Čas nabiranja divjih špargljev se prične okoli velike noči. Pri nas jih najdemo predvsem na Krasu, okoli Vipavske doline, pa seveda v slovenski Istri.
Če jih žeimo sami nabrati se moramo predvsem primerno obleči kar pomeni da obujemo škornje, dolge hlače, nadenemo si tudi rokavice. Nabiranje namreč ni najprijetnejše, saj rastejo v grmičevju in ob robu gozda, navadno se moramo celo nekoliko povzpeti po hribu.
A ves trud bo poplačan ko bomo nabrali zajeten šopek teh aromatičnih divjih špargljev. Natrganih špargljev ne hranimo predlogo, saj bi sicer postali trdi-leseni in izgubili bi svojo žlahtno aromo in seveda vse neprecenljive sestavine. Danes pa vemo, da šparglji, še posebej divji, vsebujejo veliko fosforja, žveplo, kalcij, magnezij, pa tudi železo, baker, cink, mangan, fluor, jod ter vitamine: C vitamin, B vitamine, A vitamin in veliko antioksidantov.
Zanimivo je, da se pojavi neprijeten vonj urina, ko zaužijemo beluše. Naj vas ta nenavaden in neprijeten vonj urina ne preplaši. Nekateri zatrjujeo, da spodbujajo odvajanje vode, blažijo težave z mehurjem i n ledvicami, naj bi celo topili ledvične kamne.
Belušna jajčna jed
- 15 zelenih beluševih vršiškov
- 2 vejici svežega peteršilja
- 1 žlico presnega masla
- žlico drobno narezane čebule
- 2 jajca
- poper
- sol
Priprava:
Beluševe vršičke skuhamo v slani vodi in ji pred kocsem dodamo vejici peteršilja. Na cm dolge kose narežemo mehke dele belušev s stebli (trde ne uporabi). Maslo raztopi lahko dodaj drobno narezano čebulo, popraži da čebula postekleni in dodaj narezane beluše. Skupaj praži še nekaj minut, nato pa dodaj žrkljana jajca. Po ukusu dodaj še malo nasekljanega peteršilja sol in poper.