DomovNa pomočSladkorna bolezen: pametni vejo, kaj jejo

Sladkorna bolezen: pametni vejo, kaj jejo

Na voljo je brezplačna mobilna aplikacija za pametne telefone, ki bo omogočila sladkornim bolnikom lažje obvladovati svojo bolezen, vsem drugim pa bolje nadzorovati, da ne pojedo preveč glede na to, koliko kalorij sploh porabijo. Da je to še posebno za bolnike, ki jemljejo inzulin, dobrodošla pridobitev, je prepričan prof. dr. Andrej Janež, dr. med.: »Pravilno poznavanje sestave prehrane je izjemno pomembno, da bolnik ustrezno prilagodi odmerek inzulina.« S tem se zmanjša verjetnost zapletov, ki jih sladkorna bolezen prinaša – predvsem okvar na očeh, ledvicah in živcih.

Prehrana in diabetes

Mobilna aplikacija Vem, kaj jem, je namenjena sladkornim bolnikom in tudi vsem drugim ljudem, ki želijo zdravo živeti zdravo. Združuje pregled zaužitih živil, njihove hranilne vrednosti in analitičen pregled nad načinom prehranjevanja v povezavi s športnimi dejavnostmi. Mobilna aplikacija je brezplačna in jo lahko namestite na pametne telefone ali tablice, ki jih poganjata operacijska sistema iOS ali Android.

- Oglas -

Z njo lahko beležite vnose hrane, najsibo to zajtrk, kosilo, malica ali večerja in spremljate količino zaužitih kalorij, delež ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Dnevno lahko vnašate oziroma spreminjate tudi vrsto rekreacije, težo, izmerjen krvni sladkor in odmerek inzulina. Uporabnik ima možnost voditi dnevnik o meritvah krvnega sladkorja in svoje teže. Podatke pozneje lahko tudi preprosto izvozi v elektronsko obliko in jih posreduje na elektronski naslov svojega zdravnika.

Eden od zdravnikov, ki bi bil take pošte od svojih pacientov gotovo vesel, je zgoraj omenjeni prof. dr. Andrej Janež, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove v UKC Ljubljana. Že leta 2009 je dal pobudo za mobilno rešitev, ki bi bolnikom olajšala spremljanje vnosa ogljikovih hidratov. Takrat je v sodelovanju s podjetjema Si.mobil in Sanofi najprej nastala SMS storitev, ki je zdaj dobila nadgradnjo.

Prof. dr. Janež pojasnjuje, kako pomembno je, da se pri sladkornih bolezni tipa 1 bolniki dobro naučijo prilagajati odmerke inzulina glede na svoje dejavnosti in glede nato, kaj pojedo. »Bolnik si mora sam izmeriti vrednost glukoze, oceniti, koliko je v prehrani ogljikovih hidratov, in se na osnovi tega odločiti o tem, koliko si bo dal inzulina, da bo glukoza po takem obroku, in pa seveda pozneje, v ciljnem območju. Le s tem bo dolgoročno preprečil kronične zaplete.«

Tudi pri sladkornih bolnikih tipa 2 z inzulinom je vodenje bolezni ob takšnem pristopu lažje. Za sladkorne bolnike je pomembno, da poleg samega uravnavanja glukoze zelo dobro bdijo nad ostalimi dejavniki za srčno-žilno tveganje in preprečijo večjo pojavnost srčno-žilnih zapletov, ki so v večini primerov bolnikov s to boleznijo usodni, je še povedal.

- Oglas -
Vem kaj jem
Brezplačna aplikacija za mobilne telefone Vem kaj jem

Ker večina mladih in vedno več starejših že uporablja pametne telefone jim bo nova aplikacija lahko v pomoč pri načrtovanju in izbiri obrokov doma ali kadar jedo zunaj. Novost je pozdravil tudi Peter Miklavčič, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, saj pomeni še eno pridobitev, s katero lahko sladkorni bolniki peljejo svoje življenje tako, da bodo imeli čim manj posledic.

Aplikacijo Vem, kaj jem si lahko vsi uporabniki mobilne telefonije brezplačno snamejo s spletnih trgovin Apple Store ali Google play.

Na fotografiji so z leve proti desni: Dejan Turk, predsednik uprave v Si.mobilu; mag. Urša Lakner, direktorica Sanofi Slovenija; prof. dr. Andrej Janež, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove v UKC Ljubljana, in Peter Miklavčič, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije.

Število bolnikov raste

Sladkorna bolezen je vodilna kronična nenalezljiva bolezen. Število bolnikov je v porastu. Najbolj razširjena oblika sladkorne bolezni je tip 2, ki jo pridobimo z nepravilnim načinom življenja. Sladkorna bolezen tipa 1 pa se največkrat pojavi v zgodnjem otroštvu in mladosti ter zahteva takojšnje zdravljenje z inzulinom. Na Inštitutu za varovanje zdravja ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli 120.000 oseb s postavljeno diagnozo sladkorne bolezni, a seveda jih je še kar nekaj tudi neodkritih. Bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1 je okoli 6000.

Fotografije: Jure Šinkovec

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -