DomovZdravjeGripa bo morda že zelo kmalu iztrebljena bolezen

Gripa bo morda že zelo kmalu iztrebljena bolezen

Tisti, ki se odločate za cepljenje proti gripi, veste, da gre za postopek, ki ga je treba ponavljati vsako leto. Vendar pa se zdaj zdi, da so avstralski raziskovalci odkrili možnost za eno samo cepivo, ki bo enkrat za vselej opravilo z gripo – in morda celo s samim virusom gripe oziroma influence!

Gripa

Vsako leto še vedno precej smrtnih žrtev zaradi gripe

Univerzalno cepivo proti gripi naj bi bilo učinkovito v primeru vseh tipov oziroma sevov virusa. Gre za odkritje, v povezavi s katerim se govori kot o »izjemnem preboju«  – kot o nečem, zaradi česar bi lahko postala gripa že kmalu le še neprijeten spomin oziroma beseda na seznamu bolezni, ki so obstajale v preteklosti. Čeprav v večini primerov prebolevanje gripe ne pusti resnejših posledic, pa gre po drugi strani seveda za bolezen, ki vsako leto zahteva tudi vse prej kot zanemarljivo število smrtnih žrtev, še posebej pri starejši populaciji.

- Oglas -

Je mogoče ustvariti univerzalno cepivo iz naših lastnih imunskih celic?

Eden glavnih razlogov, zakaj je gripo tako težko izkoreniniti, je, da obstaja mnogo sevov virusa, ki lahko zelo hitro mutira. Virus poskuša namreč z mutacijami preprečiti, da bi ga naš imunski sistem zaznal. Posledica tega pa je, da je bilo doslej praktično nemogoče najti cepivo, ki bi bilo učinkovito proti vsem potencialnim sevom virusa. Vendar pa so raziskovalci zdaj odkrili, da se lahko določene celice imunskega sistema razvijejo tako, da bodo lahko praktično v enem samem zamahu pometle z vsemi tipi virusa.

Ironično pri tem je, da je bilo morda zdravilo vseskozi skorajda tik pred našimi očmi. Gre namreč za vrsto belih krvničk, ki so del imunskega sistema zelo visokega odstotka populacije. Raziskovalci poskušajo zdaj iz teh celic ustvariti univerzalno cepivo proti gripi, ki bi ga bilo treba vbrizgati zgolj enkrat.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -