnega napora, dobro pa je tudi, da ima psihično podporo svojih bližnjih.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -