DomovKlub MamaAlergija ali prehlad

Alergija ali prehlad

Ko se prebudi pomlad v vseh svojih barvah, rožnato obarvane oči in noski vsekakor niso med najljubšimi pritiklinami toplejšega dela leta. Tudi kihanje, smrkanje in kašljanje zaznamujeta  ta letni čas in starši se pogosto sprašujejo, ali je otrok prehlajen ali gre morda za alergijo.

alergija

- Oglas -

Povišana temperatura?

Obe stanji imata veliko skupnih simptomov, zato je najlaže preveriti, katero bolezen ima otrok, tako da mu izmerimo telesno temperaturo. Če je le-ta povišana, gre za virus, saj vročina nikoli ne spremlja alergij.

Alergija

Za alergije so značilni izcedek iz oči in nosu, pordele in srbeče oči zaradi draženja ter kašelj, ki pa ni izrazit. Alergije niso nalezljive.

Če ima otrok alergijo, ga je smiselno čim manj izpostavljati alergenom, na primer cvetnemu prahu in pelodom. Po zadrževanju na prostem mu izmijte oči ali ga oprhajte, da odstranite delce alergenov. Pomaga tudi uživanje antihistaminikov.

- Oglas -

Prehlad

Za prehlad, ki je za razliko od alergij nalezljiv, pa je značilen izrazit kašelj, pogosto povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu in časih tudi pordelost oči, ki nikoli ni posledica draženja ali srbenja.

Edino zdravilo za prehlad je čas. Ker ga povzroča virus, ga ne moremo zdraviti z antibiotiki. Simptome lahko omilimo z uživanjem veliko tekočine, uporabo kapljic za nos in vlažilci zraka za lažje dihanje ter s počitkom, v vsakem primeru pa bo trajal od pet do 12 dni.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -