DomovKlub MamaPorod in nosečnostVirus Zika – ali obstaja razlog za preplah?

Virus Zika – ali obstaja razlog za preplah?

Nosečnice po svetu trepetajo pred virusom Zika, ki ga prenašajo komarji. Virus Zika pri novorojenčkih povzroča hude razvoje napake – majhen obseg glave, nerazvite možgane in invalidnost.

- Oglas -
Virus Zika

Virus Zika in nosečnost

Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša Zika, pa morajo o tem obvestiti svojega ginekologa. V Sloveniji in v Evropi smo pred virusom zaenkrat varni.

Zika je virus, ki je prešel z živali na ljudi. Konec 40. let prejšnjega stoletja so ga odkrili v Ugandi – najprej pri opicah, kmalu pa tudi na ljudeh. Leta 2013 so o epidemiji Zike poročali iz Francoske Polinezije. Virus je stalno prisoten v Afriki, na otokih v Pacifiku in v jugovzhodni Aziji. Leta 2015 se je začel širiti po Južni in Srednji Ameriki, od koder se že širi v Severno Ameriko. Po pričakovanjih Svetovne zdravstvene organizacije se bo virus širil še naprej in najverjetneje dosegel države, v katerih živijo komarji Aedes aegypti.

Virus Zika v Evropi

V Sloveniji in v Evropi avtohtonih primerov okužb zaenkrat ni. Izjema so prebivalci, ki so se okužili na potovanju in zboleli ob prihodu domov. Okuženi komarji bi lahko v Evropo sicer prišli s trgovskim tovorom ali potniškim prometom. Na tak način je iz južne Azije leta 2005 k nam prišel tigrasti komar. Danes je razširjen že po vsem svetu.

- Oglas -

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so poudarili, da okužba z virusom ne predstavlja tako velike nevarnosti za vse prebivalstvo. Najbolj prizadene samo določene skupine ljudi, kot so nosečnice in otroci. Zaenkrat se namreč domneva, da se virus prenaša z matere na zarodek.

Za okužbo z virusom Zika ni cepiva

Virus Zika prenaša pik komarja vrste Aegedes aegypti. Prav ta vrsta komarja prenaša tudi bolezni, kot so denga, rumena mrzlica in čikungunja. Ker za okužbo z Ziko ni ne zdravil ne cepiv, je edino, kar nam preostane, preventivno ravnanje – izogibanje pikom komarjev in potovanju na območja, ki so okužena. Slednje je še posebej pomembno za nosečnice.

Zika med nosečnostjo

Virus Zika se prenaša tudi s krvjo, semensko tekočino

Uradno velja, da se virus Zike ne prenaša s človeka na človeka. Vedno glasnejše pa so neuradne domneve, da se je virus začel prenašati tudi s krvjo (npr. prek transfuzije) in s semensko tekočino (pri spolnih odnosih) ter z matere na zarodek. Zdravniki so zelo zaskrbljeni nad dejstvom, da bi se virus lahko prenašal s človeka na človeka. To bi namreč pomenilo hitrejše širjenje in manjšo možnost zaščite.

Simptomi virusa Zika

Kdor se okuži z virusom, ima precej neznačilne simptome, podobne drugim nalezljivim boleznim. Inkubacijska doba od pika do pojava simptomov traja od 7 do 12 dni. Simptomi trajajo od 2 do 7 dni. Večina ljudi si po izbruhu simptomov popolnoma opomore. Za potrditev okužbe je potrebno testiranje.

Posledice bolezni

Zaenkrat še ni dokazov, ki bi potrdili povezavo med okužbo z Ziko in nastankom bolezni novorojenca. Domneva pa se, da lahko Zika pri novorojencu povzroči nevrološko bolezen, imenovano mikrocefalija. Zanjo je značilno prezgodnje zraščanje lobanje, ki ovira razvoj možganov. Prizadeti otroci imajo manjšo glavo od vrstnikov. V nekaterih primerih pride do odmrtja plodu, nekateri otroci pa umrejo takoj po rojstvu.

Nosečnice, ki so ali bodo potovale

Nosečnice, ki so potovale na območja, na katerih se prenaša virus Zika, naj o tem obvestijo njihovega ginekologa, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Ob rednem pregledu bo ginekolog opravil še dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost.

Sicer pa Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje nosečnicam (predvsem tistim, ki so v prvi in drugi tretjini nosečnosti), naj se, če se le da, izognejo potovanju na okužena območja. Države, iz katerih so že poročali o pojavu virusa, so: Brazilija, Kolumbija, Salvador, Francoska Gvajana, Gvatemala, Haiti, Honduras, Martinik, Mehika, Panama, Paragvaj, Surinam, Venezuela in Portoriko.

- Oglas -

Priporoča se tudi, da moški, ki so potovali na območjih z virusom Zika, pri spolnih odnosih uporabljajo kondom, tudi če partnerica ni noseča. Koliko časa naj traja uporaba kondoma, zaenkrat še ni opredeljeno. Obdobje tveganja za prenos virusa namreč ostaja neznano.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -