DomovSkrbimo zaseKraniosakralna terapija – pomoč pri glavobolih in še mnogo več

Kraniosakralna terapija – pomoč pri glavobolih in še mnogo več

Ste že slišali za kraniosakralno terapijo? Gre za alternativno obliko zdravljenja, ki jo je v 70. letih prejšnjega stoletja razvil John E. Upledger, zdravnik osteopat. Še danes ima kraniosakralna terapija pomembno mesto znotraj osteopatije, izvajajo pa jo tudi kiropraktiki. Načeloma je kraniosakralna terapija primerna za ljudi vseh starosti, od najmlajših do najstarejših. Za kaj sploh gre?

Kraniosakralna terapija temelji na manualni metodi, pri čemer terapevt z nežnimi gibi uravnava kosti v lobanji in hrbtenici, včasih pa tudi v medenici. Posledično naj bi prišlo tudi do uravnavanja pretoka možgansko-hrbtenjačne tekočine, ki ščiti možgane tako pred mehanskimi kot pred mikrobiološkimi poškodbami. Z uravnavanjem možgansko-hrbtenjačne tekočine dosežemo optimalno podporo in zaščito možganov ter vratu, kar vam lahko pomaga pri odpravljanju številnih težav.

- Oglas -

Kraniosakralna terapija

Odpravljanje bolečin v vratu

Bolečine v vratu so pogosta posledice pretirano zategnjenih mišic ob dnu lobanje, pomembno vlogo pa ima tudi položaj, v katerem imamo običajno glavo. Če imate težave z bolečinami v vratu, se bo terapevt osredotočil predvsem na omenjeno območje, kar bo sprostilo napetost in privedlo do ublažitve ali celo popolne odprave bolečin.

Ublažitev glavobolov in migren

Ljudje, ki se spopadajo z glavoboli, pogosto iščejo nove, učinkovitejše možnosti, da bi se znebili težave oziroma vsaj omejili njen obseg in intenzivnost. Kraniosakralna terapija naj bi bila še posebej učinkovita pri odpravljanju glavobolov, ki so pogosto povezani z motenim pretokom možgansko-hrbtenjačne tekočine. Terapija lahko pomaga celo pri migrenskih glavobolih.

Kraniosakralna terapija tudi za okrepitev imunskega sistema

Uravnavanje možgansko-hrbtenjačne tekočine je pomembno tudi za preprečevanje infekcij, ki so posledica vdora bakterij. Tako je lahko kraniosakralna terapija zelo dobra rešitev tudi takrat, ko želite doseči naravno okrepitev imunskega sistema.

- Oglas -

Premagovanje kronične utrujenosti

Danes je kronična utrujenost na žalost težava, s katero se spopada vse več posameznikov. Posledici kronične utrujenosti sta lahko slabše prenašanje stresnih situacij in stalni občutek preobremenjenosti. Kranioskalarna terapija naj bi zmanjšala količino adrenalina v telesu, ki je eden glavnih krivcev za kronično utrujenost.

Lajšanje simptomov fibromialgije

Obstajajo domneve, da je fibriomialgija, oblika zunajsklepnega revmatizma, povezana z oslabljenim delovanjem centralnega živčnega sistema. Kraniosakralna terapija je tako lahko koristna tudi za ublažitev simptomov fibriomialgije, pri čemer imamo seveda v mislih predvsem bolečine, ki so lahko za mnoge paciente s to težavo na meji znosnega.

Ali lahko kraniosakralna terapija pomaga pri težavah s plodnostjo?

Pogosto imajo ljudje, ki imajo težave s spočetjem, tudi težave s kroničnim stresom. V stanju kroničnega stresa pride do motnje številnih telesnih funkcij – povsem ohranjene so praktično le tiste, ki so nujne za preživetje. Tako telo ne vidi prave potrebe po razmnoževanju. Seveda neplodnost ni nujno povezana s stresom, saj je lahko zanjo krivo ogromno različnih dejavnikov, vendar pa je tudi to eno od področij, ki ga ne smete spregledati, če imate težave z zanositvijo. Kot smo že nakazali, je lahko kraniosakralna terapija zelo učinkovita metoda za ublažitev stresa. Obstajajo tudi študije, povezane z vplivom kraniosakralne terapije na neplodnost, katerih izsledki so zelo zanimivi in obetavni. Kar 60 odstotkov žensk, ki so se odločile za preizkus omenjene metode in ki so imele pred tem težave z zanositvijo, je denimo uspelo zanositi že po 3 mesecih terapije, kot razkrivajo izsledki ene izmed tovrstnih raziskav.

Nič več težav s sinusi

Praktično kadar koli se lahko zgodi, da vam začnejo sinusi povzročati preglavice, kar je lahko zelo neprijetno. Ne glede na to, ali so za vaše težave s sinusi krive sezonske alergije ali pa je vzrok zanje povsem drugačen, je lahko kranosakralna terapija natanko tista rešitev, ki jo iščete. Nežen pritisk na prave točke lahko poskrbi za sprostitev tkiv, ki obdajajo sinuse, in za pospešitev prekrvavitve. Občutek stalne zamašenosti dihal in bolečine lahko tako že kmalu postanejo le še neprijeten spomin.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -