DomovZdravjeRožnati oktober

Rožnati oktober

Namen rožnatega oktobra je osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah in mu posvečamo veliko pozornosti.

- Oglas -

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Rak dojke

Pod geslom Rožnati oktober Europa Donna vsako leto pripravi številne aktivnosti, s katerimi želi povečati ozaveščenost o raku dojk. Ženske imajo pomembno vlogo v družini in družbi. Osveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva, zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in celostna obravnava ne le rešujejo življenja, ampak vplivajo tudi na izboljšanje njegove kakovosti in ekonomskega statusa bolnikov, njihovih družin in družbe kot celote.

- Oglas -

Rak niso samo številke

Danes bodo najmanj tri prebivalke Slovenije izvedele, da imajo raka dojk, vsaj ena bo danes zaradi te bolezni umrla. To so mame, hčere, žene, sestre, babice, prijateljice, (so)delavke,.. Podatki o raku dojk kažejo, da je ta rak ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni ter takojšnje učinkovito zdravljenje. Pomembno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima ženska sama, zato zdravstveni strokovnjaki priporočajo redno in pravilno samopregledovanje dojk.

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -