DomovZdravje3 skupine živil, ki lahko pomagajo pri erektilni disfunkciji

3 skupine živil, ki lahko pomagajo pri erektilni disfunkciji

Erektilno disfunkcijo običajno povezujemo s starostjo, vendar gre za težavo, ki se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mlajših osebah. Zaradi tovrstnih težav se številni odločijo za uporabo zdravil, kot je viagra, kar lahko s sabo prinese najrazličnejše nezaželene stranske učinke. Preden začnete razmišljati o drastičnih rešitvah, je zato dobro poskrbeti za osnove. Kot pri številnih drugih težavah je tudi pri erektilni disfunkciji smiselno, da pozornost posvetite tudi svojemu jedilniku. Določena živila lahko namreč dokazano ublažijo težave z erektilno disfunkcijo. V nadaljevanju izpostavljamo tri skupine živil, ki so lahko posebno učinkovita.

- Oglas -

Živila, bogata s flavonoidi

Eden izmed najboljših načinov za ublažitev težav z erektilno disfunkcijo je skrb za zdravo srce. Povezava ni očitna, vendar raziskave kažejo, da so pri erektilni disfunkciji v ozadju pogosto podobni mehanizmi kot pri boleznih srca in ožilja. Še več: erektilna motnja ali disfunkcija je včasih zgodnji opozorilni znak, ki nakazuje, da srce ni v najboljšem stanju. O tem priča tudi podatek, da je pri moških, starejših od 55 let, ki jih preseneti hujša oblika erektilne disfunkcije, verjetnost za to, da v enem letu doživijo kap ali srčni infarkt, kar 20-odstotna.

Med najkoristnejša živila za zdravo srce in ožilje spadajo različne vrste sadja in zelenjave. Če se spopadate z erektilno disfunkcijo, so posebno priporočljive tiste vrste sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko flavonoidov, predvsem antocianinov, flavanonov in flavonov. Med najboljše vire teh snovi spadajo različne vrste jagodičevja, na primer brusnice in robide. Večjo količino omenjenih vrst flavonoidov pa lahko najdemo tudi v češnjah, grozdju, hruškah in citrusih. Raziskovalci so odkrili, da se pri tistih, ki tedensko zaužijejo najmanj tri obroke, bogate s flavonoidi, tveganje za erektilno disfunkcijo zmanjša za kar približno 10 odstotkov.

Ni še povsem jasno, zakaj so flavonoidi tako učinkoviti, vendar se domneva, da je pozitiven učinek povezan z vplivom flavonoidov na koncentracijo dušikovega oksida v krvi (princip naj bi bil podoben kot pri viagri). Deloma pa naj bi bil za ublažitev težav z erektilno disfunkcijo zaslužen tudi zaviralni vpliv flavonoidov na beljakovine, ki ožijo arterije.

- Oglas -

Živila, bogata z omega-3-maščobnimi kislinami

Med najkoristnejše oblike prehranjevanja za ublažitev težav z erektilno disfunkcijo spada mediteranska dieta. Domneva se, da je to povezano z dejstvom, da gre za način prehranjevanja, ki vsebuje veliko omega-3-maščobnih kislin, ki jih odlikuje protivnetno delovanje. Kot je znano, so omega-3-maščobne kisline med drugim zelo koristne za srce in ožilje, kardiovaskularno zdravje pa lahko, kot omenjeno, v veliki meri vpliva na erektilno disfunkcijo. Poleg omega-3-maščobnih kislin vsebuje mediteranska dieta veliko sadja in zelenjave, kar okrepi njene pozitivne učinke.

Živila, bogata z likopenom

Če se spopadate z erektilno disfunkcijo, je obenem dobro, da povečate vnos likopena. Pri ljudeh, ki zaužijejo zelo malo te snovi, je bila namreč zaznana nadpovprečna verjetnost za erektilno disfunkcijo. Praviloma velja, da vsebujejo največ likopena tiste vrste sadja in zelenjave, ki so rdeče barve. Eden izmed najboljših virov likopena, ki ga uvrščamo med karotenoide, je tako paradižnik. Precej likopena pa lahko najdemo tudi v lubenici, ki je najverjetneje koristna tudi zaradi aminokisline, imenovane citrulin, vendar bodo za potrditev pozitivnega vpliva citrulina na erekcijo potrebne nadaljnje študije.

Kot se zdi, so tudi pozitivni učinki likopena povezani s pozitivnim vplivom te snovi na sproščanje dušikovega oksida, ki spada med vazodilatatorje (gre za snovi, ki povzročijo širjenje žil, kar je lahko med drugim zelo koristno za ublažitev težav z erektilno disfunkcijo).

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -