DomovBolezni in simptomiErektilna motnja: Zakaj 'korenjak' zataji in kako jo zdravimo?

Erektilna motnja: Zakaj ‘korenjak’ zataji in kako jo zdravimo?

Okoli 130 tisoč slovenskih moških naj bi imelo erektilne motnje, večinoma blage ali srednje. Le 15 do 20 odstotkov se jih tudi zdravi. Erektilne motnje lahko prizadenejo partnersko življenje, posebej če se pogovoru o njih izogibamo. Erektilna motnja ne pomeni, da je moški neploden ali da ni zmožen doseči orgazma. Pomeni, da otrdelost penisa ni zadostna in ne traja dovolj dolgo, da bi omogočila uspešen začetek in dokončanje spolnega akta. Velikokrat se pojavi le občasno in četudi postane stalnica, je ozdravljiva.

- Oglas -

Kaj je erektilna motnja?

Erekcija oziroma dvig moškega spolnega uda je rezultat vzajemne dejavnosti živčnega sistema in krvnih žil. V penisu sta dve strukturi, imenovani brecili z izvorom v medenici, ki potekata vzporedno do konice penisa. Sestavljeni sta iz gobastega tkiva, v katerem so krvne žile. Običajno so stene teh žil skrčene in penis je v mehkem stanju. Ko pa se moški spolno vzburi, se krvne žile, po katerih kri prihaja v penis, razširijo in vanj priteče več krvi, vene, ki pa običajno kri odvajajo, se skrčijo.

Ko torej pride v penis več krvi, kot pa jo lahko izteče, se zgodi – erekcija. Pri pojavu erektilne disfunkcije, kot pojav imenujemo strokovno, se krvne žile, ki kri v penis dovajajo, ne sprostijo dovolj in se zato penis ne more temeljito napolniti s krvjo.

Zakaj ‘korenjak’ zataji?

Nekateri še vedno menijo, da so erektilne motnje neizogibna posledica staranja. Vendar to ne drži. Večina primerov takšnega stanja je povezana z različnimi bolezenskimi stanji organizma:

- Oglas -
  • bolezni žil, na primer, zaradi ateroskleroze, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni
  • kronična srčna obolenja
  • obolenje ledvic ali jeter
  • hormonsko neravnovesje
  • prizadetost živca, ki je posledica poškodbe ali bolezni in je zato prekinjena povezava med živčnim sistemom in penisom; poškodba hrbtenjače, multipla skleroza, možganska kap, operacija prostate ali debelega črevesa
  • uporaba dovoljenih in nedovoljenih mamil in poživil
  • uživanje nekaterih zdravil, na primer diuretikov (odvajajo vodo), zniževalcev krvnega tlaka, holesterola, zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, raka, epilepsije, depresije  in nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Telesne bolezni ali poškodbe povzročijo kar 80 odstotkov vseh erektilnih motenj, le pri petini erektilno disfunkcijo lahko povzročijo različna duševna stanja. Lahko pa se organski in duševni vzroki prepletajo.

Doc. dr. Slavko Ziherl, dr. med., spec psihiater, razdeli duševne vzroke erektilnih motenj v tri skupine:

  1. Vzroki, zaradi katerih se moški nagiba k erektilnim motnjam: neustrezna spolna vzgoja, moteni odnosi v družini, premalo in napačne informacije o spolnosti, travmatske spolne izkušnje iz mladosti
  2. Vzroki, ki motne sprožijo: strah pred neuspehom, prezahtevnost do sebe in do partnerke, depresija, preobremenjenost z negativnim stresom, nerazumevanje s partnerko
  3. Vzroki, ki motnje vzdržujejo: anksioznost, strah pred neuspehom, slaba komunikacija med partnerjema, slaba poučenost o spolnosti nasploh, na primer nepoznavanje spolnega odziva, izguba spolne privlačnosti, napačna prepričanja o spolnosti.

Erektilna disfunkcija: Kaj pravijo ankete

Začnimo s podatki v svetu. Lani je bila objavljena študija največje mednarodne raziskave o odnosu moških do življenjskih dogodkov in spolnosti – MALES, ki je zajela skoraj tri tisoč moških, starih od 20 do 75 let, iz osmih držav: Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Nemčije, Francije, Italije, Španije, Mehike in Brazilije.

Ugotovili so, da ima erektilne motnje 16 odstotkov vprašanih, največ v Združenih državah Amerike (22 odstotkov) in najmanj v Španiji (10 odstotkov). 40 odstotkov moških pa o težavi nikoli ne govori z zdravnikom. Primarij doc. dr. Ciril Oblak, dr. med., specialist urolog iz Kliničnega centra Ljubljana, pravi, da je stanje v Sloveniji primerljivo z ugotovitvami mednarodnih raziskav. Natančna številka, koliko slovenskih moških ima erektilne motnje, ni znana. Po grobih ocenah naj bi jih bilo najmanj 130 tisoč. Večina ima blago do srednje izraženo motnjo, manjši delež pa hude težave.

Raziskava ZMOREM (Zdravje moških – raziskava erektilnih motenj), ki je bila izvedena septembra lani in je zajela 300 moških, starih od 30 do 55 let, v Ljubljani in Mariboru, je razkrila, da ima občasne težave z erekcijo vsak peti moški. Pogostost z leti narašča. Večina anketiranih tudi meni, da je za težave v spolnosti bolj smiselno obiskati zdravnika (v smislu pogovora oz. svetovanja), kot pa jemati zdravila. Večina moških je poročala, da bi težave z erekcijo zmanjšale njihovo samozavest. Moški od zdravil pričakujejo, da delujejo učinkovito, da so zanesljiva, varna in s čim manj stranskimi učinki (med najpogostejšimi stranskimi učinki so: srednje močan glavobol, rdečica, rinitis, prebavne motnje).

Erektilna motnja in pogovor
Tako moški kot ženske povedo, da so se po prvem odkritem pogovoru o težavah v spolnosti, počutili olajšane.

Erektilna motnja in tabletka rešitve?

Strokovnjaki ugotavljajo, da od pojava težave do obiska pri zdravniku mineta približno dve leti, in menijo, da pa ni smiselno čakati več kot pol leta, da bi problem z erekcijo rešili.
Trenutno se v Sloveniji zdravi od 15 do 20 odstotkov moških z erektilnimi motnjami.

Erektilno motnjo lahko zdravimo z zdravili, ki sproščajo gladke mišice v žilnem sistemu gobastega tkiva in tako zvečajo možnost nastanka erekcije. Na našem tržišču so trenutno na voljo tri zdravila, ki se jih dobi samo na samoplačniški recept: sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) in taladafil (Cialis). Prvi dve tabletki delujeta eno do dve uri, zadnja pa do štiri ure. Vendar, če zdravilo deluje na primer štiri ure, to ne pomeni, da tudi erekcija traja tako dolgo, temveč da lahko erekcijo v tem času dosežete, seveda, če vas obide spolna želja.

- Oglas -

Tabletko je priporočljivo jemati pol ure do ene ure pred spolnim odnosom, enkrat na dan. Tabletk ne smejo jemati bolniki s hudimi boleznimi srca in ožilja, z nestabilno angino pektoris, neurejenim krvnim tlakom, hudimi motnjami v delovanju jeter in ledvic ter tisti, ki so v zadnjih šestih mesecih doživeli možgansko kap ali v zadnjih treh mesecih srčni infarkt, opozarja prim. Igor Bizjak, dr. med., spec. urolog, iz celjske splošne bolnišnice. Kontraindikacija je tudi jemanje določenih drugih zdravil – nitratov (npr. nitroglicerina).

Določeno substanco, ki omogoči erekcijo, je mogoče tudi vbrizgati v penis, vendar bo v tem primeru delovala takoj in neodvisno od spolne želje. Zdravilo je shranjeno v ampuli v obliki prahu, ki ga moški najprej razredči s priloženo tekočino, nato si z brizgalko snov vbrizga. Erekcija nastopi v petih do desetih minutah.

Dobro je, če moškemu, preden se odloči za kakršenkoli korak, ud preultrazvokgledajo z ultrazvokom, da ugotovijo, če ni vzrok organske narave, in ocenijo arterijski dotok in venski odtok krvi iz uda. Če gre torej za organski vzrok, in če zdravil ne sme jemati, je na voljo tudi operativni poseg na žilah uda. Možno pa je tudi v penis vstaviti protezo, ki se po potrebi sproži s pritiskom na posebno pumpico, nameščeno ob mošnji. Takšnih mehanskih vsadkov je več vrst in z opravljenim posegom je tkivo v penisu za vedno spremenjeno, tako da povrnitev v prvotno stanje ni več mogoča. Kot vsaka druga operacija pa tudi ta prinaša določena tveganja oz. možne komplikacije.

Najprej pogovor

Največkrat se moški in ženske, ki se soočajo z erektilnimi motnjami, izogibajo pogovoru o tem problemu, medsebojno se odtujijo, v sebi nosijo nezadovoljstvo in zamero, so depresivni in odlašajo z iskanjem pomoči. Kar 66 odstotkov moških in 65 odstotkov žensk je v raziskavi Zanetimo pogovor povedalo, da ne vedo, kje in kako začeti pogovor. Vendar, če bi vedeli, da si partner želi govoriti o tem problemu, bi kar 41 odstotkov moških in 48 odstotkov žensk o problemu spregovorilo. Tako ženske kot moški so povedali, da so se po prvem pogovoru počutili »olajšane«, ker so storili prvi korak.

Dr. William Fisher, profesor psihologije na kanadski univerzi Western Ontario ugotavlja: “Zanimivo in v nasprotju s stereotipi o moški spolnosti je, da moški kot najpogostejši razlog za začetek pogovora navajajo skrb za njeno in ne svoje zadovoljstvo. Še več, ko partnerja o težavah spregovorita, je prav pomirjujoče opazovati skladnost med čustvi, ki prevevajo moške z erektilno motnjo in čustvi, ki prevzemajo njihove partnerke. Ženske pravijo, da želijo biti razumevajoče in svojemu partnerju v podporo in moški jih kot take tudi zaznavajo.”

Vsekakor je za ohranjanje čustvene intimnosti nujen stalen in odkrit pogovor med partnerjema. Če takšne komunikacije ni, lahko vaša partnerka dobi vtis, da se zanjo ne zanimate več, in pride do nesporazumov. To pa je veliko huje od odkritega pogovora. Zberita pogum! Izkušnje mnogih parov pričajo o tem, da jih je odkrit pogovor o težavah dejansko zbližal. Prosite partnerko za pomoč. Večina jih pri zdravljenju z veseljem pomaga, in zapomnite si, da je erektilna disfunkcija ozdravljiva.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -