DomovBolezni in simptomiSladkorna bolezen ali diabetes: Pazimo na svoje zdravje

Sladkorna bolezen ali diabetes: Pazimo na svoje zdravje

Sladkorna bolezen ali diabetes je vse pogostejša, saj zdravila za to bolezen prejema v Sloveniji več kot 70.000 bolnikov. Vsa ta velika množica ima kronično bolezen, ki je danes še ne znamo pozdraviti, a jo zmoremo veliko lažje obvladovati, če bolnik sam bolezen razume, pozna njene nevarnosti in svojo vlogo v  njeni obravnavi.

Tako meni Marko Medvešček, dr. med., zato sta skupaj s soavtorico Marušo Pavčič zasnovala priročnik o sladkorni bolezni tipa 2, ki pove, kako diabetes obvladovati in živeti z njo. Pri sladkorni bolezni tipa 2 gre praviloma za sveženj bolezenskih stanj – poleg zvišanja krvnega sladkorja gre tudi za zvišane maščobe v krvi in zvišan krvni tlak ter zvečano telesno težo oziroma debelost. V igri je torej več bolezenskih dejavnikov hkrati, pojasnjuje strokovnjak. “Neugodno je, ko vsak od teh dejavnikov zase zveča tveganje za srčno-žilne bolezni kot je srčna kap kot posledice ateroskleroze.

- Oglas -

Sladkorna bolezen je grožnja za naše zdravje

To je tudi glavna grožnja za zdravje sladkornih bolnikov s tipom 2.” Krvni sladkor se navadno zviša v srednjem ali poznem življenjskem obdobju, zaradi  postopnega popuščanja celic beta pri izločanju inzulin. Zato je sladkorna bolezen napredujoča. “Krvni sladkor je z leti bolezni vedno višji, kar pri zdravljenju zahteva uporabo sprva postopno več vrst tablet in pozneje tudi inzulin v injekcijah. Prevelika telesna teža ima zelo velik pomen tako pri nastanku bolezni kot pri njenem poteku. S pravočasnim zmanjšanjem teže lahko tveganje za nastanek diabetesa zmanjšamo. Ko je sladkorna bolezen razvita, zmanjšanje teže bistveno pripomore k učinkovitejšemu zdravljenju.

Diabetes ali sladkorna bolezen

Diabetes: Ni učinkov brez truda

Ustrezno zdravljenje sladkorne bolezen tipa 2 bi lahko preprečilo kronične zaplete, na voljo so učinkovita zdravila za diabetes, smernice zdravljenja so jasne, a kljub temu je delež bolnikov z nezadovoljivo urejeno sladkorno boleznijo velik in tudi kronični zapleti bolezni številni. V čem je problem? Marko Medvešček, dr. med., nam je zaupal glavne vzroke za diabetes in njegove posledice..

- Oglas -
  1. Slab nadzor nad telesno težo: če bi debeli ljudje uspeli zmanjšati težo na idealno, bi bil  potek bolezni mnogo lažji. Če bolezen še ne traja dolgo, bi lahko postala vrednost krvnega sladkorja zopet normalna, v kasnejšem poteku bolezni pa bi se lahko znižala stopnja zahtevnosti zdravljenja, na primer namesto insulina bi spet lahko s pomočjo tablet krvni sladkor vzdrževali v ciljnem področju. To izboljšanje je sicer manjše, čim dlje sladkorna bolezen traja, ker izločanje insulina z leti slabi, vendar ima vedno ugodne učinke. Izboljšajo pa se z znižanjem teže pri debelosti oziroma prekomerni teži tudi krvni tlak in maščobe v krvi.
  2. Veliko dejavnikov tveganja: težko je zagotoviti odličen nadzor nad vsemi dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni hkrati, kljub uporabi zdravil. Tudi zelo skrbno izvajane raziskave pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 so to potrdile.
  3. Motivacija: za odlično urejenost sladkorne bolezni je potrebna stalna motiviranost in osredotočenost na obvladovanje bolezni – z meritvami krvnega sladkorja, meritvijo tlaka, spremljanjem vseh drugih dejavnikov tveganja, kot so maščobe v krvi, da ne govorimo o opustitvi kajenja. Veliko bolnikov ni dovolj motiviranih niti razgledanih ali vedoželjnih, da bi se usposobili za samooskrbo.
  4. Organizacijske pomanjkljivosti: zdravstveni sistem ni idealen.

Sladkorna bolezen in trenutno počutje: To ni pravo merilo za oceno bolezni

“Ko spoznamo, kaj je glavna grožnja bolezni – to so okvare velikih žil v smislu srčno-žilnih bolezni in malih žil oči in ledvic, zlahka razumemo, da je dobro počutje, čeprav je seveda želeno in tudi je med cilji zdravljenja, veliko manj pomembno od tega, ali in kdaj bo prišlo do omenjenih kroničnih zapletov bolezni,” ugotavlja strokovnjak.

“Številni bolniki se zaradi visokega sladkorja v krvi sploh ne počutijo slabo, kar pomeni, da nikoli nimajo značilnih težav. Te se pokažejo samo, kadar je krvni sladkor dlje časa zelo visok – pojavijo se žeja, hujšanje, občutek suhih ust, pogosto mokrenje, tudi ponoči. Te težave hitro odpravimo z znižanjem krvnega sladkorja, pri čemer sploh ni treba, da ga znižamo v njegovo normalno območje ali vsaj blizu tega.”

In ravno to je po zdravnikovem mnenju težava, saj trajno zvišan krvni sladkor, za katerega sploh ni nujno, da je toliko visok, da bi povzročal slabo počutje, v letih bolezni lahko povzroči kronične zaplete. “Pri tem ne smemo prezreti dejstva, da ne gre samo za krvni sladkor. Visoke maščobe v krvi, posebno holesterol, in visok krvni tlak močno pripomorejo k nastanku kroničnih zapletov. Debelost pa vse te tri dejavnike tveganja še poslabša.”

Sladkorna bolezen - diabetes, merjenje krvnega sladkorja

Recepti za uspeh pri sladkorni bolezni

Pomembno orodje obvladovanja bolezni je bolnikova prehrana. Pravzaprav veliko vlogo igra že pri nastanku sladkorne bolezni, opozarja Maruša Pavčič, avtorica drugega dela knjige Sladkorna bolezen tipa 2, ki ponuja kar sto receptov za zdravo prehrano. “Prehrana je zelo pomembna za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Številne raziskave so pokazale, da so dejavniki tveganja za diabetes čezmerna telesna teža oziroma trebušna debelost, telesna nedejavnost in velika vsebnost nasičenih, trans-nenasičenih in skupnih maščob v prehrani.”

- Oglas -

Iz raziskave o z zdravjem povezanem življenjskem slogu Slovencev izhaja, da je naša prehrana preobilna (predvsem pri ženskah), da zaužijemo preveč maščob in premalo sestavljenih ogljikovih hidratov, da je v naši prehrani premalo zelenjave, da imamo nepravilen ritem prehranjevanja in da se premalo gibljemo. Kar 54 odstotkov odraslih v starosti od 25 do 64 let je čezmerno hranjenih oziroma debelih, pravi strokovnjakinja.

“Raziskave potrjujejo, da spremembe nezdravih prehranskih navad, uravnovešenje količine zaužite hrane z njeno porabo, povečanje zelenjave in polnovrednih škrobnih živil  ter zmanjšanje vsebnosti maščob, predvsem nasičenih maščob, sladkorjev  in soli bistveno zmanjšajo tveganje za kronične nenalezljive bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, večina rakavih bolezni in osteoporoza. Te spremembe zmanjšajo pojav debelosti. Zato je uravnotežena, zdrava prehrana temelj preprečevanja in zdravljenja sladkorne bolezni.”

Prehrana je zdravilo za diabetes

Tradicionalno predpisovanje diete za diabetes, ki je vsebovala veliko prepovedi in ukazanih prehranskih vzorcev, neprilagojenih bolnikovim življenjskim pogojem, ekonomskim možnostim in prehranskim preferencam, je preživeto, poudarja strokovnjakinja. “Veliko bolnikov se določil diete ni hotelo ali moglo držati, kar se je odražalo tudi v njihovem slabšem zdravstvenem stanju. Veliko primerneje je ugotavljanje napak v prehranskih navadah individualnega bolnika in njihova odprava z ustreznim strokovnim svetovanjem.”

Bolnik z diabetesom mora torej svoj življenjski slog, svoje prehranske in gibalne navade prilagoditi priporočilom za uravnoteženo zdravo prehrano. “To je tako pomembno, da predstavlja taka prehrana za sladkornega bolnika zdravilo, zato se v strokovnih krogih tudi imenuje zdravilna prehrana (po angleško medical nutrition therapy),” pove Maruša Pavčič.
Skupine živil, ki jih v prehrani Slovencev pogosto primanjkuje, a so priporočene v uravnoteženi zdravi prehrani, so predvsem:

  • kuhana zelenjava v juhah, prikuhah in glavnih jedeh
  • mastne ribe, ki naj bi jih po priporočilih uživali vsaj dvakrat na teden
  • stročnice, ki niso samo fižol
  • nekatere vrste sadja in podobno.

Alkohol škoduje

In kaj strokovnjakinja meni o alkoholu? “Uživanje alkohola spada v življenjski slog posameznika in sam se odloči, kdaj in koliko ga bo zaužil. Pa vendar, sladkorni bolniki morajo poznati njegovo možno škodljivo delovanje.”

Med drugim alkohol daje veliko “prazne” energije (tako kot sladkor), kar otežuje zmanjšanje telesne teže pri debelosti. Že dolgo je znano tudi, da je uživanje alkohola povezano s tveganjem za hipoglikemijo (nenormalno znižana koncentracija glukoze v krvi) pri zdravljenju z inzulinom in s tabletami iz skupine sulfonil sečnine. V takih primerih so dovoljene le zmerne količine alkohola, in to vedno ob obroku.

Rezultati nekaterih raziskav v zadnjem času so razkrili še nekatera dejstva, ki so manj znana. “Alkohol, če ga redno popijemo več kot tri pijače dnevno, lahko prikrito vpliva na poslabšanje zdravstvenega stanja. Prevelike količine alkohola poslabšajo stanje maščob v krvi in krvnega tlaka, s čimer povečajo tveganje za aterosklerozo in tudi kronične zaplete sladkorne bolezni, od retinopatije do okvare živcev, ki vključujejo tudi motnje erekcije.”
Še ena nevarnost je sol, ki je dejavnik tveganja za previsok krvni tlak. Strokovnjakinja namesto nje priporoča večjo uporabo zelišč in dišavnic. “Bolj zdrave in veliko bolj okusne so jedi, začinjene z zelišči in dišavnicami kot le soljene.”

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -