DomovKlub MamaPorod in nosečnost3 otroške bolezni, ki so lahko nevarne za nosečnice oziroma za plod

3 otroške bolezni, ki so lahko nevarne za nosečnice oziroma za plod

Obstajajo določene otroške bolezni, ki so lahko za nosečnice zelo nevarne. Če jih še niste preboleli, morate biti tako med nosečnostjo zelo previdni. Katere bolezni so to, lahko preverite v nadaljevanju. Izpostavljamo namreč 3 najbolj problematične bolezni za nosečnice, ki so sicer tipične za otroke.

- Oglas -
Nosečnice in bolezni

Norice oziroma vodene koze povečajo možnost za anomalije pri otroku

Vodene koze med nosečnostjo so lahko zelo nevarne za plod. Večina nosečnic je sicer imunih na virus, ki povzroča norice, pogosto imenovane tudi vodene koze. Gre za virus varicella zoster oziroma »virus noric«. Najpogostejša simptoma okužbe z omenjenim virusom sta izpuščaji, ki spominjajo na mozoljčke, in povišana telesna temperatura. Virus se prenaša po zraku, z njim pa se lahko okužite tudi pri neposrednem stiku z izpuščaji. Približno 1 izmed 2000 žensk med nosečnostjo preboli vodene koze.

Medtem ko so resnejše komplikacije pri otrocih z vodenimi kozami zelo redke, pa okuženi odrasli pogosto zbolijo za pljučnico, kar je lahko posebej problematično za noseče ženske oziroma za plod. Obstaja namreč nevarnost, četudi majhna, za številne prirojene anomalije, kot so na primer hude težave z mišicami in kostmi ter slepota. Če se ženska okuži tik pred porodom, obstaja tudi povečano tveganje za vodene koze pri novorojenčku. V tem primeru je nujno, da dojenček čim hitreje prejme ustrezno zdravilo oziroma cepivo. Če niste imuni na vodene koze, se med nosečnostjo izognite vsem, ki so okuženi.

Peta bolezen: posebna previdnost je potrebna, če delate v zdravstvu ali v šolstvu

Tudi za t. i. peto bolezen oziroma infektivni eritem so, podobno kot za mnoge druge otroške bolezni, krivi virusi, ki se prenašajo po zraku. Pri večini okuženih otrok se pojavijo rdečkasti izpuščaji po obrazu, v nekaterih primerih pa tudi simptomi, kot so povišana telesna temperatura, vneto grlo in bolečine v sklepih. Za okužene odrasle je izpuščaj manj značilen, vendar pa so po drugi strani bolj tipični simptomi, ki spominjajo na simptome gripe.

- Oglas -

Približno 60 odstotkov odraslih se je z virusom, ki povzroča peto bolezen, okužilo že v otroštvu, zato so nanj imuni. Če se z njim okuži nosečnica, pa lahko to povzroči zaplete pri plodu. Ovirana je tvorba rdečih krvničk, zaradi česar se lahko pojavi oblika anemije, kar lahko privede do srčnih okvar, v skrajnem primeru pa celo do spontanega splava. Največja nevarnost obstaja pri ženskah, ki so poklicno pogosto v stiku z majhnimi otroki. Vedno poskrbite za temeljito umivanje rok. Če ste noseči in ste prišli v stik z nekom s peto boleznijo, takoj pokličite zdravnika, ki bo opravil ustrezna testiranja in vam predstavil nadaljnje ukrepe. Večina potencialnih težav pri plodu se sicer odrazi najpozneje v 10 tednih od okužbe nosečnice in jih je mogoče zaznati pri ultrazvočnem pregledu.

Ošpice: nosečnice so danes na srečo večinoma imune

Še ena izmed za nosečnice nevarnih otroških bolezni pa so ošpice, ki so prav tako posledica okužbe z virusom. Poleg izpuščajev se pojavi tudi povišana telesna temperatura, kašelj, zamašen nos, v skrajnih primerih pa celo pljučnica. Večina nosečnic je danes odpornih na ošpice. Vendar pa občasno še vedno obstaja tveganje za izbruh oziroma epidemijo te bolezni. Ošpice so sicer pri nosečnicah zelo redke, pri ženskah, ki kljub vsemu zbolijo, pa obstaja povečana nevarnost spontanega splava ali prezgodnjega poroda. Podobno kot pri vodenih kozah tudi tu obstaja možnost okužbe dojenčka že kmalu po rojstvu.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -