DomovZelena stranBeli kis kot učinkovito naravno čistilo

Beli kis kot učinkovito naravno čistilo

Ena najbolj uporabnih in poceni sestavin v domačih čistilih je beli kis. Njegova učinkovitost je večnamenska: pobija bakterije, razmaščuje in čisti madeže. Beli kis lahko mešamo z ostalimi sestavinami naravnih čistil ali pa uporabimo kar samega.

- Oglas -
Čiščenje s kisom

Beli kis ponavadi mešamo z vodo v razmerju dveh delov vode in enega dela kisa oziroma odvisno, kako močno mešanico želimo. Komur vonj kisa ne odgovarja, lahko mešanici doda še eterična olja ali si pripravi aromatizirani beli kis. Za uporabo čistilnega sredstva s kisom uporabimo rabljeno pršilko. Pri čiščenju se izogibamo marmornih površin, kovine pa nikoli ne čistimo z nerazredčenim kisom.

Čiščenje kuhinje s kisom

V kuhinji beli kis uporabimo kot učinkovit odstranjevalec vodnega kamna z različnih površin. Vodni kamen v koritu popršimo s kisovo raztopino in obrišemo s krpo. Če se je vodni kamen nabral na posodi, vanjo vlijte kis in pustite, da se nekaj časa namaka. Nato posodo operete kot ponavadi. S kisom lahko odstranimo tudi vodni kamen s stekla, čajnikov in grelcev vode. Posebej pa se priporoča uporaba kisa v pomivalnem stroju.

Z belim kisom lahko v kuhinji razkužimo mnogo površin – npr. delovne pulte, lesene ali plastične deske za rezanje, odpirače za konzerve ali hladilnik. Z njim si pomagamo še pri pomivanju sokovnika, pečice, mikrovalovne pečice ali čiščenju aparata za kavo.

- Oglas -

Tudi mastnim madežem bomo kos s kisom in še celo nekaterim sadnim, če se jih le pravočasno lotimo.

Beli kis in soda bikarbona

Čista kopalnica

Učinkovita metoda čiščenja stranišča, ne da bi uporabili škodljive kemikalije, je ravno metoda s kisom. 2 skodelici belega kisa počasi zlijemo po stranicah školjke in dodatno popršimo s pršilko pod robom školjke. Pustimo delovati čez noč in izperemo.

Tudi v kopalnici se s kisom spopademo z vodnim kamnom, v kombinaciji s sodo pa rešimo tudi problem zamašenih odtokov. V odtok stresemo pol skodelice sode bikarbone in čez počasi vlivamo ali popršimo skodelico kisa. Pustimo, da se peni 15 minut, nato speremo z vročo vodo. Včasih je treba postopek večkrat ponoviti ali pustiti, da deluje dlje časa.

Tako v kuhinji kot v kopalnici beli kis uspešno uporabimo tudi v pomivalnem sredstvu za tla.

Beli kis za pranje perila

Beli kis za pranje in nego perila

Ob vsakem pranju namesto mehčalca uporabimo beli kis oziroma mešanico kisa in vode v razmerju enega dela kisa ter dveh delov vode. Po želji lahko dodamo tudi eterična olja. Tako poskrbimo za mehko in dišeče perilo, pralni stroj pa bo brez vodnega kamna ter neprijetnih vonjav. Priporočljivo je, da vsaj nekajkrat na leto pralni stroj zaženemo prazen, le s skodelico kisa namesto detergenta – tako očistimo stroj, odstranimo vse neprijetne vonjave in vodni kamen.

Beli kis lahko uporabljamo tudi kot odstranjevalec madežev in belilo

Za odstranjevanje madežev zmešamo 2 dela belega kisa in 3 dele sode, da dobimo mehko pasto. Nanesemo na madež, pustimo delovati nekaj časa in podrgnemo. Posebej uspešno odstranjuje madeže na najbolj izpostavljenih predelih oblačil, kot so ovratniki in rokavi, lahko pa poskusite tudi pri bolj trdovratnih madežih od hrane. Tudi madeži od dezodoranta se s kisom prav lepo odstranijo. Za osvežitev belih oblačil lahko prav tako uporabimo mešanico belega kisa in sode, v kateri oblačila namakamo, preden jih operemo.

Domače čistilo iz belega kisa

Priprava aromatiziranega kisa

Vonj kisa sicer izgine s površin, ki smo jih čistili, takoj ko se posuši, a morda bi želeli tudi pri čiščenju uživati še v kakšnih drugih vonjavah. Rešitvi sta vsaj dve: oplemenitenje z eteričnimi olji ali priprava aromatiziranega belega kisa. Od eteričnih olj izbirajte med vonjem citrusov, borovk, sivke, mete in čajevca. Limona je najbolj učinkovita pri zatiranju vonjav, perilo vam bo lepo dišalo z izbiro sivke (ali pelargonije, če ste se sivke že naveličali), za čiščenje kopalnice pa bo najbolj sterilen vonj oddajal čajevec.

- Oglas -

Aromatizirani beli kis pripravite sami

Z različnimi začimbnimi, zeliščnimi ali sadnimi dodatki pa si lahko pripravite aromatizirani beli kis tudi sami. Uporabite suhe sestavine, kot so npr. sivka, meta, melisa, rožmarin, materina dušica, žajbelj, limonina in pomarančna lupina … Prelijte s kisom in pustite stati nekaj tednov v zaprtem steklenem kozarcu. Precedite in uporabite oz. shranite v steklenicah.  

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -