DomovZdravjeZnanstveniki so z matičnimi celicami ustvarili utripajoče človeško srce

Znanstveniki so z matičnimi celicami ustvarili utripajoče človeško srce

Z napredkom človeštva napreduje tudi tehnologija in z njo tkivno inženirstvo. Gojenje organov v laboratoriju je zadnje čase vse pogostejše in uspešnejše. Strokovnjakom je uspelo ustvariti že marsikateri organ, srce pa je težja uganka in večji izziv. Srce, najpomembnejši organ, ima precej zapleteno zgradbo. Glede na objavo v znanstveni reviji Circulation Research so raziskovalci s Harvardske medicinske fakultete in strokovnjaki bolnišnice v Massachusettsu dosegli nekaj neverjetnega. Uspelo jim je ustvariti pravo človeško srce v naravni velikosti in to z uporabo kožnih celic odrasle osebe. Odkritje bi lahko pomagalo več kot 25 milijonom ljudem po svetu, ki trpijo za srčnimi obolenji in boleznimi.

- Oglas -
Ustvarili srce iz matičnih celic

Kako so ustvarili delujoče srce

Znanstveniki so obravnavali 73 src darovalcev. Ta srca so bila smatrana kot neprimerna za presaditev, saj so bili nekdanji lastniki žrtve srčne kapi ali odpovedi možganov. Raziskovalci so odstranili srčne celice na teh srcih. Ostalo je le beljakovinsko ogrodje, ki je ohranilo obliko srca in žilni sistem. Odstranjene srčne celice so nadomestili s kožnimi celicami, ki so se s pomočjo RNK – ribonukleinske kisline, ki posreduje genetične informacije med DNK in proteini – spremenile v pluripotentne matične celice oz. pracelice, ki se lahko spremenijo v celice tkiva kateregakoli dela telesa. Ko so se matične celice spremenile v srčne celice, so jih raziskovalci kasneje premestili v bioreaktor, v okolje, v kateri bi človeško srce normalno raslo. Ustvarili so razmere, kjer sta bila krvni tlak in temperatura enaka razmeram v prsnem košu. Srčne celice so vsadili z uporabo hranilne raztopine, ki je omogočila rast. Tkivo se je že po nekaj dneh razvoja začelo spontano krčiti. Dva tedna kasneje so znanstveniki z električnim šokom spodbudili srce, da je začelo biti.

Pozitiven odziv strokovne javnosti

Srce iz matičnih celic

Pri reviji Popular Science so tako razvoj srca primerjali z gradnjo hiše, ki že ima zgrajeno konstrukcijo. Najpomembnejši del odkritja je to, da organ ob presaditvi načeloma ne bi smel povzročiti imunskega odziva, torej zavrnitve. Takega srca telo teoretično ne bo zaznalo kot tujek. To je pomemben preboj uporabe matičnih celic v tkivnem inženiringu. Včasih so te celice pridobivali le iz zarodkov, danes pa so znanstveniki sposobni v stanje pluripotentnosti vrniti celice že razvitih tkiv.

Raziskavo so sicer delali že leta 2016, kasneje pa so tudi drugi znanstveniki prišli do novih odkritij. Leta 2017 je tako ameriškim znanstvenikom uspelo na listu špinače vzgojiti mini različico delujočega človeškega srca, znanstveniki iz Tel aviva pa so spomladi letos s pomočjo 3D printerja ustvarili srce s človeškim tkivom in žilami.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -