DomovKlub MamaDojenje - zakaj je pomembno in kakšne težave se lahko pojavijo

Dojenje – zakaj je pomembno in kakšne težave se lahko pojavijo

Nekatere mame za dojenje pravijo, da je njihov otrok sam vedel, kako odpreti usteca, zgrabiti dojko in začeti sesati. Druge tem zgodbam z zavistjo odkimavajo. Čeprav je dojenje ena najbolj naravnih povezav med materjo in dojenčkom, je to hkrati tudi umetnost, ki se je moramo naučiti, zato številne laktacijske svetovalke poudarjajo, da so situacije, pri katerih se otrok takoj podoji, malce pocrklja, se doji le dvajset minut, potem pa pridno zaspi ali pač počaka do naslednjega obroka, večinoma zgodbe pretiravanja ali pa vsaj velika redkost.

Dojenje

Dojenje lahko prinese tudi določene težave

Pomembno pa je, da se mlade mame zavedajo, da je velika večina težav, ki spremljajo dojenje, rešljivih in da nikakor niso edine, ki se soočajo s takšnimi težavami. Pogosto se namreč zgodi, da imata tako mamica kot otročiček na začetku težave, pa naj gre za materinega prvega otroka ali pa ne. Vsekakor pa to ne pomeni, da bi morali z dojenjem prenehati, pač pa se je treba le naučiti, kako k dojenju pristopiti in kako ravnati, da nas to potem še bolj poveže z našim dojenčkom.

Pravilno dojenje in pristavljanje k prsim

Kako poteka pravilno dojenje in pravilno pristavljanje k prsim? Težave se začnejo že pri pravilnem pristavljanju dojenčkov. Če so nepravilno pristavljeni k prsim, je to pogosto vzrok tudi za boleče bradavice. Poskrbeti morate, da otrok v usta zajame tudi večji del kolobarja okrog bradavice, spodnjo ustnico spodviha in z jezičkom objema spodnji del bradavice, da tako čim bolj učinkovito molze dojko. V primeru, da imate težave s pravilnim pristavljanjem, lahko na pomoč pokličete strokovnjaka, ki vam bo pomagal dojenčka naučiti pravilnega sesanja, pomembnega ne le za mamino udobje, ampak predvsem za njegovo prehranjevanje. Svetovalke za dojenje vas bodo naučile tudi pravilnega položaja, saj mora biti dojenčkov trebušček na vašem, njegovo uho, rama in bok pa v ravni črti.

- Oglas -
Dojenje otroka

Dojenje in pomanjkanje mleka

Naj vas takoj potolažimo, da ima vsaka zdrava mama sposobnost tvoriti dovolj mleka za dojenje svojega otroka. Težave se prikažejo pri mamah s hormonskimi težavami ali po kirurškem posegu, ki bi prekinil mlečne vode, vendar je to le redka izjema. Marsikatera mama preneha dojiti zaradi pomanjkanja mleka, kar pa je pogosto samo prepričanje, brez dovoljšnjih dokazov. Gre namreč za to, da se materino mleko tvori glede na količino mleka, ki ga otrok popije.

Če povemo prav po domače: bolj pogosto, ko se bo dojenček dojil in praznil dojke, več mleka bodo tvorile. Otroka zato hranite, ko je lačen, in se izogibajte dudam in stekleničkam, saj otroka sicer (s čajem, denimo) nahranijo, a mu hkrati potešijo le potrebo po sesanju, prsi pa ne spodbujajo in tako ima mama lahko resnično premalo mleka. Če ste kaj takega že naredile, lahko preprosto malce več počivate in pogosteje dojite, pa bo v nekaj dneh stanje že izboljšano.

Vnetje dojk in mastitis

Če imate razpokane ali celo krvaveče bradavice, vam priporočamo, da si po vsakem podoju po bradavici in areoli pomažete  nekaj kapljic svojega mleka in pustite, da se to posuši na zraku. Bodite previdne pri uporabi krem, še posebej tistih, ki jih je treba pred dojenjem izmiti. Na areoli pa se lahko pojavijo tudi temno rdeče lise, dojenje pa postane boleče. V takšnem primeru se vzrok najverjetneje skriva v glivičnem vnetju, ki ga včasih spremljajo težave v otročkovih ustih ali celo vnetje nožnice. Vse je seveda ozdravljivo, prvi dve težavi z mazili in kremami, za pomoč pri tretji težavi pa povprašajte svojo ginekologinjo.

Precej neredko pa se pojavi tudi težava z zastojnim vnetjem dojk, ki se lahko razvije tudi v grozovito boleči mastitis. Mame najprej opazijo zatrdlino v dojki, ki je lahko tudi zelo boleča. Kmalu se pojavi še rdeča lisa na dojki. Zamaši se namreč eden ali pa celo več mlečnih vodov in mesto, na katerem mleko zastaja, postane boleče. Če se dovolj hitro odzovete, se morda lahko celo izognete visoki vročini in bolečemu vnetju, v nasprotnem primeru pa temu ne boste mogli uiti. Priporočamo tudi segrevanje, pa naj gre za vročo kopel ali pa samo segrevanje prizadetega mesta (30 minut pred dojenjem).

- Oglas -

Če otrok pravilno sesa, najprej naredi nekaj hitrih sesalnih gibov in s tem sproži izcejalni refleks mleka pri mami, kar večina mam čuti kot ščemenje v prsih in občutek, da so se prsi nenadoma napolnile. Otrok začne potem piti mleko, mama tudi sliši požiranje in vidi, da se njegove obrazne mišice premikajo. Za majhnega otroka je to tudi precejšen napor, zato pogosto otroci vmes počivajo. Po tem, ko mu podrete kupček, mu ponudite še drugo dojko.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -