DomovZdravjeNikar z drogo ali alkoholom za volan

Nikar z drogo ali alkoholom za volan

Do 12. junija bo trajala preventivnea akcijea “0,0 Šofer – Trezna odločitev”. Akcijo, ki jo koordinira Ministrstvo za zdravje skupaj s partnerji, vključuje povečan nadzor nad alkoholom in prepovedanimi drogami med vozniki v prometu in gostinskih lokalih.

alkohol

- Oglas -

Leto 2015 so slovenske ceste zaznamovale prometne nesreče, ki so terjale več smrtnih žrtev, po uspešnem letu 2014 pa se je v letu 2015 ponovno povečal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Zato vse udeležence v prometu pozivamo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač in drugih psihoaktivnih snovi ter da se tudi kot pešci in kolesarji v promet vključujejo s trezno glavo in upoštevajo cestnoprometna pravila. Prvi del akcije 0,0 Šofer bo trajal od ponedeljka, 6. junija, do nedelje, 12. junija, ponovili pa jo bodo še v novembru in decembru (4. do 13. novembra in od 2. do 20. decembra). Nekatere preventivne in nadzorne aktivnosti se bodo izvajale tudi v drugih obdobjih leta. V okviru akcije bo zagotovljen poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola na slovenskih cestah in prepovedjo prodaje in ponudbe opitim, poostren nadzor pa bodo izvajale tudi inšpekcijske službe.

Pristojni inšpektorati se bodo osredotočili na strežbo alkohola v gostinskih lokalih, zlasti upoštevanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam tudi izven okvirnih datumov akcije. Inšpekcijski nadzor se bo izvajal tudi nad prepovedjo prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu in nad prepovedjo opitosti na delovnem mestu. Sočasno bodo potekale tudi preventivne in promocijske aktivnosti, ki jih bodo izvajali Javna agencija RS za varnost prometa, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter nevladne organizacije kot npr.: Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije, DrogArt, Društvo Žarek upanja, Varna pot, Zavod Vozim. Pomislite, da se je povečal delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom iz 23,4 % v letu 2014 na 29% v letu 2015, pa vam bo jasno, zakaj gre za zelo pomembno akcijo, ki rešuje življenja.

M.K.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -