DomovPrehranaAcai jagode: čudežne kroglice zdravja

Acai jagode: čudežne kroglice zdravja

Acai jagode so majhne zdrave jagode iz gozdov Amazonke. Prehrana na osnovi superživil je po mojem mnenju zelo dober približek pristopu, ki so ga uporabljali veliki taoistični poznavalci zelišč na Kitajskem in je temeljil na uvajanju superzelišč in superživil v posameznikovo prehrano. Sčasoma želja po nezdravi hrani izgine, zato jo povsem brez težav odstranimo s svojih jedilnikov. Superhrana tkiva v našem telesu ponovno oskrbi z minerali in drugimi izjemnimi hranilnimi snovmi, zato zelo ugodno vpliva na razpoloženjsko ravnovesje in vedenje.

- Oglas -

Ko boste začeli uživati superhrano, kamor sodijo tudi acai jagode (Euterpe badiocarpa in Euterpe oleracea), ki so starodaven amazonski antioksidant, se bo spremenila tudi vaša energija, pozornost pa boste začeli usmerjati v druge stvari. Zelo verjetno je, da boste temeljito prevetrili svoj sistem vrednot in prioritet. Na svet boste začeli gledati z drugačnimi očmi – z novo zalogo energije boste občudovali vse okrog sebe in sčasoma bo svet postal bolj osupljiv kot kdaj koli prej. Vedno pogosteje se boste počutili boljše kot po navadi.

Cenjene acai jagode

Acai so majhne modre, včasih tudi vijolične jagode, ki izvirajo iz deževnih pragozdov v porečju Amazonke. Veljajo za eno izmed najučinkovitejših in najbolj hranljivih superživil na svetu, zato ne čudi dejstvo, da jih prebivalci Brazilije zaradi njihovih izjemnih pozitivnih vplivov na zdravje uporabljajo že več stoletij.

Palme acai lahko dosežejo višino do 15 ali celo 25 metrov. Iz enega samega semena navadno zraste od 4 do 8 posameznih dreves. Rastejo na tropskih poplavnih ravnicah in na obrežjih tako imenovanega amazonskega bazena v Braziliji. Gre za rastlino, ki je močno vezana na točno določeno podnebje, zato uspeva le v tropskih predelih blizu ekvatorja. Ker so predeli okrog ekvatorja najbolj osončeni in je tam sevanje UV-žarkov najmočnejše, morajo acai jagode proizvesti dovolj lastnih sredstev za zaščito pred škodljivimi UV-žarki. Ta »sredstva« poznamo pod imenom »antioksidanti«.

- Oglas -
Acai jagode

Palma acai ima majhne, rjavkasto vijolične cvetove, obrodi pa velike grozde majhnih jagod. Ko jagode dozorijo, se obarvajo temno modro, velike pa so približno toliko kot večje borovnice. Vsebujejo tanko plast slastnega užitnega »pireja« ali kašice, ki obdaja veliko semen. Ko jagode dozorijo, jih poberejo in z uporabo različnih metod iz pireja izdelajo koncentrirane oblike izdelkov z jagodami acai (na primer prah, ki ga uporabljamo v prehrani tako, da 1 do 2 čajni žlički dodamo v sok, vodo, smuti, kosmiče ali sadno solato).

Ta jagoda z ogromno antioksidanti je veliko zanimanja požela pred kratkim, in sicer predvsem zaradi osupljivih učinkov na zdravje in dolgoživost.

Pozitivni učinki

Acai jagode vsebujejo visoko raven esencialnih maščobnih kislin (omega-3 in omega-6) ter omega-9 maščobne kisline in mononenasičeno oleinsko kislino, ki ima lepotilne učinke. So izjemno bogate z modro obarvanimi antioksidanti. Vsebnost antioksidantov v acai jagodah je res neverjetna. Znane so kot sadež z najvišjo vrednostjo ORAC (sposobnost absorpcije kisikovih radikalov) na svetu, zato si zaslužijo tudi naziv »supersadje«. Ocena na lestvici ORAC je namreč standardni način za določanje koncentracije antioksidantov. Fenoli in antociani (kar 320 mg/100 g), močni antioksidanti, ki acai jagodam dajejo značilno modro do vijolično barvo, so ključnega pomena pri nevtralizaciji prostih radikalov (agresivnega kisika) v telesu. Prav zato te jagode veljajo tudi za izvir dolgoživosti. Nedavni testi so jim pripisali ORAC vrednost 185 (za primerjavo rdeče grozdje – 11, borovnice – 32, granatno jabolko – 105).

Po ugotovitvah nedavne raziskave acai jagode pomagajo pri obnovi in proizvodnji matičnih celic. Matične celice so pravzaprav zarodki vseh celic: Udeležene so pri procesih pomlajevanja in pomagajo pri hitrejšem zdravljenju ter celjenju. Spremenijo se namreč lahko v katero koli celico, ki jo naše telo potrebuje. Tako se lahko matične celice razvijejo na primer v vezivno tkivo, bele krvne celice, mišične celice ali živčne celice – kar koli pač potrebujemo. Več matičnih celic namreč pomeni večjo sposobnost regeneracije in daljše življenje.

Devetnajst aminokislin

Acai jagode vsebujejo veliko količino rastlinskih sterolov, zlasti beta-sitosterola. Rastlinski steroli so naravne sestavine nekaterih rastlin, ki zavirajo absorpcijo prevelikih količin holesterola iz hrane živalskega izvora.

Acai jagode vsebujejo 19 različnih aminokislin, potrebnih za gradnjo koristnih beljakovin v telesu, so izvrsten vir vlaknin in tako koristijo prebavi ter imajo nizko glikemično raven, saj vsebujejo malo sladkorja. Bogate so tudi z minerali in vitamini, zlasti s kalcijem, fosforjem, beta-karotenom in vitaminom E.

Acai jagode delujejo proti raku. Nedavna raziskava, izvedena na floridski univerzi in objavljena v publikaciji Journal of Agricultural and Food Chemistry, je namreč pokazala, da izvlečki iz acai jagod v 86 odstotkih levkemičnih celic sprožijo samouničevalne odzive. O tem je pisal Stephen Talcott, profesor na inštitutu Institute of Food and Agricultural Sciences. »Acai jagode že sicer veljajo za enega izmed najbogatejših virov antioksidantov iz sadja,« je povedal. »Ta raziskava predstavlja pomemben korak na poti do ozaveščanja ljudi o neverjetnih učinkih pijač, prehranskih dopolnil in drugih izdelkov iz acai jagod.«

- Oglas -

Vsi omenjeni pozitivni učinki potrjujejo, da so acai jagode odlično superživilo, ki krepi energijo, delovanje možganov in živcev, zdravje srčno-žilnega sistema, skrbi za zdravo in gladko kožo, vzdržljivost in razvoj mišic, pripomore k bolj zdravi prebavi, krepi moč imunskega sistema in omogoča hitrejše pomlajevalne procese v telesu.

Kako izbrati dobre acai jagode?

Če je le mogoče, vedno kupujte ekološko pridelana superživila, v tem primeru acai jagode. Ekološko pridelano pomeni brez uporabe kemikalij, nenaravnih pesticidov in umetnih gnojil.

Superživila vedno kupujte v pravični trgovini. Izdelki, ki ustrezajo načelom pravične trgovine, imajo zagotovilo, da so delavci za opravljeno delo dobili plačilo, ki zagotavlja boljše možnosti zdravstvene oskrbe, bivalne možnosti in izobraževalne možnosti. Z nakupom acai jagod, ki ustrezajo načelom pravične trgovine, neposredno podpirate življenje ljudi, ki živijo v brazilskem deževnem gozdu.

Največjo hranilno vrednost ima lupina acai jagod, zato je pomembno, da izdelek, ki ga kupite, vsebuje velik delež lupine. Če nimate dostopa do svežih acai jagod, kupite hladno sušene. Vsebnost antioksidantov v prahu iz acai jagod, ki so bile sušene pri nizkih temperaturah, je od 30 do 50 odstotkov višja kot v svežem »pireju« jagod.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -