DomovBolezni in simptomiZgaga je lahko prava nadloga

Zgaga je lahko prava nadloga

Zgaga pomeni pekoč, žgoč  in boleč občutek v prsih, predvsem kadar se pripognete ali ležete. Če vas občasno peče zgaga, ni nevarno, ko pa gre za kronično zgago pa je potrebno zdravnikovo mnenje.

- Oglas -

zgaga

Zakaj nas peče zgaga?

Najverjetnejši  povzročitelj zgage je prehrana. Od hrane je odvisno kako huda je zgaga, kako pogosto se pojavlja in ali se stanje počasi poslabšuje oz. Izboljšuje.

Nekatere jedi sproščajo zapiralno mišico da se razpre in želočna kislina se lahko  vrne v požiralnik. To so: mastne jedi, alkohol, čebula, čokolada. Če se vam spahuje, ugotovite po kateri hrani se težava pojavi, saj posledično lahko povroči tudi zgago. Nekatera hrana poveča kislost želočnih sokov, zato je pekoča bolečina še močnješa: kava, kokakola, gazirane pijače, tudi pivo, začinjene jedi. Prehitro prehranjevanje  ponavadi povzroči prehitro preobremenjen   želodec.  Določena zdravila spodbudijo delovanje zgage kot so antibiotiki, acetilsalicilna kislina, in pa kajenje.

- Oglas -

Simptome zgage hitro olajša čas iz ingverja. Kamilični čaj pa pomaga ublažiti simptome zgage pri težavah nastalih zaradi stresa.

Večina zdravnikov za občasno lajšanje težav zgage predpisše Antacide.   Vendar sami brez vednosti zdravnika ne jemjite antacidov, saj ti lahko prikrijejo ali poslabšajo težave pri zgagi. Še posebej morajo biti previdne pri jemanu Antacidov noseče in doječe ženske.

Mišlenje da je mleko zdravilo za zgago je zmotno. Občutek olajšanja, ko pijete mleko, zavaja.  Ko pride mleko v želodec  le ta pospeši nastajanje kisline, ki zgago nato še poslabša.  Zgago lahko obvladujete z vzdrževanjem normalne telesne teže, se izogibate hrani, ki povzroča zatekanje želočne kisline v požiralnik, maksimalno zmanjšate stres ter si privoščite sprostitev. Če po obroku ležete , ležite na levi strani, da bo želodec nižje od požiralnika.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -