DomovSkrbimo zaseVraščeni nohti - ob bolečinah zaupajte strokovnjakom

Vraščeni nohti – ob bolečinah zaupajte strokovnjakom

Vraščeni nohti lahko nastanejo zaradi nepravilnega striženja, nošnje pretesnih čevljev, odebelitev nohtov, glivic ali poškodbe pri športu.

- Oglas -

Nohti, te male prosojne roževinaste ploščice na koncih prstov rok in nog, ki prste ščitijo, nam pa pomagajo pri prijemanju in tipanju, so lahko včasih prava nadloga. Prekrivajo namreč zelo občutljivo tkivo, in če noht poškodujemo, imamo zelo boleče posledice, zaradi katerih moramo pogosto po pomoč k zdravniku.

Noht raste iz nohtne posteljice. Spodnji del oziroma polmesečasto lunico (lunulo) pokriva kožna guba (kutikula), kožo ob nohtu pa imenujemo stranska kožna guba. Nohti so občutljivi na poškodbe, najpogosteje na zmečkanja ali na pritisk, okvarijo jih lahko tudi glivične ali bakterijske okužbe. Nohtne nepravilnosti so včasih znak kakšne bolezni:

  • krhki, razbrazdani, vbočeni nohti so znak slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa
  • nohtna plošča lahko odstopi pri povečanem delovanju ščitnice
  • zelenkasto obarvanje pomeni bakterijsko okužbo pod nohtom
  • pomodreli nohti so večkrat znak bolezni srca in dihal
  • rumeni, trdi in ukrivljeni nohti so lahko znak bronhitisa in limfedema.

Vraščeni nohti

- Oglas -

Nohti na rokah rastejo približno šest mesecev, na nogah pa dvakrat počasneje. In ker stalno rastejo, si jih moramo tudi striči. Če pri tem nismo dovolj previdni, lahko noht zastrižemo ali ga nepravilno oblikujemo, kar povzroči njegovo nepravilno rast. Ob straneh se začne vraščati, in to je ena najpogostejših težav z nogami, ko obiščemo zdravnika.

Vraščeni nohti – Boleča sprememba

Vraščeni nohti nastanejo poleg nepravilnega striženja tudi zaradi dejavnikov kot so nošnja pretesnih čevljev, odebelitev nohtov pri starejših ljudeh zaradi staranja, glivice, slaba higiena, poškodba pri športu ali uživanje nekaterih zdravil (retinoidov). Vraščeni nohti se se vraščajo v stransko kožno gubo običajno na nožnih palcih. Če se rana okuži, pride do hudega vnetja in hudih bolečin.

Če vnetje ni prehudo, si lahko pomagamo tako, da noge večkrat na dan namakamo v slani topli vodi. Potem noht zaščitimo in palec povijemo. Če je okužba hujša, moramo k zdravniku, ki nam predpiše antibiotik.

Največkrat pa se vse skupaj konča pri kirurgu. Ta noht povsem odstrani ali pa s klinasto zarezo ob strani odstrani le del nohta. A to ni rešitev za vedno. Če pozneje nismo previdni tako pri striženju kot pri obutvi, se vraščeni nohti radi ponavljajo.

Nohte prepustimo strokovnjakom

Ob ponavljajočih se težavah je najbolje obiskati strokovnjakinjo za nego nog – pedikerko. Naučila nas bo pravilne nege in pravilnega striženja nohtov in pokazala, kako se lahko s tamponi (vatiranimi svaljki) pod rob nohta težavi izognemo.

Obstaja pa tudi rešitev, ki po številnih izkušnjah pomaga težavo odpraviti za vedno. O tem smo se pogovarjali z Vido Ozis iz Ljubečne pri Celju, ki že nekaj let pomaga bolnikom z vstavljanjem tridelne sponke. »S to sponko zagotovimo ponovno pravilno rast nohta. Vstavljanje je hitro in neboleče, takoj olajša bolečine zaradi vraščenega nohta, obujemo lahko katerokoli obuvalo in nas ne ovira pri vsakodnevnih opravilih ali pri športnih dejavnostih.

Vida Ozis nam pojasnjuje: »Dve zelo tanki vzmetni jekleni žički s kaveljčki se nežno namestita pod rob nohta ter rahlo zategneta z zanko. Z zavijanjem srednje pentlje se robovi nohta dvignejo. Praviloma sponka zelo hitro olajša bolečine in ne predstavlja prav nobenih težav. Ženske lahko nosijo čez njo tanke nogavice, saj sponko zaščitimo z gelom ali obližem. Po končanem zdravljenju z medicinsko sponko, kot jo tudi imenujemo, pa je pozneje treba skrbeti za pravilno striženje nohtov in redno obiskovati terapevta, ki je sponko namestil, da ne bi prišlo do ponovnega vraščanja nohta.«

- Oglas -

V tujini vstavljajo medicinske sponke tudi v zasebnih bolnišnicah in zdravljenje plača zdravstvena zavarovalnica. Pri nas zaenkrat še ne. Vida Ozis pove, da se trudi, da bi tudi naša zavarovalnica krila stroške zdravljenja vraščenega nohta s tridelno sponko; za zdaj je samoplačniško.

Treba pa bo izobraziti več strokovnjakov, saj jih danes v Sloveniji ni prav veliko, zato hodijo k njej ljudje iz vse Slovenije. Vida Ozis je cenjena na področju pedikure in nege vraščenih nohtov tudi pri sladkornih bolnikih, ki so še posebno občutljiva skupina bolnikov.

Da je izkušena in prava, pove tudi podatek, da k njej pošiljajo svoje bolnike kirurgi iz celjske bolnišnice, ko se k njim bolniki neuspešno vrnejo še tretjič ali celo večkrat. Takrat jim svetujejo, da poskušajo težavo rešiti pri Vidi Ozis.

Kako negovati noge

Vida Ozis svetuje: »Vsak večer, ko si noge umijemo, jih je treba dobro obrisati, tudi med prsti, in počakati, da se dobro osušijo, da se v vlažnem okolju ne morejo razviti glivice. Nato jih namažemo z negovalnim izdelkom, ki ni masten, saj maščoba zapira pore. Krema naj vsebuje učinkovine, ki kožo vlažijo (ureo).« Vsem, ki veliko sedijo, priporoča knajpanje. Tudi sama tako skrbi za noge. »Za zdravje nog je pomembna dobra prekrvitev, to pa pospešimo, če noge izmenjaje oblivamo s hladno in toplo vodo. To pomaga tudi proti otekanju nog. Dobrodošla je tudi masaža; lahko jo opravimo sami ali pa v kakšnem salonu ali pa v vodni kopeli v masažni banjici kar doma,« zaključi Vida.

Sponko je izumil zobotehnik

Kromirano jekleno sponko za korekcijo vraščenega nohta je leta 1964 izumil škotski zobotehnik Ross Frase in jo poimenoval Orthonyxie. Ime je izpeljal iz grških besed orthos – naravnost, prav, in onyx – noht. Iz te, tedaj enodelne sponke, so konec osemdesetih let prejšnjega stoletja razvili tridelno žično sponko, ki je postala nadomestilo kirurških posegov na nohtih zaradi vraščanja. Zdravljenje z njo je lažje in enostavnejše kot s prejšnjo in po nekaterih evropskih državah se v privatnih bolnišnicah pogosto odločijo za to metodo. Kot rečeno, v naših bolnišnicah tega zdravljenja še ni, pač pa tridelne sponke vstavljajo za to usposobljene pedikerke. Sponka pomaga pri vrsti težav: pri rahlo vraščenih nohtih, pri močno ukrivljenih nohtih in tudi, če je vnet nohtni kanal; v hujših primerih je potrebno sodelovanje ustreznega zdravnika.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -