DomovArhiv OglasovBeli zobje kot znak zdravega nasmeha?

Beli zobje kot znak zdravega nasmeha?

Naš odnos in spoštovanje do ljudi okoli sebe izkazujemo tudi z lastno urejenostjo in čistočo. Skrb za zdrav nasmeh sodi zraven. Podobno kot druge telesne značilnosti je tudi obarvanost zob odvisna od mnogih dejavnikov in ni nujno znak njihovega zdravja ali nezdravja.

Naravna barva zob ni nikoli povsem bela. Njihovo barvo določa dentin, prekriva pa ga bela in prosojna sklenina. Zabarvanost zob na površini lažje odstranimo, dentin pa je dosegljiv le z beljenjem.

Poznamo celo vrsto dejavnikov, ki vplivajo na zabarvanost zob. Na zunanjo zabarvanost vplivajo slaba higiena, nekatere slabe razvade, kot so kajenje ter uživanje kave in rdečega vina, zeleni čaj, borovnice in nekatera druga živila. Notranja zabarvanost je prav tako lahko posledica kajenja, uživanja nekaterih zdravil, pretirane uporabe fluoridov, močne zlatenice v otroštvu, porfirije, zobnega kariesa, amalgamskih materialov, tanjšanja sklenine mikropokov v sklenini, in staranja. Pri staranju se sklenina tanjša, pod njo pa se nalaga temnejši sekundarni dentin.

Notranja zabarvanost zob ni merilo zdravja. Povsem zdravi zobje so lahko močneje obarvani, medtem ko pri belih zobeh lahko zobozdravnika obiskujete pogosteje. Ključnega pomena pri zobeh je dobra higiena, tudi kadar razmišljate o beljenju zob. Če ste o slednjem morda že razmišljali, se vsekakor napotite k strokovnjakom, saj bodo zobozdravniki to opravili varno. Pri sprejemanju odločitev pa le ne gre pozabiti, da pristen nasmeh ni posledica njegovega sijaja, ampak njegove iskrenosti.

Zunanjo zabarvanost lahko odpravljamo z rednim čiščenjem zob.

Tudi pri zunanji zabarvanosti je pomembna dobra higiena zob. Ščetkanje z mehko zobno ščetko, do 10 potegov na zob je pravilo, prav tako je vsak dan je pomembno, da se spomnimo na nitkanje in medzobno ščetkanje. Redno sanirajte zobe in očistite mehke obloge. Z zavarovanjem Zobje+ boste, poleg vseh pravic, ki vam jih nudi zavarovanje, pri izbranem zobozdravniku deležni tudi kritja stroškov čiščenja zobnega kamna enkrat na leto (po 24 mesecih od začetka zavarovanja). Podrobnosti zavarovanja preverite na: triglavzdravje.si/zavarovanja/zobje-plus.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -