DomovKlub MamaPorod in nosečnostKako olajšati bolečine v presredku po porodu?

Kako olajšati bolečine v presredku po porodu?

Ženske se po porodu spopadajo z najrazličnejšimi težavami: bolečine v presredku, pestijo jih poporodni krči, krvavitve iz nožnice, otečeno in vneto zunanje spolovilo itd. Če je bil porod težak in se je presredek raztrgal ali je bila opravljena epiziotomija, se pojavijo bolečine, predel med anusom in nožnico pa lahko tudi otopi. Kako si pomagati pri bolečinah v presredku in pospešiti celjenje?

Bolečine v presredku po porodu

Zelo priporočljivo je, da začne ženska takoj po porodu z izvajanjem vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Tako imenovane Keglove vaje pripomorejo k boljši prekrvavitvi, zaradi česar se tudi presredek hitreje celi. Izvajamo jih lahko kjer koli: v avtu, pisarni ali pred televizijo. Nekaterim ženskam je laže, če jih delajo na vseh štirih.

- Oglas -

Kako se lotiti vaj? Mišice medeničnega dna stisnemo na način, kot bi hoteli zadržati curek med uriniranjem. Pri tem ne zadržujemo diha. Stisnemo štiri do petkrat zaporedoma, vsakič malo močneje. Vsak stisk naj traja najmanj pet sekund. Nato začnemo postopoma popuščati.

Pitje vode in uriniranje

Naslednja zelo pomembna stvar je pitje zadostnih količin vode. Urin se bo razredčil, uriniranje pa bo manj pekoče. Urinirajte čepe in curek usmerite tako, da ne bo tekel po šivih. Zraven školjke imejte pripravljen vrč hladne vode, s katerim izplaknete urin s kože spolovila.

Takoj po porodu ženske običajno ne čutijo potrebe po uriniranju. Takrat sta ključnega pomena pitje veliko tekočine in hoja – takoj, ko ženska lahko vstane. Sečni mehur bo tako spet postal dejaven.

- Oglas -

Obkladki – topli in hladni lahko premagajo bolečine v presredku

Prvi dan po šivanju presredka je zelo priporočljivo uporabljati ledene obkladke (lahko tudi zamrznjen grah, ki ste ga ovili v krpo). Ledeno oblogo tisti dan polagajte na presredek na vsaki dve uri, vsakič po pet minut. Na tak način se bosta zmanjšali bolečina in oteklina.

Trikrat dnevno po dvajset minut na boleče mesto polagajte toplo oblogo ali si privoščite sedečo kopel. Pomagate si lahko tudi z blazinico za prsi, namočeno v virginski nepozebnik. Ko z njo hladite boleč presredek, preprečujete strjevanje krvi na sramnih dlakah.

Preprečite nastanek poporodnih okužb

Zunanje spolovilo mora biti ves čas čisto. Pri umivanju po opravljeni mali ali veliki potrebi se brišite v smeri proti anusu in ne obratno, saj bi bakterije iz rektuma sicer lahko prešle v maternico. Redno menjujte higienske vložke – vsake štiri do šest ur. Preverjajte, kolikšna je krvavitev. Poskrbite tudi za higieno rok: umijte jih pred in po umivanju presredka ter po menjavi vložka.

Preberite tudi: Zdrs medeničnih organov: Ko popusti medenično dno

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -