DomovZdravjeBolezen X: ali je na vidiku nova pandemija?

Bolezen X: ali je na vidiku nova pandemija?

Ste že slišali za bolezen X? Svetovna zdravstvena organizacija je to poimenovanje skovala že pred nekaj leti, še pred izbruhom novega koronavirusa, vendar je pozornost širše javnosti pritegnilo šele pred nedavnim. Ko je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus bolezen X pred nedavnim omenil na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, je završalo. Po družbenih omrežjih so se začele s svetlobno hitrostjo širiti objave, povezane z boleznijo X.

- Oglas -

Za kaj natančno torej gre? Je smiselna panika oziroma ali je morda na obzorju nova pandemija?

Bolezen X – »znano neznano«

Kot omenjeno, so izraz skovali strokovnjaki, ki delujejo pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Bolezen X ni konkretna bolezen, ampak poimenovanje za za zdaj še neznane patogene organizme, ki lahko potencialno povzročijo novo pandemijo. Nekateri menijo, da lahko COVID-19 razumemo celo kot prvo bolezen X, saj je šlo za bolezen, ki je pred začetkom pandemije znanost še ni poznala.

O bolezni X se včasih govori tudi kot o »znanem neznanem«. To, da se bo moralo človeštvo prej ali slej spopasti z novo pandemijo, je bolj ali manj očitno, saj gre za ponavljajoči se vzorec, ki človeštvo spremlja skozi vso zgodovino. Po drugi strani pa ni mogoče z gotovostjo napovedati, katera bolezen bo naslednja zasedla »prazno mesto«. Prav zato se je začelo uporabljati splošno poimenovanje »bolezen X«. Razlog, zaradi katerega se zdi strokovnjakom smiselno uporabljati ta izraz, je povezan s prepričanjem, da je nujno, da se čim bolje pripravimo na novo pandemijo, čeprav še ne vemo, kateri patogeni mikroorganizem jo bo sprožil.

- Oglas -

Na seznamu najverjetnejših kandidatov za novo pandemijo tudi bolezen X

Svetovna zdravstvena organizacija je sestavila seznam najverjetnejših kandidatov, ki lahko sprožijo pospešeno širjenje bolezni na globalni ravni. Na seznamu bolezni, ki bi lahko prerastle v pandemijo, lahko denimo najdemo ebolo, krimsko-kongoško hemoragično mrzlico, mrzlico Lassa, okužbo z virusom Marburg, bližnjevzhodni respiratorni sindrom (MERS-CoV), okužbo z virusom zika in hudi akutni respiratorni sindrom (SARS).

Zanimivo je, da je na tem seznamu tudi COVID-19, kar pomeni, da ni izključena ponovitev pandemije zaradi mutirane različice virusa SARS-CoV-2. Na seznam pa je obenem uvrščena tudi bolezen X, ki se za zdaj še ne nanaša na konkretno bolezen, ampak na grožnjo, ki je ne smemo podcenjevati. Bližnji sorodnik patogenega organizma, ki bo povzročil pospešeno širjenje bolezni X, morda že obstaja in samo čaka na pravi trenutek oziroma na ugodno mutacijo.

Zarota elit ali nepotrebno ustvarjanje panike?

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je sicer v Davosu v povezavi z boleznijo X preprosto opozoril na to, da je pomembno, da se na naslednjo pandemijo, ki je neizbežna, čim bolje pripravimo, saj bo tako manj vplivala na naš vsakdan in zahtevala manj žrtev. Vendar so nekateri v teh besedah prepoznali skrito sporočilo. Tako si govor generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije razumeli kot napoved globalnih elit, da bodo v svet vsak čas »izpustile« bolezen X.

Najdejo pa se tudi kritiki, ki sicer ne verjamejo, da gre za zaroto, vendar so kljub temu kritični do uporabe samega izraza. Menijo namreč, da se z omenjanjem bolezni X po nepotrebnem spodbuja panika, vendar je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije prepričan, da si ni pametno zatiskati oči pred resnico. Zgodovina nas uči, da so pandemije neizbežne, zato je bolje, da sprejmemo, da je verjetnost za novo pandemijo precejšnja, saj se lahko tako nanjo bolje pripravimo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -