DomovZdravjeOkužbe mehurja

Okužbe mehurja

Pekoč občutek,  bolečina ali težava pri mokrenju so tipčni znaki okužbe mehurja. Te znake pa lahko spremljajo še pogosto siljenje na vodo, moten in smrdeč urin, pri hudih primerih pa vse znake  spremlja še mrzlica, visoka vročina, bolečine v spodnjem delu trebuha in celo kri v urinu.

- Oglas -

mehur

Okužba mehurja, ki  jo  imenujemo tudi cistitis je bolj značilna za ženske. Večino okužb mehurja povzročajo različne bakterije in te okužbe običajno niso resna težava, so pa sila  neprijetne. Diagnoza okužbe je dokaj hitra, saj jo je lahko potrditi s pomočjo urinskega testa.

Blage okužbe mehurja se pogosto pozdravijo z uporabo preprostih domačih zdravil. Če okužbo začnemo zdraviti takoj ob prvih značilnih znakih, okužbo lahko preženemo.  Nekatera zelišča so učinkovita in so jih poznale že naše babice:

- Oglas -

Mladi listi koprive – imajo protivnetno delovanje.  Mlade koprive naberemo in jih očistimo,  posušimo, spravimo jih v papirnato ali platneno  vrečko (uporabimo le liste mlade kprive). Po potrebi 1 žlico posušenih koprivnih listov poparimo  z 2,5 dcl vrele vode.  Poparek pijemo ohlajem po požirkih preko celega dne. Dnevno naj bi tako popili 2,5 dcl tako pripravaljenega poparka.

Gornik ali uva ursi je zimzelen grm, iz katerega pripravljajo čaj, ki ga lahko kupite v vseh lekarnah, zeliščnih trgovinah in celo pri registriranih zeliščarjih. Čaj iz gornika moramo pripraviti po navodilu,  ki je priložen čaju.

Brusnica  je novejše ljudsko zdravilo, ki očisti bakterije iz mehurja in  blaži pekočo bolečino. V ta namen lahko uporabimo brusnični sok, brusnični čaj, celo jemo lahko posušene  brusnice.

Predvsem pa je zelo pomembno da v času težav uživamo večje količine tekočine, saj tako spiramo sečila in pospešimo mokrenje. V času težav je priporočljivo prilagoditi tudi prehrano. Izogibati se je priporočljivo alkoholnim pijačam, kavi, pravemu čaju, gaziranim pijačam, svežim sokovom  agrumov, pekoči in težki hrani. Skrbeti je potrebno za dobro higieno. Po vsakem odvajanju blata si je potrebno  dobro očistiti področje okoli danke,  seč pa je potrebno odvajati takoj ko začutite potrebo.

Če se s temi metodami v 24 urah stanje ne izboljša, je nujno obiskati zdravnika, ki vam bo verjetno po pregledu predpisal antibiotično zdravilo. Okužbe moramo vedno dobro pozdraviti, da se ne pojavijo zapleti ali preidejo težave v kronične.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -