DomovZdravjeZdravila za zniževanje holesterola lahko koristna tudi pri demenci

Zdravila za zniževanje holesterola lahko koristna tudi pri demenci

Statini so zdravila, ki poskrbijo za zmanjšanje količine škodljivega holesterola v krvnem obtoku. V osnovi so namenjeni preprečevanju kardiovaskularnih zapletov, vendar se vse pogosteje uporabljajo tudi pri drugih težavah, ki so lahko povezane s povišanimi vrednostmi holesterola. Nekateri znanstveniki menijo, da so najpogostejše oblike demence vsaj deloma povezane s spremembami pri presnavljanju holesterola in prekrvavitvi možganov. Posledično bi lahko statini pomagali tudi osebam z demenco. Longitudinalna kohortna študija švedskih raziskovalcev, v kateri so sodelovali starostniki z demenco, je potrdila to hipotezo. Izsledki študije, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji Alzheimer’s Research and Therapy, nakazujejo, da lahko statini ublažijo kognitivne težave, značilne demence, pri čemer pa je treba upoštevati, da so lahko določeni statini precej bolj učinkoviti od drugih.

- Oglas -

Povišan holesterol značilen za različne oblike demence

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence. Zanjo sta značilna kopičenje betaamiloidnih oblog in kopičenje peptida tau v možganih. Druga najpogostejša oblika demence je vaskularna demenca, ki jo povzroči blokada krvnih žil v možganih (v nekaterih primerih je tovrstna blokada posledica kapi). Včasih se lahko Alzheimerjeva bolezen in vaskularna demenca razvijeta tudi sočasno.

Povišane vrednosti holesterola so značilne tako za Alzheimerjevo bolezen kot za vaskularno demenco, kar velja posebno z moške. Med znanstveniki se je uveljavila hipoteza, da je v tovrstnih primerih normalna razgradnja holesterola ovirana, posledično pa se vrednosti lipoproteina majhne gostote povišajo, kar lahko povzroči najrazličnejše težave. To lahko med drugim privede do ateroskleroze, kar lahko poveča tveganje za vaskularno demenco. Ena od možnih posledic pa je lahko tudi disregulacija privzema beljakovine tau, kar lahko privede do pospešenega kopičenja te snovi v možganih. Domneva se, da lahko statini prav zato pri nekaterih ljudeh zmanjšajo tveganje za demenco. Pri bolnikih, ki se spopadajo z izgubo spomina, gre najpogosteje za vaskularno demenco, ki je znana tudi kot multiinfarktna demenca. Tako lahko vsako zdravilo, ki pomaga zmanjšati tveganje za kardiovaskularne in cerebrovaskularne zaplete, vsaj v teoriji zmanjša tveganje za vaskularno demenco.

Kateri statini so se odrezali najbolje?

Švedski raziskovalci so preučili 15.586 primerov starostnikov z različnim oblikami demence, od tega jih je 10.869 uporabljalo statine. Povprečna starost ob diagnosticiranju demence je bila 79,5 leta. Raziskovalci so uporabili t. i. kratek test kognitivnih sposobnosti (»mini-mental state examination« (MMSE)). Bolniki z demenco, ki so vsakodnevno jemali statine, so po treh letih v povprečju dosegli za 0,63 točke boljši rezultat v primerjavi s tistimi, ki niso uporabljali statinov.

- Oglas -

Kot omenjeno, so bile zaznane razlike med različnimi statini. Tisti, ki so uporabljali simvastatin, so po treh letih na testu v povprečju dosegli za 1,01 točke boljši rezultat od skupine, ki je jemala atorvastatin. Simvastatin se je obenem odrezal bolje od rosuvastatina (razlika po treh letih uporabe je v povprečju znašala 1,03 točke). Kot se zdi, je torej simvastatin najboljša oziroma ena izmed najboljših izbir za osebe z demenco. Študija je obenem dokazala, da so statini varna izbira pri demenci in da ne prispevajo k zmedenosti, kar je bil eden izmed glavnih pomislekov pri predpisovanju statinov ljudem, pri katerih je bila diagnosticirana demenca. Vendar raziskovalci obenem opozarjajo, da bodo potrebne dodatne raziskave, saj še ne razumejo povsem povezave med holesterolom in demenco. Posledično pa še ni popolnoma jasno, kakšen natančno je vpliv statinov in zakaj so nekateri statini učinkovitejši od drugih. Poleg tega bodo dodatne raziskave pomagale ugotoviti, za katere skupine bolnikov z demenco so lahko statini posebno koristni.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -